Μαστίχα: από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

1

αποτελεί φάρμακο για το πεπτικό σύστημα...

Προέλευση και ιστορία

Τη μαστίχα τη συναντάμε ιστορικά από τον 5ο αιώνα π.Χ. Αρχικά μέσα από τον Ηρόδοτο και εν συνεχεία, μέσα από πολλούς αρχαίους συγγραφείς. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι επίσης γνωστές από την αρχαιότητα, απλά σήμερα είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένες.

Το δέντρο που παράγει τη μαστίχα λέγεται Σκίνος ή Σχοίνος. Mαστιχόδεντρα μπορεί να συναντήσει κανείς στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου όμως μόνο η χιακή ποικιλία (Pistacialentiscusvar) παράγει την εκλεκτή και μοναδική, στον κόσμο, μαστίχα και ευδοκιμεί αποκλειστικά και μόνο στα λεγόμενα μαστιχοχώρια, νότια της Χίου.

Η μαστίχα είναι προϊόν της ρητίνης, ουσίας ανάλογης με το ρετσίνι, που εκκρίνεται κυρίως από τα κωνοφόρα δέντρα. Μέσα από ειδική επεξεργασία και χωρίς την παραμικρή προσθήκη οποιασδήποτε άλλης ουσίας, η φυσική μαστίχα είναι έτοιμη για κατανάλωση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μαστίχα αποτελεί φάρμακο για το πεπτικό σύστημα.

Σχετικές έρευνες, από τη δεκαετία ΄90 μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνουν ότι το φυσικό αυτό προϊόν καταπολεμά το μικρόβιο που ευθύνεται για το 75% των ελκών του στομάχου και για το 90% των ελκών του δωδεκαδακτύλου (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού).

Στο πλαίσιο των ερευνών, ασθενείς με γαστρικό έλκος, κατανάλωναν επί 14 ημέρες, 1 γρ. μαστίχας πριν από το πρωινό και 1γρ. πριν το βραδινό. Οι ιατρικές εξετάσεις που ακολούθησαν, έδειξαν πλήρη ίαση σε όλους τους ασθενείς.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας δεν περιορίζονται μόνο στα στομαχικά προβλήματα καθώς αποτελεί φάρμακο ευρείας χρήσης.

Έχει αντιοξειδωτική δράση, καθώς αποδεδειγμένα η κατανάλωσή της μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος. Ενδείκνυται για τη στοματική υγιεινή καθώς έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες αλλά και για τη χρήση της σε τραυματισμούς του δέρματος.

Γενικότερα, οι ιδιότητές τις κρίνονται ευεργετικές για πολλές περιπτώσεις τόσο στην ιατρική/φαρμακευτική όσο και στην κοσμετολογία.

Το μαστιχέλαιο, δηλαδή το αιθέριο έλαιο που παράγεται από την απόσταξη της φυσικής μαστίχας, χρησιμοποιείται ευρέως σε κρέμες προσώπου, καθώς έχει διαπιστωθεί ενισχύει την ανάπλαση και την ελαστικότητα της επιδερμίδας, την τονώνει και την κάνει πιο λαμπερή.

Εξίσου τονωτικό για την επιδερμίδα είναι το μαστιχόνερο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενυδατική λοσιόν.

Επίσης, χρησιμοποιείται σε προϊόντα κατά της τριχοφυϊας αφού και σ’ αυτόν τομέα διαθέτει ενισχυτική δράση.

Προϊόντα από μαστίχα

Η γνήσια μαστίχα Χίου κυκλοφορεί στο εμπόριο σε πολλές μορφές. Πέρα από τα φαρμακευτικά σκευάσματα αλλά και την κλασική ακατέργαστη μαστίχα που μπορεί να μασηθεί ή να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά και φαγητά, υπάρχει μία τεράστια ποικιλία προϊόντων.

Σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες, κρέμες σώματος και προσώπου, λοσιόν και κρέμες καθαρισμού, καλλυντικά για τα μαλλιά, κεριά, αρώματα, ποτά, καραμέλες και πολλά άλλα είναι τα προϊόντα που περιέχουν μαστίχα.

Διατίθενται σε φαρμακεία, σουπερμάρκετ αλλά και σε καταστήματα που εμπορεύονται αποκλειστικά, προϊόντα από μαστίχα Χίου.

Αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, είναι ότι για να δείτε τα ευεργετικά αποτελέσματα της μαστίχας, πρέπει όταν αγοράζετε κάποιο προϊόν να είστε σίγουροι ότι είναι πιστοποιημένο από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

flowmagazine
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  1. Παιδιά μπορείτε να μάθετε πολλά για την μαστίχα εδω

    http://www.katarraktisvillage.com/p/blog-page_02.html#.Ulw7ntK-2SY δικό μου το μπλοκ και είμαι και μαστιχωπαραγωγος!!
    κανι πολλά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου
To Top