«Πότε με το καλό το 2ο;» και άλλες 5 φράσεις που ΔΕΝ πρέπει να λέμε στις λεχώνες

0
να είμαστε κοντά της, να την βοηθάμε και να την στηρίζουμε.

Όταν μία γυναίκα φέρνει στον κόσμο το μωράκι της, στη ζωή της έρχονται τα πάνω κάτω! Εκτός από την καθημερινότητά της που αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, νιώθει εξαντλημένη και γεμάτη ανασφάλειες για τον νέο της ρόλο. Αυτό που χρειάζεται από εμάς, λοιπόν, είναι να είμαστε κοντά της, να την βοηθάμε και να την στηρίζουμε χωρίς να κάνουμε άστοχες ερωτήσεις και... ανόητες διαπιστώσεις!

«Πότε με το καλό το επόμενο;»

Όταν μία μαμά είναι λεχώνα, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται είναι μια δεύτερη εγκυμοσύνη! Ακόμα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του πρώτου τοκετού, να βρει τις ισορροπίες της στον νέο της ρόλο και να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με το νεογέννητο μωράκι της. Ίσως να μην το αντιλαμβανόμαστε, αλλά ρωτώντας την πότε θα πάει για το επόμενο, της ασκούμε μεγάλη πίεση!

«Φαίνεσαι κουρασμένη»

Η νέα μαμά ξέρει ότι φαίνεται κουρασμένη, επομένως θα ήταν πιο εποικοδομητικό να της προσφέρεις τη βοήθειά σου, παρά να της τονίζεις πως η ταλαιπωρία είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της! Εναλλακτικά, μπορείς να της προσφέρεις τη βοήθειά σου ώστε να ξεκουραστεί και να ασχοληθεί με το μωρό της απερίσπαστη και με περισσότερη όρεξη.

«Είναι καλό το μωρό σου;»

Δεν υπάρχουν κακά μωρά - υπάρχουν νεογέννητα που ξυπνούν το βράδυ γιατί πεινάνε ή που κλαίνε γιατί πονάνε. Τα μωρά, όπως ακριβώς και η μαμά τους, προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους στη νέα τους ζωή και να μάθουν να επικοινωνούν! Αυτή η ερώτηση, λοιπόν, εκτός από άστοχη, γεννά ενοχές στην νέα μαμά που ίσως έχει ένα πιο απαιτητικό μωρό, καθώς αισθάνεται πως δεν το φροντίζει αρκετά καλά.

«Όταν γέννησα εγώ…»

Οι συμβουλές των παλαιότερων μαμάδων είναι πάντα καλοδεχούμενες και χρήσιμες σε μία νέα μαμά, αρκεί να σας τις ζητήσει! Οποιαδήποτε άλλη οδηγία, όσο καλοπροαίρετη κι αν είναι, της δημιουργεί την αίσθηση πως κάνει λάθη και είναι ανεπαρκής. Μια ενθαρρυντική κουβέντα και ένα μπράβο, ίσως βοηθήσουν πιο πολύ…

«Θηλάζεις;» ή «Γιατί δεν θηλάζεις;»

Το αν μια μαμά θηλάζει ή όχι είναι καθαρά προσωπική της υπόθεση και αν θέλει να το μοιραστεί μαζί σας, θα το κάνει από μόνη της. Η ερώτησή σας μπορεί να την φέρει σε δύσκολη θέση εάν, για παράδειγμα, δυσκολεύεται με τον θηλασμό. Αυτό που χρειάζεται από εσάς είναι να είστε δίπλα της, να την βοηθάτε να χαλαρώνει και να ξεχνάει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

«Φαίνεσαι αγχωμένη»

Mία νέα μαμά σίγουρα φαίνεται αγχωμένη και εξαντλημένη και όταν της το τονίζομαι, δεν την βοηθάμε να χαλαρώσει... Όταν συναντήσουμε μια λεχώνα, είναι προτιμότερο να συζητήσουμε ένα ανάλαφρο θέμα για να την βοηθήσουμε να ξεχαστεί ή να της πούμε πόσο καλή δουλειά κάνει με το νεογέννητο μωράκι της. Στην αντίθετη περίπτωση, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να την αγχώσουμε ακόμα περισσότερο!

Αλεξάνδρα Κεντρωτή
mama365
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top