Έχετε υπερκόπωση; Μάθετε ποια είναι τα σημάδια

0

σας φαίνονται ανυπέρβλητα και τα πάντα φαντάζουν δυσοίωνα;

Έχετε αρχίσει να κουράζεστε από την πολύωρη και απαιτητική εργασία, από το άγχος των υποχρεώσεων και από τα παιδιά που σας θέλουν συνέχεια παρούσες; Δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι και δεν έχετε κουράγιο να κάνετε τίποτα; Τα προβλήματα που έχετε σας φαίνονται ανυπέρβλητα και τα πάντα φαντάζουν δυσοίωνα; Ίσως βρίσκεστε προ των πυλών της υπερκόπωσης.

Τι είναι η υπερκόπωση;

Πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική, ψυχική και σωματική εξάντληση προερχόμενη από υπερβολική εργασία, έντονη άσκηση ή ανεπαρκή ξεκούραση κατά την διάρκεια παρατεταμένων χρονικών περιόδων . Οι παράγοντες που οδηγούν στην υπερκόπωση είναι συνήθως, το στρες, το άγχος και οι κακές διατροφικές συνήθειες. Επομένως, δεν είναι μια διαδικασία που συμβαίνει εν μια νυκτί και άρα υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που υποβόσκουν για αρκετό καιρό και σας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ποια είναι τα σημάδια

Σωματικά:

• Αισθάνεστε κούραση όλη την ώρα
• Νιώθετε άρρωστοι συνεχώς
• Έχετε πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη και στους μυς

Συναισθηματικά:

• Δεν έχετε κανένα κίνητρο και απλά δε σας ενδιαφέρει πλέον τίποτα
• «Πιάνετε» τον εαυτό σας να χάνει εύκολα το ενδιαφέρον του
• Είστε ευερέθιστοι και άρα συχνά εκνευρισμένοι
• Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε
• Αισθάνεστε αποτυχημένοι και αβοήθητοι

Συμπεριφορά:

• Δεν έχετε κουράγιο να εργαστείτε
• Αυξάνετε την καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης
• Δυσκολεύεστε να θυμηθείτε σημαντικά ραντεβού και χάνετε προθεσμίες
• Αρχίζετε να αγνοείτε συγκεκριμένες εργασίες και τις μεταθέτετε για την τελευταία στιγμή

Παράγοντες που εντείνουν την υπερκόπωση

Εκτός από την κούραση και το άγχος υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που μπορεί να σας οδηγήσουν στην υπερκόπωση. Μερικοί τέτοιοι είναι:

• Η κύηση
• Η εμμηνόπαυση
• Η λοχεία
• Η κατάχρηση ουσιών (π.χ. αλκοόλ)
• Η ακατάλληλη δίαιτα
• Οι ιώσεις
• Κάποιες ασθένειες, όπως η αναιμία, η υπόταση, τα αυτοάνοσα, τα ψυχιατρικά νοσήματα και ο καρκίνος

Η διαφορά μεταξύ στρες και υπερκόπωσης

Αν και η υπερκόπωση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα του συνεχούς στρες, δεν είναι το ίδιο με το υπερβολικό άγχος. Γενικά, το άγχος περιλαμβάνει πάρα πολλές πιέσεις που απαιτούν έντονη σωματική και ψυχολογική δύναμη από σας.
Από την άλλη πλευρά, με την υπερκόπωση αισθάνεστε ένα κενό, δεν έχετε κίνητρο για να κάνετε κάτι και αδιαφορείτε για τα πάντα. Οι άνθρωποι που βιώνουν επαγγελματική εξουθένωση συχνά δε βλέπουν καμία ελπίδα για θετική αλλαγή στην κατάστασή τους.
Μια ακόμα διαφορά μεταξύ του άγχους και της εξάντλησης αφορά την επίγνωση του προβλήματος. Αναλυτικότερα, στην περίπτωση του άγχους συνήθως αναγνωρίζετε ότι βρίσκεστε υπό καθεστώς πίεσης, ενώ αντίθετα στην περίπτωση της υπερκόπωσης όχι.
Με απλά λόγια η κούραση υποχωρεί με τον επαρκή ύπνο, την καλή διατροφή και την αποφυγή αλκοόλ και φαρμάκων υποχωρεί. Αντίθετα, στην υπερκόπωση η ξεκούραση από μόνη της δεν επαρκεί για να επανέλθετε.

Αντιμετώπιση

Εάν παρατηρήσετε ότι έχετε τα σημάδια που αναφέραμε πρωτύτερα θα πρέπει να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να μπορέσετε να επαναφέρετε τον οργανισμό σας σε μια ισορροπία. Η θεραπεία γίνεται με φάρμακα (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτικά), ειδικά διατροφικά προγράμματα και συμπληρώματα διατροφής. Ως εκ τούτου, λοιπόν θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν παθολόγο που θα σας εξετάσει και θα σας δώσει την ανάλογη θεραπευτική αγωγή.
Ακόμη, μπορείτε να καταφύγετε στην ψυχοθεραπεία, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει σε συνδυασμό με τις άλλες μεθόδους και πάντα ανάλογα με την περίπτωση σας.
Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι αλλαγές τόσο στον τρόπο ζωής σας όσο και στην καθημερινότητάς σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με 15 λεπτά αφιερωμένα στον εαυτό σας, κάνοντας ασκήσεις γυμναστικής ή διαβάζοντας κάτι που σας εμπνέει. Επίσης, μπορείτε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, κάνοντας πιο υγιεινές επιλογές. Σημαντικό ρόλο παίζει το να μάθετε να ελέγχετε το άγχος σας και να βάλετε όρια στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνεται, έτσι ώστε να μην σας εξαντλούν.

mama365
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top