20 κλισέ κουβέντες που πρέπει να ακούσουν τα παιδιά μας

0
είμαστε δίπλα τους για να τα προφυλάξουμε.

Αμέτρητες είναι οι φορές που αγωνιούμε για τα παιδιά μας, που φοβόμαστε να μην απογοητευτούν στη ζωή τους, που θέλουμε να είμαστε δίπλα τους για να τα προφυλάξουμε και να τα προστατέψουμε, να τα συμβουλέψουμε. Υπάρχουν στιγμές που φοβόμαστε να μην πέσουν σε καταχρήσεις, να μην επηρεαστούν από κακές παρέες και συναναστραφούν τους λάθος ανθρώπους.

Και όμως στην τελική αυτό που έχουμε να κάνουμε απέναντι στα παιδιά μας είναι απλά να τους δώσουμε γερές βάσεις και να τους δείξουμε εμπιστοσύνη, ώστε αργότερα να μπορέσουν να ανοίξουν τα φτερά τους μόνα τους και να πετάξουν αν θέλουν και μακριά από εμάς. Τότε θα έχουμε επιτύχει στην ανατροφή τους.

Αν θα έπρεπε να συνοψίσουμε σε λίγες γραμμές όλα τα σημαντικά που θα έπρεπε να ακούσουν τα παιδιά μας από εμάς, τότε αυτά είναι στο συγκεκριμένο άρθρο. Με τη μόνη διαφορά πως αυτές οι κουβέντες δεν είναι μόνο για παιδιά αλλά και για ενήλικες.

1. Η ζωή είναι εδώ και τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Το κάθε λεπτό που ζεις μες στην ημέρα σου φρόντισε να είναι πολύτιμο και κάνε το εσύ να αξίζει παίρνοντας αποφάσεις που σε γεμίζουν. Μην περιμένεις από τους άλλους να ομορφύνουν την ημέρα σου, αν εσύ δεν είσαι έτοιμος να τη «στολίσεις» ο ίδιος. Γράψε κάπου όσα θες να κάνεις, βγάλε ένα πρόγραμμα και ξεκίνα. Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι μαγικό έτσι στα ξαφνικά.

2. Ποτέ μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Δεν είστε ίδιοι. Ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός, μοναδικός, έχεις τα δικά σου εσωτερικά και εξωτερικά χαρίσματα και δεξιότητες. Δούλεψε με τον εαυτό σου, μίλησέ του, ξεκίνα ψυχοθεραπεία, επικοινώνησε με τους άλλους, και θα το καταλάβεις.

3. Να φροντίζεις την υγεία σου. Να φροντίζεις το μυαλό σου και το σώμα σου, την ψυχική και τη σωματική σου υγεία. Σήκω και γυμνάσου, διάβασε όσα περισσότερα βιβλία μπορείς και βάλε το λιθαράκι σου στη μόρφωση και την ευεξία σου. Μην αμελείς τις επισκέψεις σου στον γιατρό, ή τον ψυχολόγο. Μην ξεχνάς να εξελίσσεσαι εσύ ο ίδιος πριν αφιερωθείς στην εξέλιξη μιας σχέσης ή μιας δουλειάς.

4. Να ψάχνεις στη ζωή να βρεις τα απλά πράγματα, τα ταπεινά. Τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία όσο κλισέ κι αν ακούγεται. Να αποζητάς τις βόλτες στην εξοχή ή στη θάλασσα, να ανακαλύπτεις μικρούς θησαυρούς όπως κοχύλια και να είσαι ευτυχισμένος με μια καλή παρέα και με δυο-τρεις αγκαλιές από ανθρώπους που σε αγαπάνε πραγματικά. Να αποζητάς τον έρωτα, τη φιλία, την τέχνη.

5. Να χαμογελάς όσο περισσότερο μπορείς. Ένα όμορφο χαμόγελο και αληθινό μπορεί να αφοπλίσει και τον πιο δύσκολο συνομιλητή ή να μαλακώσει και την πιο σκληρή καρδιά. Χαμογέλα, γιατί είναι όντως μεταδοτικό και γιατί μπορεί να σε βγάλει από δύσκολες καταστάσεις, να σου κερδίσει έναν φίλο ή μια δουλειά.

6. Η ευτυχία και η επιτυχία στη ζωή έρχονται μόνο μέσ’ από προσπάθεια κι αποτυχίες. Οπότε αν ποτέ σε ρίξουν οι αποτυχίες, εσύ επικεντρώσου στο να βρεις τον τρόπο να σηκωθείς. Άλλωστε όταν κάποιος πέφτει, ένας είναι ο δρόμος, αυτός προς την άνοδο.

7. Το να πεισμώνει κανείς είναι και θετικό αλλά και αρνητικό χαρακτηριστικό. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ είναι να φροντίσεις να το χρησιμοποιήσεις για τη θετική έκβαση των πραγμάτων στη ζωή σου και να αναγνωρίζεις πότε σε οδηγεί στον εγωισμό και την έπαρση -γιατί η αυτοκριτική πάντα χρειάζεται.

8. Όταν κλείνει μια πόρτα ανοίγει διάπλατα μια άλλη καλύτερη. Μη στεναχωρηθείς ποτέ για όσα τελειώνουν, έχε υπομονή, πίστη και αγάπη σε ό,τι κάνεις και η ζωή σου θα σε πάει προς το καλύτερο -όταν προσπαθείς πολύ για να φτάσεις στο καλύτερο.

9. Ποτέ μη διστάσεις να κάνεις ένα βήμα μπροστά. Ξεκίνα προχωράς με θάρρος και τόλμη για όλα όσα θες να διεκδικήσεις και να θυμάσαι πως χωρίς αποτυχία, δεν υπάρχει επιτυχία. Αν χάσεις, έχασες, αν δεν πετύχει η φασούλα, δεν πέτυχε. Το θάρρος μας «μεγαλώνει» και μας αλλάζει.

10. Ορισμένοι άνθρωποι έρχονται στη ζωή μας για να μας διδάξουν κάτι. Έρχονται να την «ταράξουν» ολοκληρωτικά, να μας δώσουν ένα μάθημα ζωής και να φύγουν. Δεν ήρθαν για περισσότερα και δεν πειράζει, μια μέρα θα καταλάβουμε τον λόγο.

11. Ό,τι επιλογές κάνεις στη ζωή σου ακόμα κι αν δεν είναι οι καλύτερες, μην αυτομαστιγώνεσαι -είσαι άνθρωπος. Μάθε από αυτές και φρόντισε να σέβεσαι πρωτίστως τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι είμαστε όντως οι χειρότεροι κριτές του εαυτού μας κι αν δε μάθουμε να μας συγχωρούμε θα ζοριστούμε πολύ στο ταξίδι μας.

12. Να μη λες ναι σε όλα. Να είσαι το καλό παιδί, παράδειγμα προς μίμηση, αλλά όταν πρέπει να πεις το όχι φρόντισε το μήνυμα που θα στείλεις στην απέναντι πλευρά να είναι ηχηρό και να μη σου δημιουργήσει ενοχές.

13. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ικανότητές σου, την εξυπνάδα σου, το παρελθόν σου, τη φιλία σου, την αγάπη σου, τον έρωτά σου, την ύπαρξή σου ολόκληρη αν εσύ δε δώσεις πρώτα συγκατάθεση σε αυτό -όπως άλλωστε έχεις ακούσει. Γιατί αν εσύ πιστεύεις σε σένα ποτέ δε θα έχει αξία το τι είπε κάποιος.

14. Να βοηθάς όπου μπορείς. Να δίνεις περίσσευμα από το φαγητό σου κι από τα ρούχα που δε φοράς ή δε χρειάζεσαι πια, στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Όλα θα επιστρέψουν πίσω σ’ έσενα στο δεκαπλάσιο. Ό,τι κάνεις κάνε το με καρδιά και με όλη σου την ψυχή!

15. Να συγχωρείς όπως θέλεις κι εσένα να σε συγχωρήσουν αν κάποια στιγμή σφάλεις! Να ακούς τον άλλον -όχι με τα αυτιά σου, αλλά με την ψυχή σου- και να δέχεσαι πως ο άνθρωπος κάνει όντως λάθη που μετανιώνει.

16. Να γελάς δυνατά και να αγκαλιάζεις σφιχτά. Αν χρειαστεί να κλαις γοερά, να μιλάς δυνατά, να εκφράζεσαι παθιασμένα! Τίποτα δεν είναι ντροπή. Το κλάμα φέρνει την κάθαρση και το γέλιο γεννά τη ζωή.

17. Μην ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι είναι υπερβολικά απασχολημένοι να σκέφτονται τη δική τους ζωή, δε δίνουν σημασία στη δική σου.

18. Η αγάπη όλα τα μπορεί. Δεν είναι άλλη μια κλισέ φράση, είναι η πραγματικότητα. Γιατί όταν νοιάζεσαι για κάποιον, φτάνεις πολύ μακριά για εκείνον.

19. Θα ερωτευτείς και θα χωρίσεις, θα ξαναερωτευτείς και θα ξαναχωρίσεις! So what? Σκέψου ότι μόνο μια φορά θα αγαπήσεις με τρόπο που όμοιός του δε θα υπάρχει.

20. Να βάζεις στόχους, να κάνεις πολλά όνειρα και να δουλεύεις έως ότου πραγματοποιηθούν -όχι να περιμένεις. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Άλλωστε όλα ξεκινάνε από μια ιδέα, από μια εικόνα στο μυαλό. Να κοιτάζεις μόνο ψηλά γιατί ψηλά θα τα βρεις όλα και να προσπαθείς μέχρι να τα φτάσεις!

Βασιλική Ασλόγλου
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top