10 ιατρικά ψέματα που κατάπιαμε αμάσητα ως παιδιά

0
Κι έτσι μεγάλωσαν γενιές ολόκληρες...

Όλοι οι γονείς έχουν πει κατά καιρούς αθώα ψέματα στα παιδιά τους κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αν κι οι σχέσεις είναι καλό να βασίζονται στην ειλικρίνεια, κάποιες φορές τα ψέματα είναι η εύκολη λύση για να βγεις από μια δύσκολη κατάσταση. Κάποια απ’ αυτά ήταν χρήσιμα ψέματα τα οποία κατανοήσαμε και δικαιολογήσαμε πλήρως μεγαλώνοντας, άλλα μας γέμισαν με ψυχολογικά, μα αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Υπήρχαν και κάποια κοινά ψέματα, που οι γονείς μας -λες κι ήταν συνεννοημένοι- μας άφηναν να πιστεύουμε για χρόνια. Κι έτσι μεγάλωσαν γενιές ολόκληρες μέχρι που, αρκετά μεγάλοι, συνειδητοποιήσαμε ότι μας εξαπάτησαν, τελικά.

Από τα πιο συνηθισμένα ψέματα που μας έλεγαν ήταν αυτά περί ιατρικού περιεχομένου. Κι ήταν μάλιστα κι από τα ψέματα που τα τρώγαμε αμάσητα, διότι τότε, είχαν λογική. Παρακάτω αναφέρεται μια λίστα με μερικά από αυτά.

1. Το φαγητό μας βοηθάει να ψηλώσουμε

Όχι, ξέρω ‘γω, ότι το ύψος μας ήταν προκαθορισμένο κληρονομικά. Και κάπως έτσι ήμασταν όλοι τσουπωτοί στην παιδική μας ηλικία και κανένας πάνω από ένα μέτρο.

2. Αν καταπιείς την τσίχλα θα κολλήσουν τα έντερά σου μεταξύ τους

Γιατί, ως γνωστόν, πρόκειται για ισχυρή κολλώδη ουσία που κολλά μέχρι κι ανθρώπινα όργανα. Ξυλόκολλες κι αηδίες. Τσίχλα παντού.

3. Αν καταπιείς τα κουκούτσια, θα φυτρώσει μέσα σου δέντρο

Είτε ήταν κεράσι είτε καρπούζι. Κι αυτό είχε λογική γιατί σκεφτόσουν ότι αυτά τα κουκούτσια κάθε φορά που πίνεις νερό ποτίζονται, άρα είναι εφικτό να δημιουργηθεί κάποιο φυτό μέσα σου. Τι, όχι;

4. Αν φας ψάρι με τυρί θα πάθεις δηλητηρίαση

Απαγορευμένος συνδυασμός. Κάτι ανάλογο έλεγαν και με το αυγό το οποίο δεν έπρεπε να το συνδυάζεις με ό,τι κι ό,τι. Και φυσικά δεν ξέρουμε τι θα παθαίναμε, αφού κανείς ποτέ δεν το επιχείρησε. Δεν είναι να παίζεις μ’ αυτά.

5. Αν φας πολλά γλυκά θα σου πέσουν τα δόντια

Δε θα χαλάσουν, θ’ αρχίσουν να πέφτουν ένα ένα ή κι όλα μαζί. Θα τα μαζεύεις από το πάτωμα, θα είσαι ακόμη ένα παιδί χωρίς δόντια όπως τόσα που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

6. Τα παγωτά στα ψυγεία το χειμώνα είναι χαλασμένα

Απλώς δεν ήθελαν να είναι έτσι άδειο το ψυγείο κι είπαν ας το γεμίσουμε με ληγμένα παγωτά, να έχουν λίγο χρώμα μέσα τους, βρε αδερφέ. Εννοείται ότι δεν κάνει να τα φας γιατί θα πεθάνεις!

7. Αν πλησιάζεις πολύ την τηλεόραση θα τυφλωθείς

Τότε δεν είχαμε και κινητά και τάμπλετ, οπότε η τηλεόραση αποτελούσε τον κύριο παράγοντα τυφλότητας. Καθόλου υπερβολικό ψέμα.

8. Κάθε φορά που χτυπούσες, ήταν ένα δείγμα ότι θα μεγαλώσεις

Όπου κι αν χτυπούσες, όσο κι αν χτυπούσες. Αφού οι συνομήλικοί μας που έπεφταν συχνά τότε, τώρα μας ρίχνουν μια δεκαετία.

9. Το σπανάκι θα σε κάνει δυνατό

Το σπανάκι από μόνο του. Δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο. Αφού οι αρσιβαρίστες σ’ αυτό παραβγαίνουν, στο ποιος θα φάει τη μεγαλύτερη ποσότητα σπανακιού.

10. Αν αλληθωρίσεις, τα μάτια σου θα μείνουν για πάντα έτσι

Δεν είχε επιχειρήματα αυτό το ψέμα, αφού μας το είπαν, ίσχυε σίγουρα.


Αυτά κι άλλα πολλά ήταν τα ψέματα που μεγαλώνοντας αναρωτηθήκαμε πώς είναι δυνατόν να τα πιστεύουμε. Αρκετά ήταν τρομακτικά και μπορούσαν άνετα να μας δημιουργήσουν σημαντικές φοβίες. Όμως επιζήσαμε κι είμαστε έτοιμοι να πούμε χειρότερα ψέματα στη νέα γενιά. Γιατί κι οι ψυχολόγοι τι να κάνουν; Άνεργοι να μείνουν;

Ολίνα
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top