10 σημάδια ότι νιώθεις μόνος (κι ας μην το παραδέχεσαι)

0
η ανάγκη για συντροφικότητα κι επικοινωνία πάντα θα υπάρχει.

Είναι γνωστό. Είμαστε κοινωνικά όντα οι άνθρωποι οπότε κι έχουμε μέσα μας αυτή την έντονη ανάγκη για συντροφικότητα (είτε σε φιλικό επίπεδο, είτε σε ερωτικό), για επικοινωνία, κοινωνικοποίηση, για ένταξη σε ομάδες. Κάποιοι έχουμε μεγαλύτερες αυτές τις ανάγκες, κάποιοι άλλοι σε μικρότερο βαθμό, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: όλοι τις έχουμε. Στην παρακάτω λίστα θα διαβάσεις πράγματα που κάνεις σχεδόν καθημερινά κι έχουν να κάνουν με τις ανάγκες σου αυτές.

1. Θα σε πάρω να μιλάμε στον δρόμο

Είσαι στον δρόμο για τη δουλειά, για το σούπερ μάρκετ, για μια βόλτα. Πιάνεις το κινητό σου και μιλάς στη διαδρομή, με τους δικούς σου, με κάποιο φίλο/η σου, με τον/την σύντροφό σου. Θα μου πεις, περνάει πιο εύκολα η ώρα μιλώντας στο τηλέφωνο σε μια διαδρομή. Θα σου πω ότι μια χαρά περνάει η ώρα περπατώντας και μόνος σου, απλώς πέρα από το ότι νιώθεις καλύτερα μιλώντας στο τηλέφωνο με κάποιον που σου φτιάχνει τη διάθεση, μπορεί απλώς και να σου έχει γίνει μια συνήθεια που δε θέλεις να κόψεις γιατί σε κάνει να αισθάνεσαι καλά.

2. Το τσατ παίρνει φωτιά

Και μιας που μιλάμε για τηλέφωνο, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα σόσιαλ. Ίσως από το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες, μιας που τα social media έχουν ενταχθεί για τα καλά στο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, σε σημείο πολλές φορές να επικοινωνείς με ανθρώπους πιο πολύ από εκεί μέσα παρά από κοντά. Μηνύματα όλη μέρα, ακόμα και με αγνώστους. Έχεις βρεθεί σε θέση να αφηγείσαι ακόμα και προσωπικές ιστορίες σου σε ανθρώπους που μέχρι χτες δεν ήξερες. Αυτό δείχνει έμμεσα την ανάγκη σου για κοινωνικοποίηση αλλά και γενικότερα για συντροφικότητα, μιας που πιθανώς ψάχνεις την αποδοχή κι ανθρώπους να μοιράζεσαι κοινά πράγματα κι εμπειρίες. Μπορεί να υπάρξουν άνθρωποι που δε θα καταλαβαίνουν αυτή σου την ανάγκη και να σε κρίνουν κιόλας γι’ αυτό, αλλά να θυμάσαι ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ανάγκη για επικοινωνία.

3. Τη μισή σου μέρα την περνάς στη δουλειά

Όσο αυστηρός κι αν είσαι στη δουλειά σου, πάντα θα βρεις λίγο χρόνο να κάνεις ένα αστείο, να μιλήσεις με συναδέλφους ή ακόμα κι αφεντικά, να σχολιάσεις κάτι, να γυρίσεις τυχαία όλα τα γραφεία και να πεις καλημέρα/ καλή συνέχεια, να επιθυμείς να βρεθείς σε μια επαγγελματική εκδήλωση, να περιμένεις τον συνάδελφο μετά τη δουλειά να τα πείτε ή να τον συναντήσεις στην κουζίνα την ώρα του φαγητού να ξεκλέψετε λίγο χρόνο να μιλήσετε είτε για δουλειά, είτε ακόμα και για προσωπικά σας θέματα. Γιατί αν δεν κάνεις και λίγη πλάκα ή δεν έρθεις κοντά, ακόμα και με συναδέλφους, πώς θα περάσει η μέρα;

4. Θαυμάζεις τη συντροφικότητα άλλων

Παρατήρησε τον εαυτό σου πώς θα κοιτάξει ένα ζευγάρι πιασμένοι χέρι-χέρι, φίλους που γελάνε μέχρι δακρύων ή αγκαλιά. Εικόνες που θα μπορούσε κανείς να πει και συγκινητικές, αλλά που συναντάς καθημερινά, στο μετρό, στον δρόμο, σε μια εκδήλωση. Το κοιτάς και το θαυμάζεις, είτε το έχεις είτε όχι και σίγουρα το εκτιμάς.

5. Ναι, να πάμε!

Λες ναι σε προτάσεις και ψάχνεις συνεχώς αφορμές να κανονίσεις κάποιο καφέ, κάποιο ποτό, κάποια μάζωξη τέλος πάντων. Έχεις ανάγκη να συνευρεθείς με άλλους ανθρώπους, μπορεί ακόμα να είσαι κι η ψυχή της παρέας σου, ο ιδανικός στα κανονίσματα, που λέμε. Μπορεί ακόμα να πηγαίνεις σε διάφορα μέρη μόνος (εκδηλώσεις, συναυλίες, ταξίδια), στα οποία πιθανώς θες να συναντήσεις ανθρώπους, κι αυτό προκύπτει από την ανάγκη σου για εξερεύνηση σε συνδυασμό με την ανάγκη σου για συντροφιά.

6. Ας είναι

Συμβιβάζεσαι με προτάσεις και πράγματα που δε σε ενθουσιάζουν, για να αισθάνεσαι ότι ανήκεις. Προφανώς δεν μπορείς να δημιουργήσεις σχέσεις χωρίς να συμβιβαστείς, έστω και λίγο. Αλλά αν συμβιβάζεσαι λίγο παραπάνω από αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, ενδεχομένως να μη σε καλύπτουν και πολύ οι γύρω σου και ψάχνεις να σε επιβεβαιώσουν, ν’ αγαπηθείς και να σε αποδεχτούν, έστω κι αν αυτό σημαίνει να ρίξεις τον εαυτό σου.

7. Γεια σας κύριε Γιώργο!

Καλημερίζεις τους γείτονες, προσφέρεις γλυκά, πηγαίνεις να χαιρετήσεις στο πιο κοντινό καφέ ή κατάστημα έναν φίλο που δουλεύει εκεί και γενικώς, η αφορμή για μια κουβέντα, όπου κι αν προκύψει, είναι πάντα καλοδεχούμενη.

8. Πάμε μαζί;

Έχεις κάποιες υποχρεώσεις είτε ακόμα και χόμπι και ψάχνεις παρέα για να πας. Γυμναστήριο, νύχια, κομμωτήριο, ψώνια, τράπεζα, οτιδήποτε μπορείς να σκεφτείς. Πολλές φορές μπορεί να τύχει ν’ αναβάλλεις κάτι αν δεν είσαι με την επιθυμητή παρέα ή μόνος και να το μεταφέρεις γι’ αργότερα που θα έχεις συντροφιά.

9. Τα ζώα

Έχεις κάποιο κατοικίδιο, ή θες ν’ αποκτήσεις, ή ακόμα χαϊδεύεις κάθε σκύλο ή γάτα βρεθεί μπροστά σου; Έχεις σίγουρα ανάγκη από τρυφερότητα, και σου αρέσει να την προσφέρεις απλόχερα, ξεκινώντας απ’ αυτά τα υπέροχα πλάσματα. Το λένε έτσι κι αλλιώς κι ισχύει, ότι είναι οι καλύτεροι σύντροφοι.

10. Ποντάρεις τα πάντα σε κάθε νέα προσπάθεια

Πιάνεις τον εαυτό σου να απογοητεύεται συνεχώς από καταστάσεις που δεν πάνε όπως θες εσύ, σχέσεις, ανθρώπους, δουλειές. Η απογοήτευση πηγάζει από τις προσδοκίες που έχεις. Όσο μεγαλύτερες, τόσο πιο βαριά κι η απογοήτευση. Ανάλογα ποσά, σύμφωνα και με το μαθηματικό μυαλό μας. Κι αντιστοίχως, όσο μεγαλύτερη η προσδοκία, τόσο μεγαλύτερη κι η ανάγκη, ίσως, για συντροφικότητα.


Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, όμως η ανάγκη για συντροφικότητα κι επικοινωνία πάντα θα υπάρχει. Το θέμα είναι να την καλύπτουμε όπως μπορούμε, ώστε να νιώθουμε εμείς καλά με τον εαυτό μας. Να την ψάχνουμε, μα να μην την κυνηγάμε, γιατί μπορεί να βρεθεί μπροστά μας και να τη χάσουμε αν δεν κοιτάμε προσεκτικά και με διαύγεια.

Κορίνα Γιούρου
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top