δέκα απλά "μυστικά", για να προστατεύσεις αποτελεσματικά την ιδιωτικότητά σου
Ένας από τους βασικούς λόγους που το διαδίκτυο έχει γίνει τόσο δημοφιλές είναι και η ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε λογής πληροφορία.
Αυτό το γεγονός φυσικά είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα, αλλά πίσω του ακολουθεί κι ένα πρόβλημα.
Όπως εσύ μπορείς εύκολα να βρεις μια πληροφορία, έτσι και κάποιος άλλος μπορεί να βρει οποιοδήποτε στοιχείο για σένα. Για να αποφύγεις λοιπόν αυτόν τον κίνδυνο, έλα να δούμε μαζί δέκα απλά "μυστικά", για να προστατεύσεις αποτελεσματικά την ιδιωτικότητά σου.
1. Να βάζεις πάντα κωδικό στις συσκευές σου
Ακόμα κι αν ακούγεται εκνευριστικό, είναι άκρως απαραίτητο να προστατεύεις με έναν κωδικό που θα γνωρίζεις μόνο εσύ τη συσκευή, όπου υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς σε περίπτωση που τη χάσεις ή στην κλέψουν θα είναι εκτεθειμένη και τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα.
2. Να ενεργοποιήσεις την ειδοποίηση Google για το όνομά σου
Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληκτρολογήσεις εδώ το όνομά σου. Στη συνέχεια θα μπορείς να λαμβάνεις μέσω e-mail ειδοποιήσεις, όπου θα ενημερώνεσαι για τις καταχωρίσεις του ονόματός σου στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google Search.
3. Να αποσυνδέεσαι από τους λογαριασμούς σου όταν τελειώνεις
Είναι επιτακτική ανάγκη να μην ξεχνάς την αποσύνδεση από το e-mail ή τα κοινωνικά δίκτυα. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο λογαριασμός σου δεν θα πέσει σε αδιάκριτα χέρια και μάτια, ειδικά αν χρησιμοποιείς κοινόχρηστο υπολογιστή.
4. Να μην δίνεις e-mail, τηλέφωνο ή ταχυδρομικό κώδικα
Όπως δεν θα δώσεις σε έναν άγνωστο στο δρόμο τον αριθμό σου ή τη διεύθυνσή σου, μη δίνεις με τον ίδιο τρόπο στους ιστότοπους αγοραπωλησιών τα προσωπικά στοιχεία σου. Αν κάνεις αυτό το λάθος θα είσαι φακελωμένος και θα βομβαρδίζεσαι από ενοχλητικά e-mails.
5. Να κρυπτογραφείς τα αρχεία του υπολογιστή σου
Όταν μιλάμε για κρυπτογράφηση εννοούμε την προστασία προσωπικών φακέλων με κωδικό. Ένας χρήστης που θα επιχειρήσει να δει τα αρχεία που βρίσκονται στους προστατευμένους φακέλους δεν θα καταφέρει να πετύχει τον σκοπό του αν δεν γνωρίζει τον κωδικό που θα έχεις προκαθορίσει. Οι χρήστες υπολογιστών Mac μπορούν να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία τους πηγαίνοντας: "Security and Privacy" → "FileVault"→ "Turn on FileVault". Οι χρήστες Windows θα πρέπει να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα Bitlocker.
6. Αν χρησιμοποιείς Gmail ενεργοποίησε την ταυτοποίηση δύο βημάτων
Όσοι διαθέτουν λογαριασμό στην υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Google έχουν το πλεονέκτημα να ενεργοποιήσουν μία υπηρεσία που αποτρέπει τη σύνδεση άγνωστων συσκευών. Αν δεν θέλεις να πέσεις θύμα παραβίασης του λογαριασμού σου πάτα εδώ, ώστε να σου αποσταλεί στο κινητό σου ένα κωδικός ασφαλείας που θα ανανεώνεται κάθε φορά που θα θέλεις να συνδεθείς στο Gmail.
7. Να πληρώνεις σε μετρητά για τις άκρως προσωπικές αγορές σου
Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ακόμα διαδεδομένη η αγορά φαγητού ή φαρμάκων μέσω πιστωτικής κάρτας, αλλά στις ΗΠΑ οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν χάρη στα ικανότατα «λαγωνικά» τους να μαθαίνουν τις διατροφικές συνήθειες των πελατών τους, ώστε να μπορούν να αρνηθούν μία αποζημίωση όταν κάποιος νοσήσει.
8. Να αλλάξεις τις ρυθμίσεις του Facebook σε «φίλοι μόνο»
Αν δεν θέλεις με μία απλή αναζήτηση στο Google, να φαίνονται οι φωτογραφίες σου ή άλλα προσωπικά στοιχεία θα πρέπει να επιλέξεις αυτή τη ρύθμιση, ώστε να μη γνωρίζει όλος ο διαδικτυακός κόσμος τις συνήθειές σου.
9. Να κάνεις εκκαθάριση ιστορικού και Cookies ανά τακτά χρονικά διαστήματα
Αν δεν θέλεις να παρακολουθείσαι διαρκώς από τα κατασκοπευτικά «μπισκότα» που σου χαρίζουν απλόχερα οι ιστόποποι, οι οποίοι έχουν ως ένα και μοναδικό σκοπό το κέρδος, καλό θα είναι να διαγράφεις το ιστορικό σου και τα Cookies από τις ρυθμίσεις του διαδικτυακού σου περιηγητή. Μπορείς ακόμα να επιλέξεις την αυτόματη διαγραφή, κάθε φορά που κλείνεις το browser σου. Ο Mozilla διαθέτει τo add-on TACO , που ξεγλιστράει από τους κατασκοπευτικούς μηχανισμούς.
10. Να «καλύπτεις» την IP σου
Αν δεν θέλεις να γνωρίζουν οι διάφοροι ιστότοποι τη διεύθυνση IP σου τότε θα πρέπει να εγκαταστήσεις κάποιο λογισμικό που θα μπορεί να καμουφλάρει την προέλευσή της συσκευής σου. Δύο λύσεις που ενδείκνυνται για αυτή τη δουλειά είναι το Tor και το HideMyAss.
fe-mail
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.