Οι δραματικοί διάλογοι Στουρνάρα – τρόικα: «Μη μας πιέζετε άλλο»

0

πολύ πιθανό να μείνουν αρκετά βασικά θέματα ανοιχτά

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατούν τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και οι εκπρόσωποι της τρόικα με τις σχέσεις των δύο πλευρών να έχουν φτάσει στα άκρα για μια ακόμα φορά.

Τεταμένο ήταν το κλίμα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, μιας και συνεχίζουν να διατηρούν άκαμπτη στάση στο θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα και στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank.
Ήταν τόσο μεγάλη η ένταση που ο Γιάννης Στουρνάρας ξέσπασε στην πρώτη κιόλας συνάντηση με την τρόικα.

«Μη μας πιέζετε άλλο. Αν θέλετε και άλλα μέτρα, τότε πάρτε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών και δώστε τα στον Τσίπρα. Να σας δώσω το τηλέφωνο του Τσακαλώτου να συζητάτε μαζί του», φαίνεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Την προηγούμενη Πέμπτη στον 6ο όροφο του υπουργείο η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Άνθρωποι που γνωρίζουν πολλά, αποκάλυψαν ότι μετά τις τυπικές χειραψίες άρχισαν να ακούγονται φωνές και φασαρία.

Για πρώτη φορά σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Στουρνάρας σηκώθηκε από το κάθισμά του, μπροστά στον Πόουλ Τόμσεν και με σκληρό ύφος του τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα.

Παρ’ όλ’ αυτά η τρόικα και στην επόμενη συνάντηση της Παρασκευής επέμεινε ότι το 2013 υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, αποδέχθηκε όμως ότι η ρύθμιση που θα γίνει τον Μάιο για τις οφειλές των προηγούμενων ετών, που θα φτάσει τις 48 δόσεις, θα βοηθήσει.

Μείζον ζήτημα παραμένουν οι απολύσεις στο Δημόσιο. Η τρόικα δεν έμεινε ικανοποιημένη από το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και ζητούν… «αίμα».

Όσο για τη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank οι Τροϊκανοί είναι ανένδοτοι και ζητούν να βρεθεί από την αγορά το 10% των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση του ομίλου.

«Η τρόικα θέλει να πεισθεί για τις συνέργειες από το deal Εθνικής – Eurobank και το κυριότερο, ότι δε θα βάλουν άλλα λεφτά πέραν των όσων έχουν προβλεφθεί», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά από όλα αυτά, φαντάζει πολύ πιθανό να μείνουν αρκετά βασικά θέματα ανοιχτά ακόμα και μετά τη σημερινή συνάντηση της τρόικα με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Αν συμβεί αυτό, η συνέχεια θα δοθεί στο Eurogroup της Παρασκευής στο Δουβλίνο, όπου μπορεί να τεθεί και το ζήτημα της Εθνικής.

Έπαθε εγκεφαλικό Τροϊκανός κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων

Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι το γεγονός ότι την Πέμπτη υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο ο Giovanni Callegari, ενώ βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο 38χρονος οικονομολόγος, πατέρας δύο παιδιών, μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ιδιωτικής κλινικής. Την Παρασκευή ανέκτησε την επαφή του με το περιβάλλον και οι γιατροί θεωρούν ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Το Βήμα της Κυριακής
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top