Ένα νοστιμότατο παραδοσιακό, ελαφρύ κυρίως πιάτο για όλη την οικογένεια.
Μια συνταγή του Ν. Τσελεμεντέ για πεντανόστιμα κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο.
Υλικά συνταγής
Για τα κολοκυθάκια:
Επίσης μπορείτε να φτιάξετε τα κολοκυθάκια σας με σάλτσα ντομάτας που θα την αρωματίσετε με μοσχοκάρυδο ή άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας.
Υλικά συνταγής
Για τα κολοκυθάκια:
- 2 κιλά κολοκύθια μεγάλα
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1/2 φλιτζάνι ρύζι
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. τσαγιού λάδι
- αλάτι – πιπέρι
- 1 λεμονιού το χυμό
- 3 ασπράδια αυγών [*]
- 3 κουταλιές αλεύρι ή κορν φλάουερ
- Ζωμός από το φαγητό
- χυμό ενός λεμονιού
- 2 κ.σ. μαργαρίνη
- αλάτι
- Καθαρίζετε και πλένετε τα κολοκύθια και με το ειδικό εργαλείο αφαιρείτε τη σάρκα τους, ανοίγοντας μια αρκετά μεγάλη τρύπα για να βάλετε μέσα τη γέμιση, χωρίς όμως να φτάσετε στην άλλη πλευρά. (Αν είναι πολύ μακριά και μεγάλα τα κολοκύθια, μπορείτε να τα κόψετε στη μέση).
- Σε ένα μπολ βάζετε το κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό τον άνηθο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά της γέμισης.
- Με μικρό κουταλάκι γεμίζετε ένα ένα τα κολοκυθάκια. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα, τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο, λίγο αλατοπίπερο ακόμα για τα κολοκύθια, προσθέτετε και νερό ώστε να τα σκεπάζει καλά, τοποθετείτε από πάνω ένα πιάτο και τα σιγοβράζετε για 1 ώρα και 15 λ περίπου προσθέτοντας καυτό νεράκι αν αυτό απαιτηθεί.
- Για το αυγολέμονο χρησιμοποιείτε τα προαναφερόμενα υλικά συν το ζουμάκι από το φαγητό σας ως εξής: Σε ένα γυάλινο μπολ χτυπάτε τα ασπράδια, διαλύετε το κορν φλάουερ με 1/2 φλ. τσαγιού ζωμό από το φαγητό και το ρίχνετε μέσα στα ασπράδια.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό κατσαρόλι σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτετε το αλεύρι ή το κορν φλάουερ, σταδιακά 1-2 φλ. τσαγιού ζωμό από το φαγητό και λίγο αλάτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πήξει και να γίνει μια ωραία κρέμα. Προς το τέλος προσθέτετε τη μαργαρίνη και το λεμόνι, ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η μαργαρίνη και η κρέμα σας είναι έτοιμη.
Επίσης μπορείτε να φτιάξετε τα κολοκυθάκια σας με σάλτσα ντομάτας που θα την αρωματίσετε με μοσχοκάρυδο ή άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας.
sintayes
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.