κλείνουν την πόρτα στην αλήθεια
«Ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του, όταν μιλάει ως ο εαυτός του. Δώσ’ του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια», είχε πει κάποτε ο Oscar Wilde. Πάνω από το 60% των ανθρώπων λένε ψέματα τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της συζήτησης τους, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Οι περισσότεροι, βέβαια, κλείνουν την πόρτα στην αλήθεια για τον ίδιο λόγο: το φόβο. Οι παρακάτω δέκα λόγοι παρακινούν τους ανθρώπους να ξεστομίσουν χιλιάδες ψέματα… και να τα υποστηρίξουν κιόλας!
Τα ψέματα πρωταγωνιστούν στις ζωές μας γιατί οι άνθρωποι…
Καυχιούνται… σαν να μην υπάρχει αύριο!
Ίσως αυτά τα ψέματα «πονάνε» λιγότερο από τα άλλα, αλλά… παραμένουν ανακρίβειες. Πόσοι προσπαθούν να το «παίξουν» πιο δυνατοί, πιο έξυπνοι ή πιο έμπειροι με το αντίθετο φύλο, πλάθοντας την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους; Βέβαια, λιγότερο γελοίο είναι να κρύβουν τα ελαττώματα τους, από το να καυχιούνται για τα «ταλέντα» που δεν έχουν!
Βάζουν τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές τους
Πολλοί μπλέκονται ανάμεσα σε έναν ιστό απάτης και ψεμάτων, επειδή δεν θέλουν να πληγώσουν κάποιον στενό φίλο. Ίσως δεν θέλουν να μπλεχτούν στις ζωές των άλλων ή να τους στεναχωρήσουν. Βέβαια, αυτό ίσως τους βοηθήσει να συγχωρεθούν λίγο πιο εύκολα! Ωστόσο, καταπιέζοντας τις δικές τους ανάγκες, χάνουν και τον αυτοσεβασμό τους…
Δεν έχουν μάθει από τα λάθη τους
Όπως λέει και μια κινέζικη παροιμία, εκείνος που κρύβει τα λάθη του, ετοιμάζεται να τα επαναλάβει. Όταν κάποιος κάνει ξανά το ίδιο λάθος, προφανώς και δεν έχει μάθει από αυτό! Προχωράνε σε ψέματα για άλλη μια φορά, νομίζοντας και πάλι ότι θα τη γλιτώσουν. Με άλλα λόγια, καμία σωτηρία…
Φοβούνται το κόστος της αλήθειας… την τιμωρία!
Ακόμα και στο σχολείο, τα παιδιά προτιμούν το ψέμα και τις δικαιολογίες… από την τιμωρία του δασκάλου! Η αλήθεια μερικές φορές ακολουθείται από ένα κόστος, που φαίνεται τρομακτικό. Έτσι, καταλήγουμε στην εύκολη λύση, δηλαδή τη μισή αλήθεια. Έτσι, πείθουν τον εαυτό τους ότι δεν κάνουν λάθος, με το υποσυνείδητο να κάνει «πάρτι»!
Μπερδεύουν την πραγματικότητα με το ψέμα ή τη φαντασία
Και όμως, ο εθισμός στο ψέμα καταστρέφει σχέσεις ζωής. Μερικοί δεν νιώθουν άνετα με την αποκάλυψη της αλήθειας ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό! Στο τέλος, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα, συγχέοντας την πραγματικότητα με τη φαντασία. Το επόμενο βήμα είναι μάλλον ο ψυχίατρος…
Φοβούνται την κριτική των άλλων
Σε αυτή την περίπτωση το ένα ψέμα διαδέχεται το άλλο, επειδή κάποιος προσπαθεί να αποφύγει την άσχημη κριτική από την οικογένεια, τους φίλους ή το σύντροφο του. Πρόκειται για άτομα που ανησυχούν μπροστά στην αποκάλυψη γεγονότων από το παρελθόν τους, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε την εκτίμηση των άλλων για το πρόσωπο τους.
Προσπαθούν να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο… με κάθε τρόπο!
Ο λόγος είναι η υπεροψία και οι εγωισμοί. Κάποιοι είναι ανένδοτοι να παραδεχθούν το λάθος τους ή προσπαθούν να ενισχύσουν την άποψη τους, καταφεύγοντας σε ψέματα ή δήθεν γεγονότα. Και όμως, μπορούν να γίνουν αρκετά δημιουργικοί, όταν πρόκειται να ακούσουν τη φράση: «Ναι, έχεις δίκιο τελικά!».
Θέλουν να φανούν συμπαθητικοί στον εργοδότη ή σε μια νέα γνωριμία
Στην ερώτηση: «Μήπως έχω παχύνει;»… η απάντηση του άλλου συνοδεύεται συνήθως από ψέμα. Πόσες φορές λέγονται ψέματα για να αποφευχθεί μια σύγκρουση στο γραφείο ή η αντιπάθεια ενός γνωστού; Αυτά τα ψέματα μπορούν να αυξήσουν την επιρροή και τη φήμη τους ή να οδηγήσουν στο θαυμασμό των υπόλοιπων.
Δεν είχαν κάποιο πρότυπο «αλήθειας» στη ζωή τους
Όσοι μεγαλώνουν μέσα στο ψέμα, θα συνεχίζουν να ζουν έτσι και σαν ενήλικες. Τα πρότυπα επαναλαμβάνονται από γενιά σε γενιά. Ο μόνος τρόπος για να «σπάσουν» αυτές οι συνήθειες είναι να αφήσουν την αλήθεια να λάμψει! Δυστυχώς, όμως, μπροστά σε ένα ψέμα δεν μιλούν καθαρά.
Κρύβουν τα χρήματα ή το μισθό τους
Οι περισσότεροι κρύβουν το μισθό ή τη θέση τους, ώστε να μην βοηθήσουν κάποιον. Με σκοπό να μην μπουν στη διαδικασία να κουραστούν ή να υποχρεωθούν σε έναν γνωστό, λένε: «Εάν μπορούσα, θα σε βοηθούσα χωρίς δεύτερη σκέψη!», ενώ στην πραγματικότητα μπορούν!
flowmagazine
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.