Είστε όντως ή νομίζετε ότι είστε άρρωστοι;

0

πιθανώς δεν είστε άρρωστοι αλλά έχετε υποχονδρίαση

Νιώθετε ότι έχετε κάτι σοβαρό αλλά καμία εξέταση δεν το επιβεβαιώνει; Καταφεύγετε ξανά και ξανά στις ίδιες ή παρόμοιες εξετάσεις; Αναζητάτε τη διαβεβαίωση διαφορετικών γιατρών προκειμένου να ηρεμήσετε αλλά δεν ηρεμείτε; Τότε πιθανώς δεν είστε άρρωστοι αλλά έχετε υποχονδρίαση.

Τι είναι η υποχονδρίαση

Εάν φοβάστε ότι έχετε μια σοβαρή ασθένεια και η σκέψη αυτή κυριαρχεί στην καθημερινότητά σας είναι υποχονδρίαση. Η ενασχόλησή σας με σωματικές λειτουργίες είναι έντονη και συνήθως παρερμηνεύετε τα απλά σωματικά συμπτώματα ως παθολογικά (π.χ. ένας απλός βήχας μεταφράζεται ως ενδεχόμενος καρκίνος ή ένας απλός πόνος σε κάτι σοβαρότερο). Επαναλαμβάνετε πολλαπλές ιατρικές εξετάσεις, ακόμα και αχρείαστες επεμβάσεις και δεν πείθεστε για την υγεία σας παρά τις επανειλλημένες διαβεβαιώσεις των γιατρών.

Ποια είναι τα αίτια

Πολλοί παράγοντες μπορεί να έχουν επιδράσει στην εμφάνιση της υποχονδρίασης. Έχει αποδειχθεί η ύπαρξη κληρονομικότητας και φαίνεται να υπάρχει βιολογικό υπόβαθρο. Πιεστικοί ψυχοκοινωνικοί παράγοντες όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή η σοβαρή ασθένεια ενός οικογενειακού μέλους προδιαθέτουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων ως μία έκκληση για ενδιαφέρον και βοήθεια. Ακόμη, συμβάλλουν το απορριπτικό περιβάλλον, οι απογοητεύσεις στη ζωή, η ύπαρξη ενοχών και διάθεσης αυτοτιμωρίας καθώς και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Δεν είναι όλα υποχονδρίαση

Ο προληπτικός έλεγχος και οι γενικές εξετάσεις που μπορεί να πραγματοποιείτε ετήσια δεν είναι υποχονδρίαση. Στην υποχονδρίαση ασχολείστε έντονα και καθημερινά με σωματικές λειτουργίες όπως ο καρδιακός ρυθμός, η κινητικότητα του εντέρου, η εφίδρωση κ.λπ. ή με διάφορα περιστασιακά συμπτώματα όπως ο βήχας, η δυσπεψία, κάποια πληγή κ.λπ. ή ασαφή σωματικά συμπτώματα όπως ένα γουργούρισμα ή μια καούρα στο στομάχι κ.λπ. Το να έχετε μία πάθηση και να ανησυχείτε επίσης δεν είναι υποχονδρίαση. Όμως το να παρερμηνεύετε τα συμπτώματα ή να μην τα ερμηνεύετε ρεαλιστικά (π.χ. η οισοφαγική παλλινδρόμηση να ερμηνεύεται ως ύπαρξη όγκου ακόμα κι αν έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις καθώς και επαναλαμβανόμενες γαστροσκοπήσεις) είναι.

Πώς να την αντιμετωπίσετε

Προσπαθήστε να ελαττώσετε το stress.
Ζητήστε τη στήριξη των ανθρώπων γύρω σας.
Αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις. Δεν σας βοηθούν να ηρεμήσετε.
Τονώστε την αυτοεκτίμησή σας
Αναζητήστε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου κι όχι ενός γιατρού. Όλα συμβαίνουν στο μυαλό σας.

psychologos-papadakis
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top