Σκάρλετ Ο Χάρα : Αύριο, θα είναι μια καινούρια μέρα...

0
παραμένει μία γυναίκα σύμβολο, μία ηρωίδα...

Ποιος δεν έχει παρακολουθήσει την επική παραγωγή του 1939, Όσα παίρνει ο άνεμος; Ποιος δεν έχει θαυμάσει τον αδάμαστο και γεμάτο πείσμα χαρακτήρα της Σκάρλετ Ο’ Χάρα; Ποιος δεν έχει συγκινηθεί με τη ρομαντική της ιστορία με τον Ρετ Μπάτλερ, ο οποίος είχε άδοξο τέλος; Και ποιος δεν έχει αντλήσει θάρρος με την αθάνατη ατάκα της πρωταγωνίστριας “αύριο θα είναι μία καινούργια μέρα;”

Το Όσα παίρνει ο άνεμος είναι το μοναδικό βιβλίο της Μάργκαρετ Μίτσελ, το οποίο περιγράφει τη ζωή μίας καλλονής του νότου μέσα στην ταραγμένη περίοδο του Αμερικάνικου εμφυλίου πολέμου. Παραμένει μία θρυλική ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου, ένα εξαίσιο δείγμα κινηματογραφικής τέχνης και ένα αριστούργημα που βραβεύτηκε με 8 Όσκαρ. Η Σκάρλετ Ο’ Χάρα, είναι κρυφά με τον άνδρα της ξαδέρφης της, ενώ αποφασίζει να του εξομολογηθεί τον ερωτά της με σκοπό να αποτρέψει το γάμο του. Τη συζήτηση όμως ακούει ο Ρετ Μπάτλερ ο οποίος επιδίδεται σε έναν αγώνα προκειμένου να την κατακτήσει…

Η Σκάρλετ Ο’ Χάρα, είναι κρυφά με τον άνδρα της ξαδέρφης της, ενώ αποφασίζει να του εξομολογηθεί τον ερωτά της με σκοπό να αποτρέψει το γάμο του. Τη συζήτηση όμως ακούει ο Ρετ Μπάτλερ ο οποίος επιδίδεται σε έναν αγώνα προκειμένου να την κατακτήσει…

Η Σκάρλετ Ο’ Χάρα υπήρξε ίσως η πιο δυναμική πρωταγωνίστρια του παγκόσμιου σινεμά. Ο τολμηρός της χαρακτήρας, αλλά και το γεγονός πως ήταν εγωίστρια και κακομαθημένη, δημιούργησε αμφιθυμικά συναισθήματα στους θεατές. Η Σκάρλετ ήταν ένα μοναδικό παράδειγμα αυτόνομης και χειραφετημένης γυναίκας σε μία καθαρά ανδροκρατούμενη εποχή.

Οι λόγοι που με έκαναν να θαυμάζω το χαρακτήρα της, είναι πολλοί και διάφοροι.

• Δε στήριξε σε άλλους την ευτυχία της: Η Σκάρλετ υπήρξε πρότυπο χειραφετημένης γυναίκας που στέκεται στα πόδια της και αγωνίζεται προκειμένου να γίνει οικονομικά ανεξάρτητη. Δε στήριξε ποτέ την ευτυχία της σε άλλα πρόσωπα, ήξερε πως μπορεί να αποκτήσει με τη δική της προσπάθεια αυτά που ήθελε

• Δε λιγοψύχησε ποτέ, δεν εγκατάλειψε ποτέ τον αγώνα στη ζωή: Η Σκάρλετ δε λιγοψύχησε ποτέ, όσα δεινά και αν έφερε η ζωή στο διάβα της. Αποχωρίστηκε την πρώτη της πλατωνική αγάπη, βίωσε πόλεμο, έχασε γονείς, χήρεψε δύο φορές, έχασε τα δύο της παιδιά, εγκαταλείφθηκε από τον Ρετ τη στιγμή εκείνη που κατάλαβε πως εκείνος ήταν τελικά η αγάπη της ζωής της. Και όμως, είχε τη δύναμη να αφήσει το κλάμα, να χαμογελάσει και να ψελλίσει τη θρυλική φράση ‘’αύριο είναι καινούργια μέρα’’.

• Δεν έδινε σημασία στη γνώμη των άλλων: Η Σκάρλετ δεν άφησε ποτέ τη γνώμη των άλλων να την ορίσει, δεν είχε ποτέ την εμμονή του να αρέσει στους ανθρώπους. Ακόμα και αν γνώριζε πως κάποιοι τη μισούσαν, εκείνη συνέχιζε να είναι αυτό που θέλει, δεν τσαλακώθηκε προκειμένου να γίνει αρεστή.

• Γιατί διεκδίκησε την αγάπη που τόσο ήθελε: Η Σκάρλετ διεκδίκησε τον πρώτο της έρωτα ΆσλεΪ, αποφάσισε στο τέλος να διεκδικήσει και τον Ρετ. Ένα παντοτινό μάθημα πως στη μάχη του έρωτα οφείλεις να καταθέτεις όλο σου το είναι, όλη σου την ψυχή, να μην αρκείσαι στο λίγο.

• Γιατί θεωρείται ένα διαχρονικό παράδειγμα θέλησης: Η Σκάρλετ ήταν αγωνίστρια της ζωής, ήξερε να ξαναγεννιέται και μέσα από τις ίδιες της τις στάχτες. Είναι ένα διαχρονικό σύμβολο γυναικείου δυναμισμού, μία έμπνευση για την τεράστια δύναμη και θέληση που κρύβει μέσα της η γυναίκα.

Ναι, η Σκάρλετ Ο’ Χάρα υπήρξε μία ηρωίδα σκληρή, μας εκνεύρισε όλους με την εγωιστική της συμπεριφορά και τον κακομαθημένο χαρακτήρα της. Αλλά παραμένει μία γυναίκα σύμβολο, μία ηρωίδα με απεριόριστη εσωτερική δύναμη που γνώριζε πως η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας για το ακατόρθωτο, μία μάχη για να γίνει το ανέφικτο εφικτό.

Μαρία Σκαμπαρδώνη
loveletters

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top