Ξεμένεις κι εσύ από λεφτά στα τέλη του μήνα;

0

Πρέπει να μάθουμε να τα ελέγχουμε κι όχι να μας ελέγχουν!

Οι τελευταίες μέρες του μήνα έχουν, συχνά, την τάση να συνοδεύονται από άδεια πορτοφόλια, μιας και δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ξεμένουμε από χρήματα. Λίγο η καταναλωτική μανία μας, λίγο η ανάγκη μας για καλοπέραση κι ο αυθορμητισμός μας, κι αρκετά ο κακός προγραμματισμός μας κι η ακόμα χειρότερη διαχείριση, ξεφεύγουμε και βγαίνουνε εκτός προϋπολογισμού.

Επειδή το θέμα «χρήμα» είναι υποκειμενικό, πρέπει να γίνει σαφές ότι δε χρειαζόμαστε πολλά λεφτά για να περάσουμε καλά. Καλή παρέα να υπάρχει κι ας την βγάλουμε σε παγκάκι με πασατέμπο. Μην το γελάς, απολαυστικότερα αποδείχθηκαν κάτι βράδια με μπίρα απ’ το περίπτερο κι άραγμα κάπου κοντά στη θάλασσα ή κάπου ψηλά με θέα τα φώτα της πόλης από κάτι στημένες ακριβοπληρωμένες εξόδους. Ρόλο δεν παίζει τόσο το πού θα πας αλλά με ποιους θα πας.

Εντάξει, προφανώς και κάποτε θες μια έξοδο, ίσως εκείνο το σαββατόβραδο, που την επόμενη δε σε περιμένει πρωινό ξύπνημα. Θα βγεις και καλά θα κάνεις. Δε χρειάζονται, όμως, υπερβολές. Αν επιλέξεις να πας για ποτό σε κλαμπ ή κάποιο μπαράκι, δεν είναι ανάγκη να κατεβάσεις όλη την κάβα. Με ένα-δυο ποτά και καλή διάθεση θα περάσεις μια χαρά. Αν πιεις μετρημένα θα γλυτώσεις μερικά ευρώ και σίγουρα εκείνον τον θανατηφόρο πονοκέφαλο το επόμενο πρωί. Δύο σε ένα, δηλαδή.

Αν, πάλι, το ‘χεις ανάγκη και θες να πιεις πολύ, μια καλή λύση είναι να μαζευτείτε νωρίτερα σε ένα φιλικό σπίτι. Μουσική, παρέα κι ένα μπουκάλι βότκα (20€ το πολύ απ’ το supermarket που θα το πληρώσετε συμμετοχικά) κι ύστερα, αφού θα ‘χετε ήδη κάνει κεφάλι, συνεχίζετε κάπου έξω, χωρίς να χρειάζεται να ξεπαραδιαστείτε για να μεθύσετε. Πάντως, και τα σπιτικά πάρτι που λειτουργούν ρεφενέ, πέρα από οικονομικά, καταλήγουν τις περισσότερες φορές επικά. Σίγουρα θες να στριμωχτείς σε κάποιο μπαρ;

Κι αφού λύθηκε το θέμα «έξοδος», πάμε σούπερ μάρκετ. Άδειασε το ψυγείο και θες να πας για ψώνια; Μια καλή λύση θα ήταν να κάνεις μια λίστα και να σημειώσεις από πριν τα πράγματα που θα χρειαστείς, ώστε να αποφύγεις τις άσκοπες αγορές. Προτίμησε τα προϊόντα που υπάρχουν σε προσφορά. Δεν πειράζει να μην πάρεις και μια φορά το αγαπημένο σου σαμπουάν. Συμβιβάσου με ένα οικονομικότερο, απ’ αυτά που έχουν έκπτωση. Την ίδια δουλειά θα κάνει και θα ανακουφίσει λιγάκι την τσέπη σου. Άσε που οι αλλαγές έχουν πάντα ενδιαφέρον.

Ίσως σου φανεί χαζό, αλλά κι ο κουμπαράς είναι μια λύση. Τι μπορείς να κάνεις με αυτόν; Κάθε μέρα μπορείς να ρίχνεις μέσα τα κέρματα της μέρας ή έστω ένα ευρώ, που δε θα κάνει διαφορά εκείνη τη στιγμή στο ημερήσιο μπάτζετ σου. Όταν θα πλησιάζει το τέλος του μήνα κι εσύ θα ‘χεις πάλι ξεμείνει από λεφτά, ο κουμπαράς θα αποδειχθεί ο καλύτερος φίλος σου. Προσοχή όμως. Μην μπεις στον πειρασμό να τον ανοίξεις χωρίς να τον έχεις πραγματικά ανάγκη.

Δε χρειάζεται πάντα να αγοράζουμε το καλύτερο και το ακριβότερο. Εκτός του ότι αυτό που κοστίζει περισσότερο δεν ισχύει πάντα πως είναι και ποιοτικά καλύτερο, πολλές φορές πληρώνουμε μόνο το brand και τη φιγούρα. Θέλεις να πάρεις κινητό; Δε χρειάζεται να πάρεις ένα με 800€. Κι αυτό των 150€, θα κάνει άριστα τη δουλειά του. Άσε που αν σου χαλάσει ή το χάσεις, δε θα το κλαις με μαύρο δάκρυ.

Α, εννοείται μακριά από πιστωτικές κάρτες, ακόμα κι άτοκες. Η πιστωτική είναι ένα εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε δανεικά χρήματα για να πληρώσουμε αγαθά κι υπηρεσίες. Με άλλα λόγια είναι πλαστικό χρήμα, το οποίο δανειζόμαστε απ’ τις τράπεζες, όχι από τον προσωπικό μας λογαριασμό. Ο πειρασμός είναι μεγάλος και στο τέλος του μήνα έρχεται στο σπίτι ο βαρβάτος λογαριασμός, μοιράζοντας εγκεφαλικά.

Για τη μετακίνησή σου μην ξεχνάς πως τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ο καλύτερος φίλος μας. Εκτός ότι είναι φιλικά προς το περιβάλλον, είναι και πάρα πολύ οικονομικά. Γι’ αυτό σε αποστάσεις που μπορείς να γλυτώσεις το αυτοκίνητο, προτίμησε το αστικό. Γλυτώνεις και το μαρτύριο του παρκαρίσματος σε ώρες αιχμής. Ιδανικά βγάλε μηνιαία κάρτα, που συμφέρει.

Δοκίμασε να φτιάχνεις καφέ στο σπίτι και περιόρισε το delivery. Σύμφωνα με μία έρευνα οι Έλληνες τείνουν να χαλάνε έως και 1000€ τον χρόνο μόνο για τον καφέ τους. Αν σκεφτείς το ποσό, αξίζει να επενδύσεις μερικά χρήματα σε μια καλή καφετιέρα. Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό έξω. Σαν το σπιτικό φαγητό δεν έχει. Είναι και πιο υγιεινό.

Τέλος, κάτι που ίσως να βοηθήσει στο να ‘χεις τον έλεγχο των εξόδων σου είναι να σημειώνεις σε ένα μπλοκάκι κάθε αγορά που κάνεις. Μπορεί να φαίνεται βαρετό κι ανούσιο, αλλά στην πραγματικότητα θα βοηθήσει πολύ, καθώς έτσι θα έχεις πλήρη εικόνα οικονομικών σου και συνειδητοποίηση των σπαταλών σου. Στην ίδια λογική μπορείς κάθε αρχή του μήνα να κάνεις ένα πλάνο με τις οικονομικές υποχρεώσεις σου.

Το πρόβλημα, πέρα απ’ το ότι τα λεφτά πολλές φορές είναι αντικειμενικά λίγα, είναι ότι δεν κάνουμε σωστή διαχείριση των χρημάτων μας, ξοδεύοντας ανεξέλεγκτα σε ανούσια πράγματα, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να γεμίσουμε συναισθηματικά κενά. Τα χρήματα είναι ένα μέσο, όχι αυτοσκοπός. Πρέπει να μάθουμε να τα ελέγχουμε κι όχι να μας ελέγχουν!

Στέλλα Δημητρίου
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top