Μάθετε στο παιδί σας να τρώει απ’ όλα

0

κάνετε τον «εκλεκτικό» ουρανίσκο του όχι και τόσο «εκλεκτικό»

Αν η ώρα του φαγητού είναι για εσάς και το μικρό σας ώρα… μάχης και πριν καταλήξετε να του μαγειρεύετε συνεχώς τα ίδια και τα ίδια –αγαπημένα του- φαγητά, ήρθε η ώρα να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας και να κάνετε τον «εκλεκτικό» ουρανίσκο του όχι και τόσο «εκλεκτικό».

Μόλις το πάρετε απόφαση ότι το παιδί σας είναι αυτό που λένε «δύσκολο στο φαγητό» η συνέχεια είναι μάλλον προδιαγεγραμμένη και οδηγεί το μικρό σας σε μια διατροφή που, μεγαλώνοντας, θα γίνεται όλο και πιο φτωχή και εσάς να πρέπει μονίμως να αισθάνεστε περιορισμένη ως προς το καθημερινό μαγείρεμα.

Ας δούμε λοιπόν μερικά μικρά κόλπα που θα κάνουν το μικρό σας να εντάξει στην διατροφή του όλο και περισσότερες γεύσεις.

Ο χρυσός κανόνας για να εκπαιδεύσετε το μικρό σας να τρώει απ’ όλα είναι η ΥΠΟΜΟΝΗ.

Έχετε λοιπόν κατά νου ότι:

  Τα παιδιά χρειάζονται πολύ λιγότερες θερμίδες απ’ όσες φαντάζεστε. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι χορτάτα την ώρα που εσείς νομίζετε ότι κάνουν τα δύσκολα.

Στα παιδιά αρέσουν οι καθαρές γεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλουν διάφορα φαγητά μπερδεμένα στο πιάτο τους.

Τα παιδιά νιώθουν άβολα όταν τους σερβίρετε φαγητά που δεν έχουν ξαναφάει. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν θα τους μαγειρεύετε φαγητά που δεν έχουν ξαναφάει. Όταν όμως γίνεται αυτό να μην έχετε μεγάλες απαιτήσεις και να αισθάνεστε ικανοποίηση ακόμα και με το γεγονός ότι δοκίμασαν 2-3 μπουκιές.

Βάζοντας τα παραπάνω καλά στο μυαλό σας, ας δούμε μερικά απλά κόλπα για να μάθουν τα παιδιά να τρώνε όλα τα φαγητά και να γίνουν υγιείς ενήλικες.

1. Βάλτε τα στην κουζίνα
Στα παιδιά αρέσει πολύ να βοηθούν οπότε ζητήστε τους να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα. Βρείτε πράγματα που μπορούν να κάνουν ανάλογα με την ηλικία τους όπως για παράδειγμα, να πλύνουν τα λαχανικά, να μετρήσουν με την κούπα διάφορες ποσότητες από αλεύρι, βούτυρο, λάδι κτλ. Αυτό θα τα κάνει να θέλουν να δοκιμάσουν τις δημιουργίες τους.

2. Αφήστε τα να επιλέξουν
Δώστε τους την δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε 2-3 επιλογές και πάρτε εσείς την τελική απόφαση. Για παράδειγμα αφήστε να διαλέξουν, θέλουν φασολάκια ή αρακά μαζί με το κοτόπουλο; Αυτό θα τα κάνει να αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα της επιλογής και να επιλέξουν αυτό που τους αρέσει περισσότερο ή τέλος πάντων αυτό που αντιπαθούν λιγότερο.

3. Καμουφλάρετε τις νέες γεύσεις
Ο πουρές λαχανικών είναι η ιδανική λύση για να κρύψετε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και να τα εντάξετε στο μενού των παιδιών σας. Κάτι τέτοιο όχι μόνο τους προσφέρει τα συστατικά που χρειάζονται αλλά τα εκπαιδεύει σε νέες γεύσεις που αλλιώς θα ήταν απρόθυμα να δοκιμάσουν. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να βάζετε μικρές ποσότητες από λιωμένα βραστά λαχανικά στις αγαπημένες τους σάλτσες για ζυμαρικά. Με τέτοιες κινήσεις ο ουρανίσκος των παιδιών σας θα εκπαιδευτεί σε όλο και περισσότερες γεύσεις και θα είναι ευκολότερο στη συνέχεια να δοκιμάσουν και τα «κρυμμένα» φαγητά στην κανονική τους μορφή.

4. Μην το παρακάνετε
Αν το παιδί σας είναι εκλεκτικό και δύσκολο στο φαγητό, μην το βομβαρδίζετε συνεχώς με νέες γεύσεις. Δοκιμάστε να συνδυάσετε το αγαπημένο του φαγητό με μια νέα επιλογή. Θα είναι πολύ πιο πρόθυμο να δοκιμάσει ένα φαγητό που δεν γνωρίζει μαζί με τις αγαπημένες του τηγανιτές πατάτες ή μπουκίτσες ψητού κοτόπουλου.

5. Δώστε τους το καλό παράδειγμα
Μην περιμένετε από τα παιδιά σας να φάνε τα βραστά κολοκυθάκια που τους ετοιμάσατε ενώ εσείς μασουλάτε ένα σακουλάκι τσιπς. Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες οι ίδιες και τα παιδιά σας θα σας μιμηθούν.

Και φυσικά μην ξεχνάτε τον χρυσό κανόνα που είπαμε στην αρχή. Υπομονή!

Έχετε στο μυαλό σας ότι ένα παιδί θα χρειαστεί να δοκιμάσει 10 και 15 φορές ένα φαγητό πριν αποφασίσει να το εντάξει στις γεύσεις που του αρέσουν οπότε μην απογοητεύεστε αν η πρώτη σας απόπειρα αποτύχει. Περιμένετε περίπου μια εβδομάδα και ξαναδοκιμάστε. Όσο περισσότερο έρχεται το παιδί σας σε επαφή με ένα φαγητό, τόσο πιο πιθανό είναι να το εντάξει τελικά στο διαιτολόγιό του και, γιατί όχι, να γίνει μία από τις αγαπημένες του γεύσεις.

fe-mail
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top