Δυσπεψία: Ποιες τροφές χρειάζεται να αποφεύγουμε για να βοηθήσουμε το πεπτικό μας σύστημα

0
χρειάζεται να γνωρίζουμε ποιες τροφές να αποφεύγουμε.

Τις περισσότερες φορές δεν προσέχουμε το πεπτικό μας σύστημα. Μόνο όταν «βρίσκουμε τα δύσκολα» είναι που αναρωτιόμαστε τι κάναμε λάθος· δηλαδή όταν υποφέρουμε από δυσπεψία ή από ένα άβολο φούσκωμα. Κι όμως, το πεπτικό μας σύστημα είναι ένα αξιοσημείωτο σημείο του σώματός μας και χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι λειτουργεί σωστά.

Η δυσπεψία ενδεχομένως να συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, πόνο και πρόωρο αίσθημα κορεσμού κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Τις περισσότερες φορές οφείλεται στην κατανάλωση κάποιων ομάδων τροφών που δυσκολεύεται το πεπτικό σύστημα να χωνέψει. Άλλες μπορεί να εμπλέκεται κάποια υποκείμενη νόσο. Αν ισχύει όμως η πρώτη περίπτωση, χρειάζεται να γνωρίζουμε ποιες τροφές να αποφεύγουμε.

5 ομάδες τροφίμων που πρέπει να αποφεύγουμε σε δυσπεψία

Τροφές πολλών λιπαρών και τηγανητά

Οι λιπαρές τροφές γενικά καθυστερούν το άδειασμα του στομαχιού και μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τις τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, το πλήρες γάλα, το βούτυρο, το τυρί, το παγωτό, τις σάλτσες, τη συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Πικάντικες τροφές

Κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι οι πικάντικες τροφές μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο και αίσθηση καούρας. Προσέξτε πώς νιώθετε αφού καταναλώσετε συγκεκριμένες τροφές. Αν παρατηρήσετε τέτοια συσχέτιση, μειώστε κατά πολύ την κατανάλωσή τους.

Ποτά

Ο καφές, με ή χωρίς καφεΐνη μπορεί επίσης να πυροδοτήσει συμπτώματα όπως δυσπεψία, έντονη καούρα και παλινδρόμηση. Εκτός από τον καφέ όμως, αναφέρεται συσχέτιση και με το αλκοόλ, το τσάι, τα ανθρακούχα ροφήματα καις τους χυμούς εσπεριδοειδών.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας. Όμως, κάποια είδη μπορεί να δυσκολέψουν πολύ την πέψη. Τα ακόλουθα φρούτα και λαχανικά πυροδοτούν συχνά τέτοιες αντιδράσεις στο πεπτικό σύστημα: ο ανανάς, τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, λεμόνια και λάιμ), οι ντομάτες και οι σάλτσες που έχουν ως βάση την ντομάτα, το σκόρδο και τα κρεμμύδια.

Άλλες τροφές, φάρμακα και συμπληρώματα

– Σοκολάτα

– Μέντα

– Συμπληρώματα καλίου ή σιδήρου

– Αντιβιοτικά

– Ασπιρίνη ή άλλα αναλγητικά

– Επεξεργασμένες τροφές κάθε είδους

– Διφωσφονικά

– Τρικυκλικά

– Θεοφυλλίνη

Κάνοντας προσαρμογές στη διατροφή και στις αντίστοιχες συνήθειες μπορείτε να βοηθήσετε το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί αποτελεσματικότερα. Αν η ενόχληση επιμένει, είναι καλύτερα να επισκεφθείτε έναν γαστρεντερολόγο και εκείνος θα σας καθοδηγήσει ώστε να βρείτε μαζί την αιτία του δυσάρεστου αυτού συμπτώματος.

enallaktikidrasi
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top