Η εκδίκηση είναι μια απόπειρα να χειροτερέψεις το παρελθόν

0

Εσύ, διατήρησε ψηλά το κεφάλι και την αξιοπρέπειά σου και συνέχισε…

Εκδίκηση: ένας ανώφελος δρόμος!

Εκδίκηση στη τελική, είναι μια πράξη, έντονου θυμού, στην αυξημένη σου ανάγκη για δικαιοσύνη. Και ξέρεις; Εκδικείσαι με την ασφάλεια ότι η πράξη σου αυτή δε θα έχει αντίποινα…

Κατά τον Φέχνερ, η εκδίκηση είναι ένας καρπός γλυκός πριν το κόψεις, και πικρός αφού τον γευτείς.

Και δεν είχε και άδικο, καθώς μόλις καταλαγιάσει ο θυμός και καλυφθεί το εγώ σου που εκδικήθηκες, αυτό που τελικά μένει, είναι μια βαθιά θλίψη και υποτίμηση του ίδιου σου του εαυτού. Οι ψυχολογία λέει, πως ο άνθρωπος που εκδικείται, έχει κάποιο πρόβλημα, σε κάποιον τομέα του, είναι ανεπαρκής. Η εσωτερική ανάγκη κάποιου να προκαλέσει τα ίδια συναισθήματα σε εκείνον που τον αδίκησε, είναι αποτέλεσμα θλίψης και έξαψης. Είναι φυσιολογικό ως κάποιο σημείο να νιώθει έτσι κάποιος που τον πρόδωσαν. Όταν όμως φτάνει να υλοποιεί αυτή του την ανάγκη, και καταστρώνει σχέδια για να προκαλέσει κακό, είναι αποτέλεσμα χαμηλής αυτοεικόνας και αυτοεκτίμησης. Κάποιος ο οποίος πιστεύει στον εαυτό του, ποτέ δε μπαίνει σε διαδικασία να εκδικηθεί, γιατί μετά θα φαίνεται λίγος στον ίδιο του τον εαυτό … αυτός ο άνθρωπος, που είναι πλήρης, επιλέγει το δρόμο της συγχώρεσης. Ο άνθρωπος που πληγώνει, χρειάζεται βοήθεια.

Ο πιο σωστός τρόπος να αντιδράσεις όταν κάποιος σε πληγώσει, είτε είναι σύντροφος είτε είναι ο συνέταιρος ή ο φίλος σου, είναι να αδιαφορήσεις, και να μη γίνεις ένα με τον «προβληματικό» άνθρωπο που σε αδίκησε. Σου θυμίζω πως εκείνος που πληγώνει, δείχνει πως είναι κενός, ελλείπεις. Είναι εκείνος που χρειάζεται βοήθεια. Βέβαια, στη μοναδική περίπτωση που ο άνθρωπος αυτός συνδέεται μαζί σου με δεσμά αίματος, αδερφός, γονιός, τότε , και μόνο τότε, να του μιλήσεις για την αδικία του. να του δώσεις να καταλάβει το πώς ακριβώς ένιωσες για αυτή του τη πράξη, μα αμέσως μετά ξεπέρασέ το. Το μυστικό για να μη του μοιάσεις, είναι να μη προσκολληθείς στο θυμό, στο αρνητικό συναίσθημα, γιατί αν το κάνεις, θα θες κι εσύ με κάποιο τρόπο να τον κάνεις να πληρώσει για αυτό που σου έκανε, με αποτέλεσμα να πέσεις σε ένα φαύλο κύκλο.

Η λύση για κάθε πρόβλημα είναι η ώριμη σκέψη, με γνώμονα το τι είναι καλό για εσένα.

Άφησε λοιπόν πίσω το θυμό και το μίσος, τα δύο αυτά αισθήματα που κρατούν απ το χέρι την εκδίκηση, και σκέψου πως ο άνθρωπος που σε πλήγωσε, βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από εσένα. Εσύ, διατήρησε ψηλά το κεφάλι και την αξιοπρέπειά σου και συνέχισε…

Μια θυμόσοφη ρήση αναφέρει: Η εκδίκηση είναι μια απόπειρα να χειροτερέψεις το παρελθόν.

Μαρία Χαρίτου
anapnoes
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top