Ηπειροι: Πως πήραν το όνομα τους;

2

η ακριβής εξήγηση είναι άγνωστη

Δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση να βρούμε πώς προήλθαν τα ονόματα των ηπείρων του κόσμου, και για κάποιες ηπείρους η ακριβής εξήγηση είναι άγνωστη.

Το όνομα Ευρώπη είναι συνδεδεμένο -από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας- με την πριγκίπισσα Ευρώπη που, σύμφωνα με τη μυθολογία, την είχε απαγάγει ο Δίας. Ωστόσο, νεότερες έρευνες δείχνουν πως η λέξη αυτή προέρχεται από τη σημιτική λέξη ereb/ερεμπ, δηλαδή, «χώρα της εσπέρας/εσπερία».


Η προέλευση του ονόματος Ασία είναι επίσης αβέβαιη, αλλά ίσως προέρχεται από τη σημιτική λέξη asu, δηλαδή «ανατολή» (του ήλιου).

Για τη λέξη Αφρική υπάρχουν πολλές θεωρίες. Το όνομα αυτό μπορεί να προέρχεται από το όνομα της ρωμαϊκής επαρχίας Africa. Μια άλλη θεωρία είναι πως προέρχεται από τη λατινική λέξη aprica, δηλαδή «ηλιόλουστη» ή από την ελληνική λέξη αφρική, δηλαδή «άνευ ψύχους».

Πολύ πιο εύκολο είναι το ζήτημα της προέλευσης της λέξης Αμερική. Η ήπειρος πήρε το όνομά της από τον Ιταλό ταξιδευτή-εξερευνητή Amerigo Vespucci.

Η λέξη Αυστραλία προέρχεται από τη λατινική λέξη australis, που σημαίνει «νότος». Κατά την αρχαιότητα, οι Έλληνες θεωρούσαν ότι στο νότο βρισκόταν μια άγνωστη χώρα την οποία αργότερα οι χαρτογράφοι ονόμασαν Terra Australis Incognita, δηλαδή «άγνωστη χώρα στο νότο».

Τέλος, έχουμε το όνομα Ανταρκτίς, από την ελληνική λέξη ανταρκτικός, που σημαίνει «αντίθετη αρκούδα». Είναι η αρκούδα του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου πάνω από το βόρειο πόλο.

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  1. Στη Φοινίκη ζούσε κάποτε ένας βασιλιάς, ο Αγήνορας, γιος της Λιβύης και του Ποσειδώνα, φτασμένος από την Αίγυπτο. Από το γάμο του με την Τηλέφασσα απόκτησε τρεις γιους, τον Κάδμο, τον Φοίνικα και τον Κίλικα, και μια κόρη, την Ευρώπη. Όταν η Ευρώπη μεγάλωσε, την ερωτεύτηκε ο Δίας και βάλθηκε να την αποκτήσει. Σύμφωνα με τον μύθο που διηγείται ο Ησίοδος, κάποτε την είδε ο Δίας να διασκεδ άζει με τις φίλες της σ΄ένα λιβάδι και να μαζεύει λουλούδια. Τόσο πολύ θαμπώθηκε από την ομορφιά της, ώστε μεταμορφώθηκε σε ωρα ίο λευκό ταύρο και την πλησίασε με πραότητα. Η Ευρώπη γοητευμένη από το θαυμάσιο αυτό ζώο και παραπλανημένη από την πραότητα του, κάθισε πάνω στη ράχη του. Τότε ο ταύρος έτρεξε με ορμή προς τη θ άλασσα, ρίχτηκε στο νερό και πέρασε από τη Φοινίκη στην Κρήτη, όπου ενώθηκε μαζί της. Από την ένωση αυτή η Ευρώπη έμεινε έγκυος και αργότερα γέννησε τρεις γιους: το Μίνωα, το Ραδάμανθη και το Σαρπηδόνα. Ύστερα από αυτό ο Δίας την πάντρεψε με το βασιλιά του νησιού Αστέριο.Το όνομα Ευρώπη είναι καθαρά ελληνικό και δεν έχει καμία σχέση με εβραικές επινοήσεις και προπαγάνδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το όνομα Ευρώπη συναντάνται για πρώτη φορά στον Όμηρο και συγκεκριμένα σ΄ έναν ύμνο προς τον Πύθιο Απόλλωνα. Με τη λέξη Ευρώπη χαρακτηρίζει το Βόρειο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, από τον Ισθμό της Κορίνθου μέχρι την Θράκη η και μόνη η Θράκη. Αλλά ο πρώτος που ονομάζει Ευρώπη τον τότε δυτικό γνωστό δυτικό κόσμο είναι ο Αισχύλος (5ος π.χ. αι.).

    Ωστόσο όσοι αναζητούν την ετυμολογία της λέξεως θα βρούνε δυο απόψεις: η μια είναι ο Μύθος που ανάφερα πριν και η δεύτερη βρίσκεται λεξιλογικά στο επίθετο «ευρύς» και το θέμα οπ- του ρ ήματος «ορώ» (=βλέπω) η από το «ευρύς» και «όψ», που σημαίνει φωνή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου
To Top