Από τις ωραιότερες παραλλαγές των αγαπημένων κεφτέδων.
Υλικά
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος, πολύ ψιλοκομμένα)
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, από σπάλα και μπούτι, μισό-μισό
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού πολύ ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια)
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα, κατά προτίμηση Αμφιλοχίας
- 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη κριθαροκουλούρα (περίπου 2 κριθαροκουλούρες, τριμμένες στο μπλέντερ ή στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη)
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα, σε σκόνη (προαιρετικά)
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο ελαιόλαδο, για το ταψί
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πράσα για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη ροδίσουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη βάζουμε τον κιμά, τον άνηθο, το ξίδι και τα αυγά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 1 - 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα σοταρισμένα πράσα, μαζί με το λάδι του τηγανιού, και ζυμώνουμε ξανά για 2 λεπτά, μέχρι τα νόστιμα υγρά να απλωθούν σε όλο το μείγμα.
- Τέλος, ρίχνουμε το γιαούρτι, την τριμμένη γραβιέρα, τις τριμμένες κριθαροκουλούρες, την πάπρικα (αν τη χρησιμοποιήσουμε), αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε για 2 - 3 λεπτά.
- Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς την πάνω στην επιφάνεια του μείγματος, και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί. Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε 30 - 35 σχετικά μεγάλους κεφτέδες, βάρους περίπου 40 γρ. τον καθένα και τους βάζουμε στο ταψί.
- Τους ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά, ενώ εσωτερικά θα είναι ψημένοι μεν, αλλά αφράτοι και ζουμεροί.
*Τους σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες και πράσινη σαλάτα.
gastronomos
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.