Κύθηρα, Το γοητευτικό νησί των εκπλήξεων...

0

Ειδυλλιακά τοπία με πλούσια βλάστηση, ρεματιές και άφθονο νερό

Στην αγκαλιά του Κρητικού πελάγους από τα νότια και του Ιονίου πελάγους από τα ανατολικά βρίσκεται το νησί της Θεάς Αφροδίτης, τα όμορφα Κύθηρα. Έτσι, ανάμεσα στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο τα Κύθηρα κουβαλάνε το ιδιαίτερο φως του Αιγαίου και την ευφορία του Ιονίου. Ειδυλλιακά τοπία με πλούσια βλάστηση, ρεματιές, άφθονο νερό να ρέει σε παλιούς μύλους, γραφικά χωριά και υπέροχες παραλίες συνθέτουν το φωτογραφικό πορτραίτο του νησιού αυτού.

Διαδρομή ως το νησί της Αφροδίτης
Αν απολαμβάνετε το ταξίδι με το αυτοκίνητο και σας αρέσει η εναλλαγή τοπίων, μπορείτε να διανύσετε περίπου 356 χιλιόμετρα ως τη Νεάπολη και από το λιμάνι της με ferry boat σε μία ώρα περίπου, θα είστε εκεί.  Έτσι θα συνδυάσετε και μια εκδρομή στο νομό Λακωνίας. Άλλος τρόπος να ταξιδέψετε ως εκεί, είναι να πάρετε το καράβι από τον Πειραιά για να φτάσετε σε 5 με 7 ώρες στο νησί. Μια τελευταία εναλλακτική είναι η αεροπορική πτήση διάρκειας περίπου μισής ώρας.

«Ας χαμηλώναν τα βουνά να ‘βλεπα το Τσιρίγο..»
Η παλαιότερη ενετική ονομασία του νησιού είναι Τσιρίγο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στον αφρό της θάλασσας των Κυθήρων γεννήθηκε η θεά του έρωτα, η Αφροδίτη. Γι’ αυτό και το όνομα του νησιού δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς προέρχεται από το ρήμα κεύθω που σημαίνει κρύβω τον έρωτα. Σ’ αυτό το ερωτικό νησί με φόντο άγριες τριανταφυλλιές και αιωνόβιους κέδρους, θα ανακαλύψετε σαγηνευτικά τοπία με γραφικά χωριά, μικρούς καταρράκτες, πολλές υπέροχες παραλίες ντυμένες σε γαλαζοπράσινα χρώματα αλλά και ορεινά μονοπάτια που οδηγούν σε σπήλαια, ιστορικά κάστρα και θαυμαστά μνημεία.

Στη Χώρα και στα γύρω χωριά
Αντικρύζοντας τη χώρα να απλώνεται στα πόδια σας, καθώς το καράβι δένει στον κάβο, θα παρατηρήσετε από πάνω της να κρέμεται το ενετικό φρούριο σαν φύλακας που τη προστατεύει. Ύστερα, θα ξεμυτίσουν μπρος στα μάτια σας τα παλιά αρχοντικά των ευγενών και κάπου ανάμεσα σ΄αυτά θα δείτε και τα καλοσυνάτα πρόσωπα των κατοίκων. Το λευκό κυριαρχεί αντανακλώντας ένα άπλετο μοναδικό φως. Τα σπίτια από μακρυά μοιάζουν σαν να είναι σφιχτά αγκαλιασμένα μεταξύ τους σχηματίζοντας ανάμεσα καμάρες και σοκάκια που σας φωνάζουν να τα σεργιανίσετε, ανακαλύπτοντας κάθε μυστική τους γωνιά. Στον αέρα θα σας δημιουργήσει οικεία συναισθήματα η μυρωδιά από το θυμάρι.

Το Καψάλι είναι ο οικισμός που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κολπίσκους μικρούς αποτελώντας σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη του νησιού. Συγκεντρώνει όλες τις ηλικίες μιας και διαθέτει από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι εστιατόρια, καφέ και φυσικά μπαράκια για γλυκές νυχτερινές στιγμές. Εδώ, μπορεί να συμβεί η πιο ωραία μέθεξη με τον κόσμο που θα συναντήσετε.

Ο Μυλοπόταμος είναι ένα χωριό που μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για να ξετρυπώσετε μία μία τις ομορφιές της γύρω περιοχής. Θα απολαύσετε πρώτα έναν καφέ κάτω από τα πλατάνια στη μεγάλη πλατεία. Ύστερα, μπορείτε να επισκεφτείτε το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, στο οποίο λέγεται ότι βρέθηκε το σώμα της Αγίας Σοφίας. Πολύ κοντά βρίσκεται η παραλία του Λημνιώνα. Κάντε μια βουτιά και ανηφορίστε για την πλατεία για να γευτείτε νόστιμο φαγητό στα ταβερνάκια του χωριού. Νωρίς το απόγευμα περπατήστε ως τον καταρράκτη της Φόνισσας. Είναι σίγουρα εντυπωσιακός και προσφέρεται για μοναδικές φωτογραφίες.

Πολύ κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου βρίσκονται τα Μήτατα. Είναι γεμάτα πράσινο και από εκεί θα χαρείτε την επιβλητική θέα στο φαράγγι του Τσάκωνα, μια πανδαισία πυκνής βλάστησης όλων των ειδών από θάμνους μέχρι ψηλά δέντρα. Το φαράγγι είναι βατό, οπότε αν αγαπάτε την πεζοπορία, μη χάσετε καιρό, μπείτε στο φαράγγι για να ξεδιπλωθούν  μπροστά σας φύση και ιστορία μαζί. Εκεί, θα θαυμάσετε νερόμυλους, πέτρινα γεφύρια, κρυφές εκκλησίες λαξευμένες σε βράχους καθώς και το κρυφό σχολείο. Μπορείτε να δοκιμάσετε από τη σπάνια ποικιλία που καλλιεργείται εδώ, το μηλοροδάκινο που παραδοσιακά λέγεται και μαστός της Αφροδίτης. Το εν λόγω φρούτο κάνει υπέροχο γλυκό του κουταλιού.

Μέρη που δεν πρέπει να χάσετε
Λίγο πιο έξω από το λιμάνι Καψάλι βρίσκεται η περίφημη βραχονησίδα Χύτρα. Υπάρχουν καραβάκια που μπορούν να σας πάνε ως εκεί. Καταγάλανα νερά κατακλύζουν μια σπηλιά που αποτελεί καταφύγιο για τις φώκιες, ενώ στα απότομα βράχια της ξαποσταίνουν οι μαυροπετρίτες, ένα σπάνιο είδος πουλιού. Τον Ιούνιο, οι ντόπιοι έρχονται και μαζεύουν από εδώ το λουλουδι «Sempreviva». Φύεται αποκλειστικά στα Κύθηρα και κυρίως σε απόκρημνα βράχια σαν αυτά της Χύτρας. Ίσως, δεν είναι τυχαίο και το όνομά του από τους Βενετσιάνους κατακτητές που σημαίνει «πάντα ζωντανός».

Στο παραθαλάσσιο οικισμό του Αβλεμόνα υπάρχει ένα κάστρο βενετσιάνικης κατασκευής που αποτελούσε σημείο ελέγχου του Αιγαίου πεάγους. Θα ξεχωρίσετε τις πολεμίστρες και τα παρατηρητήρια καθώς και μερικά κανόνια διάσπαρτα. Πολύ κοντά στο οχυρό είχε γίνει και το ναυάγιο του πλοίου του Έλγιν το 1802, όταν μετέφερε τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως πληθώρα αρχαίων αντικειμένων.

Στην δροσερή αγκαλιά της θάλασσας...
Το Καλάδι είναι από τις πιο γνωστές παραλίες στο νησί. Θα χρειαστεί να κατεβείτε περίπου 120 σκαλιά, όμως η βοτσαλωτή αμμουδιά με τους γρανιτένιους βράχους και τα πρασινογάλανα νερά θα σας ανταμείψει σίγουρα. Αν προτιμάτε παραλία με άμμο, τότε θα πάτε στο χωριό Δρυμώνος και θα ακουλουθήσετε το χωματόδρομο που θα σας οδηγήσει στην όμορφη παραλία του Μελιδονιού. Άλλες παραλίες εξίσου όμορφες και με χρώματα πολλά  είναι τα Λιμνάρια, η Κυριακουλού, ο Άγιος Νικόλας και πολλές ακόμα. Οι επιλογές είναι πολλές ικανοποιώντας όλα τα γούστα.

Παραδοσιακή Κυθυραϊκή κουζίνα και όμορφιές γωνιές
Στα Κύθηρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα απολαύσετε νόστιμες λιχουδιές και τοπικά εδέσματα, όπως βουτυροτσίκουδο, τσιριγώτικο λουκάνικο, λιόπαστο με κάπαρη, κολοκυθόπιτες με τυρί, ξυνόχοντρο με μελιτζάνες και πολλά άλλα. Αν κάνετε ένα πέρασμα από την ταβέρνα της Φιλιώς στον Κάλαμο, θα γευτείτε όλα τα παραπάνω με συνοδεία κόκκινου κρασιού από σταφύλι αρικαρά. Αν προτιμάτε ψαρομεζέδες, επισκεφτείτε την ψαροταβέρνα του Σωτήρη στον Αβλεμόνα για φρέσκα θαλασσινά. Από ντόπια γλυκά μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε υπέροχο Παστιτσέτο με τραγανή ζύμη και μαρμελάδα κυδώνι στη μέση καθώς και ξεροτήγανο τσιριγώτικο.

Διανυκτέρευση
Πολύ καλές επιλογές στη Χώρα θα ήταν τόσο το Castello Studios, όσο και το Nostos Hotel. Είναι ενοικιαζόμενα δωμάτια με παραδοσιακές πινελιές σε προσεγμένους χώρους. Στον οικισμό του Αβλεμόνα θα βρείτε πολύ ωραία καταλύματα με ωραία θέα, όπως το  Vardas Studios και το Αγνάντιο και θα συναντήσετε ανθρώπους φιλόξενους και πρόθυμους να σας εξυπηρετήσουν.

Φεύγοντας από το νησί να προμηθευτείτε οπωσδήποτε το μοναδικό θυμαρίσιο μέλι, διάφορα ασυνήθιστα γλυκά του κουταλιού, όπως κουφέτο, αμυγδαλόπαστο, κούμαρα, φατουράδα (χωνευτικό και αρωματικό, πολύ γευστικό ποτό που βασίζεται στο τσίπουρο). 

Τα Κύθηρα είναι ένα νησί κυριολεκτικά γεμάτο χρώματα και αρώματα. Συνδυάζει φύση, άλλοτε πυκνή και άλλοτε άγρια, ιστορία παλαιότερη και πιο πρόσφατη, παράδοση από το χτες στο σήμερα, χορούς, τραγούδια σ΄έναν γοητευτικό κυκεώνα από ομορφιές και εκπλήξεις. Είναι ζωντανός τόπος που φανερώνει την κουλτούρα του, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων και των κατακτητών, σε κάθε του σημείο. Είναι ένας εύφορος τόπος ανεξάντλητης ομορφιάς με στοιχεία που του προσδίδουν τη δική του νησιωτική ταυτότητα. Αυτός ο τοπός περιμένει εσάς να τον ανακαλύψετε...

flowmagazine
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top