Κουμάντο στη σχέση να κάνετε κι οι δυο

0

εσείς ξέρετε πραγματικά ποιο ρόλο έχετε στη σχέση σας.

Τι ωραίο- ίσως και ουτοπικό- όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει από κοινού. Πού θα πάνε, τι θα κάνουν, τι θα γίνει με μια κατάσταση, όταν συζητάνε και οι δύο και για ό,τι γίνεται συμφωνούν και το θέλουν πραγματικά.

Κι όμως, είναι σύνηθες σε πολλές σχέσεις να κάνει κουμάντο ο ένας. Δηλαδή να κάνει με τον τρόπο του υποχείριο τον άλλον, ώστε να αποκτήσει το πάνω χέρι. Κι έτσι έχουμε μια σχέση όπου ο ένας καταπιέζει τις επιθυμίες του για να κάνει το χατίρι του άλλου. Δε θα το έλεγες και υγιές. Υγιής σχέση είναι αυτή στην οποία οι επιθυμίες και οι απαιτήσεις και των δύο συμπίπτουν.

Δεν είναι τόσο θέμα χαρακτήρα το ποιος θα αναλάβει ποιον ρόλο. Μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Μπορεί εκείνος ο φίλος που σου φαίνεται εντελώς ανεξάρτητος και ασυμβίβαστος να γίνεται υποχείριο του συντρόφου του. Ίσως εκείνη η φίλη που φαίνεται ήρεμη, χαμηλών τόνων και δε χαλάει χατίρια γενικά, να έχει το πάνω χέρι στη σχέση της. Όσο για εκείνον που το ανέχεται, είτε πολλές φορές το γνωρίζει και το κάνει εκούσια, γιατί δε θέλει να χάσει το σύντροφο του, επειδή είναι ερωτευμένος, είτε αρνείται να το δει και δεν το έχει καταλάβει, ακόμα κι αν του το λένε άλλοι.

Και θα μου πεις, πότε συμβαίνει συνήθως αυτό; Ας ξεκαθαρίσουμε ότι τα άμεσα εμπλεκόμενα άτομα σπάνια θα παραδεχτούν τη θέση τους, ειδικά αν είναι εκείνοι που θεωρούνται ότι υποτάσσονται. Συνήθως άτομα του κύκλου τους βλέπουν κάποια πράγματα και κρίνουν, όχι όμως απαραίτητα σωστά. Εξάλλου το τι συμβαίνει πραγματικά στη σχέση, το ξέρουν μόνο αυτοί που είναι σε αυτή.

Καταστάσεις στις οποίες ο ένας αποφασίζει πού θα πάνε (σε ποιο μαγαζί-καφέ), πώς θα χειριστούν γενικότερα ένα πρόβλημα κι ο άλλος αφήνει φίλους, οικογένεια και υποχρεώσεις, δέχεται πράγματα που δεν αρμόζουν στο χαρακτήρα του και γενικότερα κατά βάθος δε τα θέλει, δε θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν μια υγιή σχέση.

Σίγουρα και οι δύο πρέπει να παίρνουν πρωτοβουλίες, σίγουρα θα υπάρξουν υποχωρήσεις και θυσίες από τις δύο πλευρές -γιατί αλλιώς δε νοείται σχέση-, αλλά οι συνεχείς υποχωρήσεις, το να κάνεις συνέχεια στην άκρη τις επιθυμίες και τις αντιλήψεις σου σε υποβαθμίζει και σε κάνει να κλείνεσαι στον εαυτό σου.

Κάποιες φορές μπορεί από την αρχή που θα γνωρίσεις έναν άνθρωπο να δεις τα σημάδια ότι προσπαθεί να σου επιβληθεί. Θα προσπαθήσει με τον τρόπο του να σου επιβάλλει τις απόψεις του, θα έχει πειθώ και θα σε κάνει να πιστεύεις ότι κάποιες επιλογές είναι δικές σου ενώ στην ουσία είναι δικές του. Θα έχει το πάνω χέρι και θα φοβάσαι κατά μία έννοια ότι αν δεν πας με τα νερά του, θα τσακωθείτε και θα τον χάσεις.

Κι αν πιάσεις τον εαυτό σου να αλλάζει από το πουθενά γνώμη για αρκετά πράγματα και καταστάσεις ή να κάνει πράγματα και να υποχωρεί σε υπερβολικό βαθμό, τότε να ξέρεις ότι σίγουρα επηρεάστηκες. Αρνητικά ή θετικά.

Κι ό,τι κι αν λέει ο κόσμος κι οι γύρω σας, εσείς ξέρετε πραγματικά ποιο ρόλο έχετε στη σχέση σας.

Κορίνα Γιούρου
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top