Καλό Μήνα... Νοέμβριο

0
Νοέμβριος, ο πιο μυστηριώδης και ιδιόμορφος μήνας του χρόνου

Τώρα ο νοτιάς, αδύνατος ακόμα, σκουραίνει τη θάλασσα και της δίνει μιαν ύπουλη γαλήνη κι ο βοριάς κουβαλώντας άσπρα πρόβατα κοπάδια, τα βόσκει βιαστικά επάνω στα ταραγμένα νερά, που παίρνουν μαζί του μια γυαλάδα βαθυγάλανου κρυστάλλου.

Νοέμβριος, ο πιο μυστηριώδης και ιδιόμορφος μήνας του χρόνου. Είναι μια περίοδος μελαγχολική, επειδή πλησιάζει ο χειμώνας, αλλά και γεμάτη αισιοδοξία για τη συγκομιδή, που θα βοηθήσει σε ένα εύκολο ξεχειμώνιασμα. Ο καιρός πότε θυμίζει καλοκαίρι και πότε τον επερχόμενο χειμώνα.

Η λέξη Φθινόπωρο προέρχεται από το ρήμα φθίνω και το ουσιαστικό οπώρα, επειδή αυτή την εποχή του έτους λιγοστεύουν τα οπωρικά (οι εδώδιμοι καρποί του δέντρου, τα φρούτα).

Ο Νοέμβριος έχει διάρκεια 30 ημερών. Η ονομασία του προέρχεται από τη λατινική λέξη novem =εννιά, ως ένατος μήνας του ρωμαϊκού δεκάμηνου ημερολογίου.

Αεργίτες στα ποντιακά, είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Όπως και ο Οκτώβριος, αναφέρεται ως Βροχάρης, για τις βροχές του, αλλά και Σποριάς, καθώς είναι ο μήνας της σποράς των δημητριακών και των οσπρίων.
Τυπική γιορτή της σποράς είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου, στις 21 του μηνός.

Ο Νοέμβρης είναι και Κρασομήνας επειδή ανοίγουν τα καινούργια κρασιά, αλλά και τρυγομήνας γιατί είναι ο μήνας του λιομαζώματος. Ουσιαστικά, με το Νοέμβριο τελειώνουν οι αγροτικές εργασίες. Θα ακολουθήσουν οι κλειστές μέρες του χειμώνα, με τις βροχές και τις ατέλειωτες νύχτες.

Ο Νοέμβριος είναι ο αγαπημένος μήνας των εγκύων. Οι γυναίκες με έμβρυα στην κοιλιά συνήθως περιμένουν ως το Νοέμβριο για να γεννήσουν, γιατί σύμφωνα με μια αρχαία παράδοση, το Νο-έμβρυο που γεννιέται τον Νοέμβριο είναι πάντα υγιές.

Άλλες ονομασίες του Νοεμβρίου:

- Μεσοσπορίτης η Μεσοσποριάς, γιατί το μήνα αυτό οι αγρότες βρίσκονται στο μέσο της σποράς των δημητραικών και των οσπρίων.

- Παχνιστής, λόγω της πάχνης.

- Μεθυστής, μιας και όσοι δοκιμάζουν τα νέα κρασιά μεθάνε.

- Ανακατεμένος, γιατί οι καιρικές συνθήκες είναι ευμετάβλητες.

- Σκιγιάτης και Χαμένος, επειδή οι μέρες του είναι πολύ μικρές και οι νύχτες του μεγάλες.

Σημαντικές γιορτές αυτού του μήνα είναι:
Του Ταξιάρχη και Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στις 8 Νοεμβρίου, με μεγάλη πανήγυρη στη Σύμη, στην Ιερά Μονή του Πανορμίτη. Ταυτόχρονα είναι και η γιορτή της Αεροπορίας, ενώ την 1 η του μηνός γιορτάζουν οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, στις 9 ο Άγιος Νεκτάριος, στις 11 ο Άγιος Μηνάς, στις 14 του μήνα γιορτάζει ο Άγιος Φίλιππος, στις 15 αρχίζει η Νηστεία των Χριστουγέννων, στις 16 γιορτάζει ο Άγιος Ματθαίος, στις 19 ο Άγιος Βαρλαάμ, στις 21 τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις 25 η Αγία Αικατερίνη, στις 26 ο Άγιος Στυλιανός και στις 30 ο Άγιος Ανδρέας ο πρωτόκλητος.

Ας μην παραλείψουμε, τέλος, το γεγονός ότι στις 17 του Νοεμβρίου είναι η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 κατά της στρατιωτικής απριλιανής δικτατορίας του 1967 και στις 25 του ίδιου μήνα εορτάζεται η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης.

Είναι ο μήνας που ξεκινούν τα κρύα του χειμώνα, ιδιαίτερα μετά τη γιορτή του Αγίου Φιλίππου. Οι καρέκλες στο Μαντράκι χάνουν τη νύχτα τους πιστούς του κι οι τελευταίοι εναπομείναντες αισθάνονται τεράστια την εγκατάλειψη, σαν να παρευρίσκονται σε μια παράσταση και είναι οι μόνοι θεατές, που από την έλλειψη κοινού αισθάνονται την αποτυχία της.

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top