η υπέροχη apple pie του Τζέιμι Ολιβερ
Η μηλόπιτα ήρθε στις ΗΠΑ από τους βρετανούς αποίκους τον 19ο αιώνα. Από τότε Βρετανοί και Αμερικανοί ερίζουν για τι ποιός την εφηύρε! Εγώ προτιμώ μια παραλλαγή της υπέροχης και απλούστατης συνταγής του βρετανού Τζέιμι Ολιβερ, ο οποίος ξέρει πραγματικά να μαγειρεύει και να κάνει τη ζωή μας εύκολη.
Υλικά για τη ζύμη
1. Ξεκινάμε από τη ζύμη. Κρατήστε αυτή τη συνταγή, να μη τη λέω συνέχεια, είναι για γλυκά! Λοιπόν, ανακατέψτε το αλεύρι, το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη, το αλάτι, τον κρόκο αυγού και μερικά «δάκρυα» νερού, ίσα-ίσα για να πάρει η ζύμη.
2. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και αφήστε την στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
3. Κόβουμε τα μήλα σε οκτώ κομμάτια το ένα, σε τέσσερα το άλλο, όχι μικρότερα, θα γίνει πουρές!
4. Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι με τη ζάχαρη, το τζίτζερ, τις σταφίδες, το ξύσμα και ελάχιστο νεράκι. Σε φωτιά για 10 λεπτά, λίγο να μαλακώσουν.
5. Προσοχή! Πρέπει τα μήλα να κρυώσουν, αλλιώς αποτύχαμε.
6. Στο μεταξύ, ώσπου να κρυώσουν, διαλέξτε ένα καλό ταψάκι, ο Τζέιμι Ολιβερ συμβουλεύει να χρησιμοποιήσουμε κάτι μεταλλικό για να ξεροψηθεί η τάρτα μας παντού. Εγώ δεν έχω, βάζω γυάλινο.
7. Πάνω σε μια επιφάνεια ή στον πάγκο της κουζίνας βάλτε αλεύρι και ανοίξτε τη ζύμη. Αν βγαίνει σε κομματάκια δεν υπάρχει πρόβλημα, σηκώστε τα έτσι όπως είναι και δώστε τους μορφή μέσα στο ταψάκι.
8. Βάλτε όλα τα μήλα στο ταψάκι.
9. Ανακατέψτε τον κρόκο αυγού με το γάλα. Με ένα χαρτάκι περάστε τα χείλη της ζύμης, θα ροδίσει καλύτερα και θα μοσχοβολάει.
10. Ετοιμάστο το δεύτερο φύλλο και τοποθετήστε το πάνω στο ταψί. Ρολάρετε καλά τα δύο στρώματα ζύμης, να κλείσει όμορφα γύρω από το ταψάκι.
11.Περάστε πάλι λίγο από το μείγμα αυγού-γάλατος πάνω από τα χείλη της ζύμης και πάνω από όλη την επιφάνεια της τάρτας.
12. Κάνετε πέντε-έξι μαχαιριές στην τάρτα και ψήστε 45-50 λεπτά σε φούρνο 180 βαθμών.
Ελέξτε ότι η τάρτα σας είναι ξανθιά και καλοψημένη πριν τη βγάλετε. Περιττό να σας πω ότι οι Αμερικανοί τρώνε την apple pie με παγωτό ή σαντιγί.
Υλικά για τη ζύμη
- 225 γραμμάρια αλεύρι
- 140 γραμμάρια βούτυρο
- 85 γραμμάρια ζάχαρη
- Ξύσμα λεμόνι
- 2 κρόκοι αυγού
- Αλάτι
- 1 κομματάκι βούτυρο (θα σας εξηγήσω)
- Αλεύρι για το τραπέζι
- 2 μήλα γκόλντεν
- Ξύσμα μισού λεμονιού
- 1 μύτη από κουταλάκι τζίτζερ σε σκόνη (σούπερ μάρκετ)
- 1 χουφτίτσα σταφίδες ξανθές
- 1 κρόκο αυγού
- 30 γραμμάρια ζάχαρη ξανθιά
1. Ξεκινάμε από τη ζύμη. Κρατήστε αυτή τη συνταγή, να μη τη λέω συνέχεια, είναι για γλυκά! Λοιπόν, ανακατέψτε το αλεύρι, το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη, το αλάτι, τον κρόκο αυγού και μερικά «δάκρυα» νερού, ίσα-ίσα για να πάρει η ζύμη.
2. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και αφήστε την στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
3. Κόβουμε τα μήλα σε οκτώ κομμάτια το ένα, σε τέσσερα το άλλο, όχι μικρότερα, θα γίνει πουρές!
4. Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι με τη ζάχαρη, το τζίτζερ, τις σταφίδες, το ξύσμα και ελάχιστο νεράκι. Σε φωτιά για 10 λεπτά, λίγο να μαλακώσουν.
5. Προσοχή! Πρέπει τα μήλα να κρυώσουν, αλλιώς αποτύχαμε.
6. Στο μεταξύ, ώσπου να κρυώσουν, διαλέξτε ένα καλό ταψάκι, ο Τζέιμι Ολιβερ συμβουλεύει να χρησιμοποιήσουμε κάτι μεταλλικό για να ξεροψηθεί η τάρτα μας παντού. Εγώ δεν έχω, βάζω γυάλινο.
7. Πάνω σε μια επιφάνεια ή στον πάγκο της κουζίνας βάλτε αλεύρι και ανοίξτε τη ζύμη. Αν βγαίνει σε κομματάκια δεν υπάρχει πρόβλημα, σηκώστε τα έτσι όπως είναι και δώστε τους μορφή μέσα στο ταψάκι.
8. Βάλτε όλα τα μήλα στο ταψάκι.
9. Ανακατέψτε τον κρόκο αυγού με το γάλα. Με ένα χαρτάκι περάστε τα χείλη της ζύμης, θα ροδίσει καλύτερα και θα μοσχοβολάει.
10. Ετοιμάστο το δεύτερο φύλλο και τοποθετήστε το πάνω στο ταψί. Ρολάρετε καλά τα δύο στρώματα ζύμης, να κλείσει όμορφα γύρω από το ταψάκι.
11.Περάστε πάλι λίγο από το μείγμα αυγού-γάλατος πάνω από τα χείλη της ζύμης και πάνω από όλη την επιφάνεια της τάρτας.
12. Κάνετε πέντε-έξι μαχαιριές στην τάρτα και ψήστε 45-50 λεπτά σε φούρνο 180 βαθμών.
Ελέξτε ότι η τάρτα σας είναι ξανθιά και καλοψημένη πριν τη βγάλετε. Περιττό να σας πω ότι οι Αμερικανοί τρώνε την apple pie με παγωτό ή σαντιγί.
mylady
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.