10 χειριστικοί στίχοι καψουροτράγουδων που και καλά μιλούν για έρωτα

0
επιβάλλουν με τον δικό τους, ύπουλο τρόπο, τι να κάνουν και τι όχι.

Ένα από τα χειρότερα χαρακτηριστικά που μπορεί να φέρει ένας άνθρωπος είναι αυτό της χειριστικότητας. Τα χειρότερα λόγια που μπορεί να ακούσεις από κάποιον, είναι αυτά που προσπαθούν να σε χειριστούν, να κατευθύνουν τις σκέψεις και τη συμπεριφορά σου και τελικά, να νιώσεις ένοχος γι’ αυτό που στην πραγματικότητα θέλεις.

Κανείς δε γοητεύεται από ανθρώπους που του επιβάλλουν με τον δικό τους, ύπουλο τρόπο, τι να κάνουν και τι όχι. Είναι όμως αρκετοί που το κάνουν τόσο έξυπνα, που δεν το αντιλαμβάνεσαι. Σε κανέναν δεν αρέσουν τα λόγια αγάπης όταν αυτά είναι βουτηγμένα σε καθοδηγητικές σημασίες. Εκτός κι αν σου γενούν ενοχές και νιώθεις πως πρέπει να τα ακολουθήσεις. Αν δυσκολεύεσαι να διακρίνεις τα χειριστικά από τα μη χειριστικά λόγια «έρωτα» κι «αγάπης», παρακάτω απλώνεται μια λίστα με δέκα χειριστικούς στίχους ελληνικών τραγουδιών, για να πάρεις μια ιδέα.

1. Γύρνα πίσω- Πάνος Κιάμος

«Γύρνα πίσω θα πεθάνω, έχω αρχίσει και τα χάνω, πίνω και καπνίζω σαν τρελός» λέει ο Πάνος Κιάμος κι όχι, καθόλου δεν τον λυπόμαστε. Βάζει μπροστά λόγους υγείας, για τους οποίους ο καθένας θα ανησυχούσε και προσπαθεί μ’ αυτόν τον τρόπο να κάνει το πρώην ταίρι του να επιστρέψει.

2. Αν φύγεις- Νίκος Βέρτης

«Θα πεθάνω αν φύγεις» λέει ο Βέρτης και το λες κι απειλή. Δε διευκρινίζει βέβαια τον τρόπο, αλλά όλοι ξέρουμε πως η εγκατάλειψη από ερωτικό σύντροφο είναι αδύνατον να προκαλέσει το θάνατο, έτσι, από μόνη της. Άρα, δε θα πεθάνεις αν φύγει, αλλά αν κάνεις καμιά βλακεία εσύ στον εαυτό σου, γι’ αυτό μην πας να τα φορτώσεις αλλού.

3. Δε φεύγω- Μιχάλης Χατζηγιάννης

Εκτός του ότι είσαι stalker αν έχεις στηθεί και περιμένεις έξω από την πόρτα κάποιου, δεν είναι καθόλου ρομαντικό το «δε φεύγω αν δε φύγουμε μαζί», μάλλον σαν διαταγή ακούγεται. Με τον τρόπο που το ζητάς, το μόνο που καταφέρνεις είναι να τρομάξεις τον άλλο κι ακόμα κι αν φύγετε στο τέλος μαζί, σε λίγο καιρό πάλι τα ίδια θα έχετε.

4. Αλήθεια-Σταμάτης Γονίδης

«Αλήθεια σου λέω θα τρελαθώ…Τη δική μας την αγάπη δε τη σκέφτηκες ποτέ. Μ’ άφησες μόνο μου να κλαίω μ’ ένα παράπονο μ’ ένα κενό.» λέει κι επιμένει ότι μπορεί από τον έρωτα να χάσει τα λογικά του. Δε ζούμε όμως στο 1920, που το να πας σε ψυχολόγο θεωρούταν ταμπού. Να πας σ’ έναν ψυχολόγο λοιπόν, αν πιστεύεις πως αυτός ο χωρισμός σ’ έχει επηρεάσει τόσο και να αφήσεις τους ανθρώπους να φεύγουν, αν αισθάνονται πως η σχέση έχει τελειώσει. Με το να ορίζεις τον εαυτό σου θύμα για να επιστρέψει μια αγάπη, χάνει κάθε αξία η επανασύνδεση- και κάθε τιμιότητα επίσης.

5. Ιεροσυλία- Καίτη Γαρμπή

«Ήμουν στη ζωή σου κάτι σαν θρησκεία, τώρα αν φύγεις θα ναι ιεροσυλία». Να μη σε θέλει δηλαδή, αλλά να κάτσει για να μην υποτιμήσει τη «θρησκεία» του. Μια δήλωση που θεοποιεί τη σχέση συν-εξάρτησης και που κρατά τους ανθρώπους μαζί ένεκεν κάποιου παρελθόντος.

6. Φεγγάρι- Νατάσα Θεοδωρίδου

Εδώ έχουμε μια περίπτωση κατά την οποία ο ερμηνευτής των στίχων γνωρίζει πως τα λόγια του είναι χειριστικά κι απαράδεκτα και γι’ αυτό τον λόγο δεν τα λέει ο ίδιος, αλλά ζητά από το φεγγάρι να τα μεταβιβάσει. «Φεγγάρι μου να ψάξεις να τον βρεις και να του πεις πως δε θ’ αντέξω, δε θα ζήσω». Να τα πει δηλαδή το φεγγάρι, να νιώσει ο άλλος άσχημα και μετά ο θύτης να βγει κι από πάνω.

7. Σπίρτο και φωτιά- Γιάννης Βαρδής

«Πίνω σπίρτο και φωτιά να γλιτώσω από σένα, που ‘σαι σε άλλη αγκαλιά και δε νοιάζεσαι για μένα». Ωραία, από τη στιγμή που ξέρεις ότι δε νοιάζεται, τι προσπαθείς να καταφέρεις όταν λες ότι πίνεις σπίρτο και φωτιά; Προσπαθείς να μας δηλώσεις πως θα κάνεις κακό στον εαυτό σου; Προσπαθείς μήπως να αποδείξεις πόσο χάλια είσαι έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη η απόρριψη και να έχουμε φταίχτη; Μήπως έτσι θα γυρίσει, θεωρείς;

8. Μου ‘χεις κάνει τη ζωή μου κόλαση- Γιάννης Πάριος

«Θα σου φύγω και θα φταις για όλα εσύ.» Ποτέ δε φταίει μόνο ο ένας, να το θυμάσαι! Κάτι θα έκανες κι εσύ. Κι επίσης το «θα σου φύγω» είναι μια απειλή με την οποία δε θα καταφέρεις τίποτα. Αν πιστεύεις πως πρέπει να φύγεις, φύγε, αλλά το να προσάψεις κατηγορίες αποκλειστικά και μόνο στον άλλο είναι άλλο λέβελ χειρισμού για να καλλιεργήσεις ενοχές.

9. Δε με αγαπάς- Άννα Βίσση

«Μη μου λες πως με λατρεύεις, μάτια μου με κοροϊδεύεις, δε με αγαπάς». Και θυματοποιείσαι και προσπαθείς να εκμαιεύσεις το «σ’ αγαπώ» του άλλου. Επίκληση στο συναίσθημα και ταυτόχρονα στο ήθος του αντιπάλου. Αν σου λέει ψέματα, αργά ή γρήγορα θα φανεί, μην προσπαθείς να προκαλέσεις σου πει περισσότερα απ’ όσα νιώθει ο άλλος εκείνη τη στιγμή.

10. Μη φύγεις τώρα- Νίκος Οικονομόπουλος

«Πονάω τόσο, όσο δεν τόλμησα κανέναν να πληγώσω, βαρύ το αντίο δε μπορώ να το σηκώσω, μη φύγεις, μείνε λίγο σε παρακαλώ». Το καταλαβαίνεις ότι και να μείνει λίγο, μετά θα φύγει, έτσι; Πίστωση χρόνου με ταμπέλα το συναίσθημα κι εδώ, που όμως δε σε αφορά καν να εμπνεύσεις, φτάνει να σε λυπηθεί.

Ολίνα
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top