Θέλεις ή δεν ξέρεις τι θέλεις;

0

Είναι καλό να σεβόμαστε τη θέληση του άλλου...

Βγήκες έξω με διάθεση για παιχνίδι. Κάτι ή καλή ψυχολογία των ημερών, είναι κι ο τίτλος του «single» που σου έχει γίνει σκιά κι είπες πως μια βόλτα και μια κουβέντα θα σου αλλάξουν τις εικόνες. Οι γνωριμίες στην εποχή μας δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Το αντίθετο μάλιστα. Τα μέσα μαζικής δικτύωσης σου δίνουν τη δυνατότητα ν’ ανοίξεις δίαυλο επικοινωνίας με πολλά άτομα ταυτόχρονα.

Ο καθένας ζητάει και κάτι διαφορετικό. Άλλος σχέση, άλλος κουβέντα και πάντα θα υπάρχουν κι αυτοί που ψάχνουν το εφήμερο σεξ. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που θ’ ακούσουμε να λένε ότι: «ήθελα σχέση αλλά εκείνος με θέλει μόνο για σεξ». Αυτή είναι η μία άποψη. Πάντα υπάρχει κι η άλλη πλευρά.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα απ’ την αρχή. Γνωρίζεις έναν άνθρωπο. Φυσικά και δεν ξέρεις τι θέλει απ’ την ζωή σου, ούτε κι εσύ από την δική του. Έναρξη γνωριμίας λέγεται γι’ αυτό τον λόγο. Αν τώρα ξεκινήσει αυτή η επαφή με μια επιπόλαιη διάθεση, δεν μπορούμε μετά να έχουμε απαίτηση ν’ ανατραπεί αυτή η επιφανειακή περιπέτεια ως δια μαγείας και να γίνει σχέση.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η επικοινωνία στηρίζεται καθαρά στη σαρκική επαφή και μόνο. Έτσι ξεκίνησε κι αποφασίστηκε κι από τις δύο πλευρές. Θεμιτό κι όχι κατακριτέο, αλλά όλες οι επιλογές έχουν το τίμημά τους. Η ελεύθερη σχέση χωρίς την έννοια της πλαισιωμένης σχέσης έχει κάποια στερεότυπα τα οποία είναι δύσκολο ν’ αλλάξουν, τουλάχιστον από την μεριά του ενός.

Όταν ξεκινάει μια επαφή τόσο αόριστα δεν είναι εύκολο ν’ ανατραπεί μετά. Στις ταινίες, βέβαια, όλα αυτά είναι εύκολα, ρομαντικά κι εφικτά, αλλά στην πραγματική ζωή η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική. Τις περισσότερες φορές ο ένας από τους δύο στην πορεία θίγεται εάν η σχέση δεν έχει την εξέλιξη που περιμένει. Ο εγωισμός χτυπάει την πόρτα και η χιλιοειπωμένη έκφραση: «εγώ θα τον αλλάξω», έχει γίνει αιτία για πολλά κλάματα.

Τι είναι πια κι αυτό; Θέλουμε ν’ αλλάξουμε τον άλλο άνθρωπο και δεν κοιτάμε ν’ αλλάξουμε εμείς πρώτα. Θεωρούμε εκ των προτέρων ότι δε χρειαζόμαστε αλλαγές, γιατί οι άλλοι έχουν ουσιαστικά το πρόβλημα. Είναι πολύ εύκολο να πετάμε το μπαλάκι απέναντι, ρίχνοντας όλη την ευθύνη μακρυά από εμάς. Θα ήταν καλύτερα να σκεφτούμε, όμως, μήπως το θέμα είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση. Μήπως έχουμε απαιτήσεις από τον άλλον, ενώ εκείνος δεν έχει τις ίδιες ανάγκες από εμάς.

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τους πολυγαμικούς ως πρόκληση για να γίνουν οι ίδιοι η αιτία της αλλαγής τους. Μα οι αλλαγές στο ερωτικό κομμάτι των σχέσεων δε γίνονται με παραγγελία. Εξαρτιόνται από την εσωτερική θέληση, το κίνητρο, τη σπίθα και τη διάθεση δημιουργίας μιας πραγματικότητας που θα συμβάλουν και οι δυο πλευρές. Είναι λάθος ο εγωισμός κι η αυτοεπιβεβαίωση να καθοδηγούν το κίνητρο.

Ένας άνθρωπος μπαίνει σε μια σχέση για τους δικούς του λόγους. Η χημεία εδώ παίζει τον πρώτο ρόλο. Αν αυτή η σχέση τροποποιηθεί –ή όχι– στην πορεία, έχει να κάνει με τη διάθεση που εκπέμπει ο ένας στον άλλον.

Βέβαια, συνήθως απ’ τη αρχή φαίνεται αν κάτι έχει πορεία η όχι. Τραβώντας το από τα μαλλιά μάλλον δε θα έχει και μέλλον. Το πιο πιθανό είναι να μην προχωρήσει καθόλου παραπέρα. Κάνοντας προβολή τις δικές μας πεποιθήσεις δε σημαίνει ότι θα αλλάξουμε την πορεία μιας κατάστασης.

Είναι πολύ σημαντικό να δούμε μέσα μας. Να βάλουμε σε μια σειρά τα «θέλω» και «δε θέλω» μας και στη συνέχεια να έρθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους για σχέση ή και όχι. Πολύ επιπόλαια κι επιφανειακά λέμε πως δε θέλουμε σχέση, ενώ στη συνέχεια απαιτούμε και κατακτούμε αυτή τη σχέση με τον τίτλο του θιγμένου, αλλά μάλλον η ιστορία είναι κάπως διαφορετική τελικά και τα πράγματα δεν γίνονται πάντα όπως τα έχουμε μέσα στη φαντασία μας.

Είναι καλό να σεβόμαστε τη θέληση του άλλου και να μην έχουμε απατήσεις οι οποίες να πιέζουν τα δικά του όνειρα για τη δική του ζωή. Ας δούμε εμείς τι θέλουμε πρώτα κι ας βρούμε τον κατάλληλο άνθρωπο να μοιραστούμε τα όνειρά μας.

Ευαγγελία Βεργανελάκη
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top