Αγκινάρα: Η καρδιά της κάνει θαύματα!

0
Η καλή υγεία είναι επιλογή!

Η αγκινάρα είναι ένα φυτό της Μεσογείου που παράγει μεγάλα λουλούδια που καταναλώνονται ως λαχανικά. Αν και μοιάζει πάρα πολύ με αγκάθι, η αγκινάρα στην πραγματικότητα ανήκει στην οικογένεια της μαργαρίτας.

Σύμφωνα με ένα μύθο του Αιγαίου, o Δίας που ζήλεψε την ομορφιά της νεόφερτης θεάς Κινάρας (Cynara), έστειλε ένα κεραυνό στην γη και την μεταμόρφωσε στο φυτό της αγκινάρας αφού εκείνη απέρριψε τον έρωτα του. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι απέδιδαν στην αγκινάρα γαστριμαργικές και αφροδισιακές ιδιότητες.

Εκείνη την εποχή η αγκινάρα σερβιρόταν μόνο σε άνδρες, γιατί πίστευαν ότι αυξάνει τη σεξουαλική δύναμη και θεωρείτο αποτελεσματική στο να εξασφαλίζει τη γέννηση αγοριών. Εκτός από τη χρήση της ως αφροδισιακό, οι αρχαίοι τη χρησιμοποιούσαν ως διουρητικό ακόμα και ως αποσμητικό.

Οι αγκινάρες που καταναλώνουμε είναι το άνθος ενός μωβ λουλουδιού. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, υψηλή σε φυτικές ίνες. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και μεταλλικά στοιχεία όπως φώσφορο, μαγνήσιο και σημαντικά αντιοξειδωτικά. Μαγειρεμένες στον ατμό έχουν τρυφερή υφή και γήινη γεύση.

Οφέλη για την υγεία

Η αγκινάρα θεωρείται υπερτροφή, εν μέρει λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών που περιέχει. Η ευεργετική επίδρασή τους στην υγεία επιβεβαιώνεται από έρευνες και αφορούν:

1. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης ή υπέρτασηαυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και εγκεφαλικού. Μια μελέτη έδειξε ότι το έγχυμα από τα φύλλα της αγκινάρας βοήθησε τη ρύθμιση της πίεσης σε άτομα με ήπια υπέρταση. Παρόλο που οι έρευνες είναι σε αρχικό στάδιο, οι επιστήμονες αποδίδουν την επίδραση αυτή στο υψηλό κάλιο που περιέχουν.

2. Υγεία του ήπατος

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αγκινάρα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ήπατος σε άτομα που υποφέρουν από μη-αλκοολική λιπώδη διήθηση. Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας προστατεύει το ήπαρ από βλάβες, προωθεί την ανάπτυξη νέων ηπατικών ιστών ενισχύοντας την αναγέννησή του. Η αγκινάρα αυξάνει επίσης την παραγωγή χολής, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση επιβλαβών τοξινών από το συκώτι.

Οι αγκινάρες περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως κερσεντίνη, ρουτίνη, σιλυμαρίνη και γαλλικό οξύ που θεωρούνται σημαντικά για την πρόληψη από διάφορες μορφές καρκίνου. Ειδικά η σιλυμαρίνη έχει αναγεννητική δράση και ενισχύει τη δημιουργία νέου ιστού, επίσης βοηθά την πρόληψη και θεραπεία καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη.

3. Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Η αγκινάρα είναι μια θαυμάσια πηγή φυτικών ινών. Περιέχει ινουλίνη, ένα είδος φυτικής ίνας που λειτουργεί ως πρεβιοτικό, διατηρεί το πεπτικό σύστημα υγιές, ώστε να προωθεί τα φιλικά βακτήρια του εντερικού σωλήνα, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης μειώνει τη δυσπεψία, το φούσκωμα, τη ναυτία και την παλινδρόμηση. Η κυναρίνη που περιέχει λειτουργεί θετικά στην παραγωγή χολής, διεγείρει την περισταλτική κίνηση του εντέρου και βελτιώνει την πέψη των λιπών.

Η αγκινάρα μπορεί να βοηθήσει την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου όπως πόνο, κράμπες, διάρροια. Μειώνει τον μυϊκό σπασμό, ρυθμίζει τη χλωρίδα του εντέρου και μειώνει τη φλεγμονή.

4. Μειώνει τη χοληστερίνη

Σε πρόσφατη μελέτη που έγινε σε περισσότερους από 700 ανθρώπους διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση εγχύματος φύλλων αγκινάρας καθημερινά για 5-13 εβδομάδες οδήγησε σε μείωση της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερόλης. Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη.

5. Βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου

Οι αγκινάρες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, η απορρόφησή τους είναι αργή για αυτό και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η αγκινάρα μπορεί να μειώσει το σάκχαρο του αίματος. Μην αφήσετε το ακανθώδες περίβλημα τους να σας αποθαρρύνει, άλλωστε όλες οι καρδιές φυλάσσονται καλά.

fosonline
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top