Ρέβες ή γογγύλια, οι χειμωνιάτικες ρίζες που πρέπει να βάλετε στην κουζίνα σας

0
έπαιξαν ιστορικά σημαντικό διατροφικό ρόλο...

Κάποτε τροφή των φτωχών ή των ζώων, οι πικάντικες ρέβες αξίζουν πραγματικά μια θέση στο τραπέζι σας όχι μόνο γιατί μπορείτε να τις απολαύσετε με διάφορους τρόπους αλλά, κυρίως, για την αποδεδειγμένη πλέον υψηλή θρεπτική τους αξία.

Τα γογγύλια ή αλλιώς ρέβες, οι στρογγυλοί αυτοί βολβοί που είναι άσπροι στο κάτω μέρος τους και μοβ-ροζ στην κορυφή όταν εκτεθούν στο ηλιακό φως, ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια των Σταυρανθών (Βrassicaceae) στην οποία περιλαμβάνονται και το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών αλλά και οι σπόροι μουστάρδας. Οι ρέβες ήταν βασικό στοιχείο της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής δίαιτας. Ο Ρωμαίος συγγραφέας και φιλόσοφος Πλίνιος ο Γέροντας περιέγραψε το γογγύλι ως "ένα από τα σημαντικότερα λαχανικά" της εποχής του.

Ευδοκιμούν καλύτερα στο κρύο, μπορούμε να τα βρούμε όλο το χρόνο, αλλά τα απολαμβάνουμε στα καλύτερα τους κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και της άνοιξης, όταν είναι μικρά και γλυκά. Τα φύτρα και τα φύλλα τους είναι επίσης εδώδιμα και εξαιρετικά θρεπτικά και η γεύση τους θυμίζει κάπως τη μουστάρδα, ενώ οι ρίζες έχουν μια ήπια πικάντικη γεύση με μια πινελιά πικρής γλυκύτητας. Τα γογγύλια έπαιξαν ιστορικά σημαντικό διατροφικό ρόλο για τους ανθρώπους αλλά, υπήρξαν και κύρια ζωοτροφή σε δύσκολες περιόδους.

Η δημιουργικότητα των ανθρώπων ανακάλυψε, εξημέρωσε και ανέπτυξε πολλές διαφορετικές ποικιλίες του γογγυλιού και βρήκε πολλές χρήσεις του. Είναι εγγενές στη φύση στη Δυτική Ευρώπη, στη Μεσόγειο και στις εύκρατες περιοχές της Ασίας. Εκτός από τα καλλιεργούμενα είδη σε όλο τον κόσμο, πολλά από τα άγρια είδη μεγαλώνουν ως ζιζάνια, ειδικά στην Αμερική και την Αυστραλία.

Διατροφικά στοιχεία

Τα γογγύλια έχουν πλούσια θρεπτική αξία που περιλαμβάνει βιταμίνες Κ, Α, C, Ε, Β1, Β3, Β5, Β6, Β2 και φολικό, καθώς και ορυκτά όπως μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, χαλκό αλλά και ίνες. Είναι επίσης μια καλή πηγή φωσφόρου, ω-3 λιπαρών οξέων και πρωτεϊνών. Ένα φλιτζάνι έχει μόλις 57 θερμίδες και μόνο 1 γραμμάριο λίπους.

Οφέλη για την υγεία

Πρόληψη του καρκίνου
Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Η παρουσία γλυκοσινολάτων αποτρέπει και μειώνει την ανάπτυξη των κυττάρων στους όγκους.

Κυκλοφορία του αίματος
Το σημαντικό επίπεδο του σιδήρου που περιέχουν συμβάλλει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που χρειάζονται από τον οργανισμό για την οξυγόνωση, την επισκευή και τη λειτουργία των διαφόρων οργάνων.

Καρδιακή υγεία
Το κάλιο λειτουργεί ως αγγειοδιασταλτικό, συμβάλλοντας στη μείωση της πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης, καθώς και καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι φυτικές ίνες, από την άλλη πλευρά, βοηθούν στην απομάκρυνση της περίσσειας της χοληστερόλης από την καρδιά. Τα γογγύλια είναι επίσης εξαιρετικές πηγές φυλλικού οξέος, που συμβάλλει περαιτέρω στην τόνωση του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ενίσχυση των οστών
Το ασβέστιο αλλά και το κάλιο είναι απαραίτητα για την οστική πυκνότητα και τη συντήρησή τους καθώς και για την παραγωγή συνδετικών ιστών.

Υγεία των πνευμόνων
Η βιταμίνη Α που περιέχεται στα γογγύλια βοηθά στη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων.

Βοηθούν στην πέψη
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ίνες υποστηρίζει το πεπτικό σύστημα και έρευνες έχουν δείξει ότι οι γλυκοσινολάτες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των βακτηρίων του στομάχου όπως το Helicobacter pylori.

Απώλεια βάρους
Οι ρέβες έχουν χαμηλές θερμίδες και ως εκ τούτου μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός αποτελεσματικού προγράμματος απώλειας βάρους. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ίνες ρυθμίζει το μεταβολισμό και συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Άσθμα
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των γογγυλιών μπορούν να αποδοθούν στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αυτές οι ιδιότητες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη θεραπεία του άσθματος.

Αποτρέπει την οσμή του σώματος
Ο χυμός τους είναι πολύ ευεργετικός για να απαλλαγούμε από την οσμή του σώματος.

Ανοσοποιητικό σύστημα
Η βιταμίνη C και το ασκορβικό οξύ, που υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στα γογγύλια ενισχύουν το ανοσοποιητικό, διεγείρουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.

Καταπολεμούν τις φλεγμονές
Είναι γεμάτα ωφέλιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Κ που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, να εξισορροπήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να προωθήσουν τη γενική ευεξία.

Υγεία των ματιών, των μαλλιών και του δέρματος
Είναι πλούσια πηγή λουτεΐνης, ενός καροτενοειδούς που αποτρέπει οφθαλμικές παθήσεις όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης . Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, C και β-καροτένιο, καθώς και μέταλλα όπως ο χαλκός, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος και την αποτροπή της πρόωρης γήρανσης. Τέλος, η τακτική τους κατανάλωση βελτιώνει και διατηρεί την υγεία των μαλλιών.

itrofi

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top