10 τρόποι να ξεκινήσεις μια δύσκολη κουβέντα

0
για να κάνουμε όλοι τις δύσκολες συζητήσεις λίγο πιο εύκολες.

«Θέλω να μιλήσουμε». Η φράση αυτή σε οποιαδήποτε γλώσσα, από οποιοδήποτε άνθρωπο κι αν ειπωθεί κατευθείαν χτυπά ένα κόκκινο καμπανάκι στο υποσυνείδητό μας πως κάτι δεν πάει καλά κι εκεί αρχίζει το παραλήρημα. Από σενάρια επιστημονικής φαντασίας μέχρι και λογικές ανησυχίες για κάποιο πρόβλημα, που όμως με αυτή τη φράση ποτέ δεν έλυσε κανείς. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα έπρεπε ν’ απαγορευτεί και ν’ αντικατασταθεί με τις εξής παρακάτω φράσεις-ιδέες για να κάνουμε όλοι τις δύσκολες συζητήσεις λίγο πιο εύκολες. Ή τουλάχιστον, όχι τόσο δραματικές.

1. Να βάλω ένα ποτηράκι κρασί;

Τι μπορεί να πάει λάθος όταν εμπλέκεται το αλκοόλ και δη το κρασί; Η απάντηση είναι πολλά και τίποτα. Θα βοηθήσει και τους δύο συνομιλητές να ηρεμήσουν και να κατεβάσουν τις άμυνές τους, τόσο ώστε να μη γίνουν τύφλα όμως και να μη θυμούνται τι ειπώθηκε, αλλά όσο χρειάζεται για να μπορούν να είναι ήρεμοι όταν η κουβέντα πάρει την τροπή που πρέπει. Συστήνεται για συζητήσεις που δεν περιλαμβάνουν χωρισμούς ή τραγικά ζητήματα γιατί μπορεί να υπάρξουν ατυχήματα με τα γυαλιά.

2. Όλα πάνε άθλια

Μια υπερβολική δήλωση όπως αυτή πάντα τραβάει την προσοχή του συνομιλητή, μπορεί να τον κάνει να γελάσει και σίγουρα οπλίζεται με θέληση να κάνει τον άλλον να δει τα πράγματα καλύτερα. Οπότε, με μια καθόλα απορριπτέα από τον νου φράση, εάν η κουβέντα μετά αφορά ένα σημαντικό γεγονός καλό ή κακό, θ’ αποτελέσει σίγουρα αντικείμενο κουβέντας κι ενδιαφέροντος με αρκετές προοπτικές για την κατανόησή του ή ακόμα και την επίλυσή του. Μπορεί να κρύβει μέσα του ένα αίσθημα αδικίας που χρήσιμο είναι να εξωτερικεύεται. Ιδανικό γι’ απολύσεις και παράπονα συναισθηματικής φύσεως.

3. Κρατάς μυστικό;

Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι, που λέει κι ο σοφός λαός. Οπότε αν κάτι σας δυσκολεύει πολύ και θέλετε απλώς να το πετάξετε από πάνω σας, πείτε το σ’ ένα κλίμα εμπιστευτικότητας κι οικειότητας. Εάν δει κι ο συνομιλητής πως τον εκτιμάτε ειλικρινά και τον εμπιστεύεστε τόσο ώστε να του εξομολογηθείτε κάτι πολύ προσωπικό σας, τότε μπορεί να μην πάει τόσο στραβά, όσο νομίζετε. Υπέροχο για εκδηλώσεις αγάπης, έρωτα και τα συναφή, αλλά και για την ανακοίνωση ενός νέου βήματος στη ζωή σας.

4. Το ήξερες πως στον πλανήτη Δία και στον πλανήτη Κρόνο, βρέχει διαμάντια;

Τελείως άκυρο μ’ αυτό που θα θέλετε στην πραγματικότητα να πείτε, εξαιρετική τακτική αποπροσανατολισμού κι αιφνιδιασμού του άλλου. Απλά μετά απ’ αυτό, σαν ν’ ακολουθείτε μια απόλυτα φυσιολογική ροή, θα πείτε κι αυτό που σας καίει στην πραγματικότητα. Είναι ένας πιο κάζουαλ τρόπος για να έρθει πιο ομαλά μια όχι και τόσο «εύκολη» συζήτηση δίνοντας και μια δόση κωμικοτραγικότητας στην όλη κατάσταση. Μπορεί να χρησιμεύσει γι’ απολύσεις, φιλίες που σπάσανε και προτάσεις γάμου.

5. Μπες στο ψητό

Σε κάποιους ανθρώπους απλώς πρέπει η πληροφορία να πεταχτεί κατάμουτρα. Φέρνοντας κάτι γύρω-γύρω μπορεί πολύ απλά να οδηγήσει σε εκνευρισμό και πιθανή έκρηξη στη μετέπειτα κουβέντα. Γι’ αυτό καλύτερα, ό,τι είναι να λεχθεί, να ειπωθεί γρήγορα κι άμεσα για την αποφυγή παρεξηγήσεων, εκνευρισμών κι εντάσεων δίχως λόγο. Αυτό συστήνεται για ανθρώπους που δεν τους αρέσουν ιδιαίτερα οι πολύωρες κουβέντες και προτιμούν ευθύτητα έναντι πολλές φορές του τακτ.

6. Προετοίμαζέ το μια εβδομάδα

Υπάρχει όμως και το αντίπαλο δέος όπου είναι εκείνοι οι οποίοι δε δέχονται και με τον καλύτερο τρόπο τις εκπλήξεις, αλλά προτιμούν να τους έρθει κάτι πιο «φυσικά» έχοντας συγκεντρώσει πρώτα ορισμένα στοιχεία. Οπότε, αφήνετε να εννοηθεί κάτι, να δίνετε λίγες λίγες πληροφορίες μέσα στην ημέρα σε στιγμές που θα μπορούν να τις ακούσουν κι όταν φτάσει αυτή η εβδομάδα γρίφων στο τέλος της, θα έχετε διαπιστώσει κι εσείς πως θα μπορούν οι ίδιοι να μαντέψουν τι συμβαίνει.

7. Φτιάξε μια τούρτα ή δώσε ένα σημείωμα

Παρατάω τη δουλειά μου; Διαγνώστηκα με την τάδε ασθένεια; Μου αρέσουν τα άτομα του ίδιου φύλου ή κανέναν φύλου; Γι’ αυτό έφτιαξα μια τούρτα για τους πιο τολμηρούς και για τους πιο κρυψίνους της παρέας, ένα post it μ’ αυτό που θέλω να επικοινωνήσω. Είναι μια δύσκολη συζήτηση η οποία δεν πρέπει να μείνει άλλο καταχωνιασμένη, οπότε μ’ αυτόν τον γλυκό κι ίσως παιδικό, όχι με την έννοια της ανωριμότητας, τρόπο να το επικοινωνήσετε πιο όμορφα. Τα γλυκά επίσης ξορκίζουν το κακό, οπότε είναι κι ένας οιωνός για θετικά vibes.

8. Μη συμπεριφερθείς αλλόκοτα

Έχουμε μια τάση όταν συμβαίνει κάτι το οποίο αφορά έναν πολύ σημαντικό τομέα στη ζωή μας και θέλουμε να το επικοινωνήσουμε μ’ έναν δικό μας άνθρωπο, να κάνουμε πράγματα εκτός χαρακτήρα. Αγκαλιές και φιλιά ενώ δεν είμαστε και τόσο δοτικοί ή υπερπροσπάθεια σε ό,τι κι αν μας ζητηθεί ή να εξαντλούμε τον εαυτό μας για να μη σκέφτεται αυτό που θέλουμε να πούμε. Οπότε, μπορούμε να κάτσουμε και να το γράψουμε, να το φωνάξουμε κάπου όταν θα είμαστε μόνοι, να κοιταχτούμε στον καθρέπτη και να το πούμε μέχρι να καταφέρουμε να το παραδεχτούμε σ’ ένα κοντινό μας πρόσωπο. Ιδανικό για καταστάσεις όπου αισθανόμαστε πως όλα πάνε σκατά.

9. Μη χρησιμοποιήσεις τις λέξεις «πάντα, ποτέ και καθόλου»

Μπορεί μια μικρή υπερβολή (βλέπε συμβουλή 2) να μην έβλαψε κανέναν, αλλά αυτές οι τρεις λέξεις, για όποιο θέμα κι αν συζητάτε, σίγουρα θα πυροδοτήσουν αντιδράσεις από τον συνομιλητή μας κι ακόμα πιο βέβαιο είναι πως δε θα βοηθήσουν στη δική μας ψυχολογική κατάσταση. Τα ακραία στοιχεία εξάλλου δεν έχουν κάποια χρησιμότητα, παρά μόνο στο να δημιουργούν όλο και πιο έντονες διαμάχες μέσα μας, που τις περισσότερες φορές μεγαλοποιούν το πρόβλημα, αντί να μας βοηθούν να το επιλύσουμε.

10. Μίλα πρόσωπο με πρόσωπο

Οι σημαντικές συζητήσεις δεν μπορούν να γίνονται με επιτυχία και σεβασμό προς τον άλλον μέσω τηλεφώνου ή μηνυμάτων ή περιστεριών ή σημάτων καπνού. Οφείλονται -όσο δύσκολες κι αν είναι- να πραγματοποιούνται πρόσωπο με πρόσωπο σ’ ένα οικείο περιβάλλον που θα κάνει και τους δύο να αισθάνονται ασφάλεια και πως υπάρχει χώρος ν’ ακουστούν όλες οι απόψεις, οι γνώμες κι οι αντιδράσεις.

Πάντα υπάρχει κι ο αστάθμητος παράγοντας του ανθρώπου και της ψυχοσύνθεσής του, γιατί υπάρχει μια γενικότερη τάση να γινόμαστε διαφορετικοί από αυτό που έχουμε συνηθίσει όταν τα πράγματα δυσκολεύουν ή γίνονται πιο περίπλοκα ή απλώς μεταβάλλονται. Οι δύσκολες όμως καταστάσεις υπάρχουν για να τις συζητάμε κι όχι για να τις αποφεύγουμε. Απλώς πρέπει να βρούμε αυτόν τον όχι τόσο απλό τρόπο να το κάνουμε.

Ελένη Τσεπελίδη
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top