Αρωματικά φυτά

0

οι Έλληνες προτιμούν να χρησιμοποιούν αποξηραμένα βότανα

Η Ελληνική ύπαιθρος είναι ευλογημένη με εκατοντάδες ποικιλίες εδώδιμων βοτάνων και χορταρικών. Έχουν αναγνωριστεί τουλάχιστον 6.000 είδη, από τα οποία τα 750 είναι ενδημικά.

Δύο περιοχές συνδέονται περισσότερο με τα αρωματικά φυτά: η Κρήτη και η Ηπειρος. Μια μοναδική, από τις σπουδαιότερες, πτυχές της ελληνικής κουζίνας, ιδίως όταν συγκρίνεται με τις γειτονικές μεσογειακές κουζίνες, είναι το ότι οι Έλληνες προτιμούν να χρησιμοποιούν αποξηραμένα βότανα.. Μόνο λίγα βότανα, μεταξύ αυτών ο δυόσμος, ο μαϊντανός και ο άνηθος, χρησιμοποιούνται φρέσκα στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

Βασιλικός, δάφνη, μέντα, ρίγανη, ματζουράνα, λεβάντα, μάραθος, μελισσόχορτο. Σχεδόν όλα τα βότανα χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, αρωματίζουν εξαιρετικά το λάδι αλλά και τα λικέρ, δίνουν ξεχωριστή γεύση στο τυρί.

Η ρίγανη είναι το κυρίαρχο αρωματικό φυτό της ελληνικής κουζίνας. Χρησιμοποιούνται τα λουλούδια, τα φύλλα και οι κορφές του φυτού, φρέσκα ή αποξηραμένα. Συνοδεύει πάντα τη χωριάτικη σαλάτα, το κρίθινο παξιμάδι με τη ντομάτα και το λάδι, αρωματίζει τα τυρόψωμα και τις ελιές. Στην αρχαιότητα θεωρούσαν ότι η ρίγανη μαζί με μέλι βοηθούσε στη θεραπεία του βήχα και των αμυγδαλών.

Εξαδέλφη της ρίγανης είναι η ματζουράνα. Το άρωμά της θυμίζει επίσης το θυμάρι και συνδυάζεται υπέροχα με χοιρινό και πουλερικά. Επειδή έχει την τάση να πικρίζει πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα που χρησιμοποιούμε. Μαζί με λίγο σκόρδο αρωματίζει πολύ ωραία το λάδι που χρησιμοποιούμε στις σαλάτες, ιδιαίτερα στην πατατοσαλάτα.

Η λουίζα έχει έντονη μυρωδιά λεμονιού και χρησιμοποιείται για να αρωματίζει τα λεμονάτα, τα ψάρια, σαλάτες, πουλερικά, κρέατα. Είναι επίσης εκπληκτικό αρωματικό για ποτά και γλυκά.

Το δεντρολίβανο ή αροσμαρί είναι όπως λέει και το όνομά του, το φυτικό λιβάνι και ταιριάζει τόσο με το κρέας, κυρίως χοιρινό και αρνί, όσο και με τα μεγάλα ψάρια και τα λαχανικά. Δεν χρησιμοποιούμε μόνο τα φύλλα και τα άνθη του αλλά και τα κλαριά του που γίνονται ιδανικά αρωματικά σουβλάκια για ψητά.

Η δάφνη δίνει το άρωμά της σε διάφορα φαγητά με βάση το ψάρι, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αιγαίου.

Οσο για το δυόσμο δεν λείπει από τους ντολμάδες, τα γεμιστά, τους κεφτέδες.

Τα αρωματικά φυτά έχουν την ιδιότητα να διατηρούν το άρωμά τους είτε φρέσκα είτε ξερά. Η αποξήρανσή τους γίνεται σε σκιερό μέρος όπου κυκλοφορεί αέρας. Το καλύτερο είναι να απλώσουμε τα βότανα πάνω σε χαρτί ή δίχτυ. Έτσι αερίζονται καλύτερα και αποξηραίνονται πιο γρήγορα.

Αν η ποσότητα είναι μικρή, δένουμε τα βλαστάρια σε μικρά, χαλαρά μάτσα και τα κρεμάμε στην οροφή μιας αποθήκης. Τα ξυλώδη βότανα όπως ο δίκταμος, η ρίγανη, η λεβάντα, η ματζουράνα, το θυμάρι ξεραίνονται εύκολα και διατηρούν σχεδόν ακέραιο το άρωμά τους.

Το φυτό έχει αποξηρανθεί αν σφίγγοντας στη χούφτα μας ξηρούς βλαστούς τα φύλλα θρυμματίζονται και οι βλαστοί δεν λυγίζουν αλλά σπάνε. Αποθηκεύονται σε γυάλινο ή πήλινο δοχείο σε σκοτεινό χώρο και καλό είναι να καταναλώνονται μέσα σε ένα ή ενάμιση χρόνο.

Μια εξαιρετική χρήση των αρωματικών φυτών είναι στην κουζίνα. Διώχνουν τις ενοχλητικές μυρωδιές. Ρίξτε σε μια κατσαρόλα με νερό μια χούφτα με μπαχαρικά ή φυτά όπως δεντρολίβανο, μέντα, πιπέρι, ευκάλυπτο, γαρύφαλλο, βανίλια. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το νερό να βράσει. Ανοίγοντάς την η έντονη μυρωδιά διώχνει τις απωθητικές οσμές ορισμένων φαγητών.

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top