Γάτα Αιγαίου: Η μοναδική ελληνική φυλή

1

...δυνατή και μυώδης χωρίς να δείχνει βαριά ή παχύσαρκη

Η γάτα του Αιγαίου, που όλοι μας έχουμε θαυμάσει στα ελληνικά νησιά, ποζάρει συνήθως πάνω σε κυκλαδίτικες στέγες και ασβεστωμένα πεζούλια. Πατρίδα της είναι οι Κυκλάδες...

Είναι συγγενής της Τουρκικής Βάν,
που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε φουντωτή.

Είναι ανεξάρτητη, αλλά συγχρόνως φιλική με τον άνθρωπο αλλά και με τις άλλες γάτες αφού έμαθε να συμβιώνει μαζί τους στο φυσικό της περιβάλλον. Γι' αυτό ζει και προσαρμόζεται καλά στο διαμέρισμα.

Αγαπάει πολύ το ψάρι, μιας και ήταν η βασική της τροφή.

Ανέπτυξε στενή σχέση φιλίας με τους ψαράδες
και συχνά την βλέπουμε να τους περιμένει υπομονετικά στην παραλία να επιστρέψουν από το ψάρεμα για να της προσφέρουν ως γεύμα μικρά ψαράκια.

Επίσης δεν φοβάται το νερό μιας και έχει ζήσει για αιώνες στην ακροθαλασσιά. Είναι πολύ καλή κυνηγός και υπόδειγμα μητέρας.

Αφιέρωμα του Animal Planet για την γάτα Αιγαίου


Είναι γάτα μεσαίου μεγέθους, δυνατή και μυώδης χωρίς να δείχνει βαριά ή παχύσαρκη.

Το σώμα της είναι κάπως μακρύ, έχει δυνατά πόδια, μεσαίου μεγέθους με στρογγυλά πέλματα. Η ουρά της είναι μεσαίου μήκους, ευθύγραμμη χωρίς καμπύλες ή κόμπους στο τελευταίο τμήμα της.

Το κεφάλι της είναι πλατύ, μεσαίου μεγέθους, και τα αυτιά της είναι πλατιά στη βάση με ελαφρώς στρογγυλεμένες άκρες όπου καλύπτονται από τρίχες.

Έχει μεσαίου μήκους μύτη και στρογγυλά, ελαφρώς σχιστά μάτια σε πράσινη απόχρωση.

Το μήκος της τρίχας είναι μεσαίο και γι' αυτό ανήκει στην κατηγορία των ημιμακρύτριχων χωρίς μάλλινο υπομανδύα με μέτριο περιλαίμιο και πλούσια ουρά για να προσαρμόζεται στο τοπικό κλίμα.

Τον χειμώνα η πλούσια γούνα της την προστατεύει από το κρύο ενώ το καλοκαίρι μαδάει, μοιάζει με κοντότριχη και αναγνωρίζεται από την ελαφρώς φουντωτή ουρά.


Τα άλλα χρώματα της μπορεί να είναι το μαύρο, κόκκινο, μπλε, κρεμ με ή χωρίς ραβδώσεις. Όλα τα χρώματα της γούνας είναι αποδεκτά, μονόχρωμα, δίχρωμα, τρίχρωμα καθώς επίσης και το ολόλευκο, τα ραβδωτά ( brawn tabby-silver tabby) και όλα τα σχέδια ραβδωτών.

Δεν είναι δεκτά μόνο τα (color point) διότι φανερώνουν προσμίξεις με άλλες φυλές. ιδιαίτερα αγαπητά είναι τα δίχρωμα και τα τριχρωμίας.

Το τρίχωμα της, που αποκτά ιδιαίτερη λάμψη και ζωντάνια κάτω από τον αιγαιοπελαγίτικο ουρανό, το περιποιείται πολλές ώρες την ημέρα.

Από εμάς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα εκτός από ένα γρήγορο βούρτσισμα.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  1. ΘΑ ΕΙΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. ΕΝΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΟΥ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΟΡΦΩΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΧΤΙΡΗΣΤΗΚΑ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΒΑΖΕΤΕ ΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΑΛΛΟ ΓΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΩΣ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου
To Top