Οι 5 κατηγορίες αδικημένων του νέου ασφαλιστικού


μια νέα κατηγορία, αυτή των «αδικημένων ασφαλισμένων»

Ασφαλισμένους και συνταξιούχους πολλών ταχυτήτων διαμορφώνουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2013, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια νέα κατηγορία, αυτή των «αδικημένων ασφαλισμένων».

Ήδη αναπτύσσεται στο υπουργείο Εργασίας προβληματισμός στο υπουργείο Εργασίας ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης δεκάδων ίσως και χιλιάδων εργαζομένων που θ αναγκαστούν να περιμένουν τη σύνταξη έως τα 67, όχι επειδή δεν έχουν σήμερα τα ένσημα αλλά επειδή δεν προβλέφθηκε για αυτούς η δυνατότητα να κατοχυρώσουν και το σημερινό όριο ηλικίας για σύνταξη.

Οι 5 κατηγορίες των αδικημένων του νέου ασφαλιστικού είναι οι εξής:

1. Ασφαλισμένες -μέχρι το 1992- που συνταξιοδοτούνται με 4.500 μέρες ασφάλισης: Τα όρια ηλικίας από 1/1/2013 αυξάνονται στο 67 ή 62ο έτος για πλήρη και μειωμένη σύνταξη αντίστοιχα. Πλην όμως, οι γυναίκες αυτής της κατηγορίας δικαιούνται πλήρη και μειωμένη σύνταξη, με τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας που διαμορφώνονται κατά το έτος συμπλήρωσης αντίστοιχα του 60ου και του 55ου έτους ηλικίας. Που σημαίνει ότι εάν σήμερα μια εργαζόμενη έχει 4.500 ένσημα και δεν έχει κλείσει το 60ο έτος, τότε δεν θα μπορεί να πάρει πλήρη σύνταξη στο όριο ηλικίας για το 2012 (το 62ο έτος) αλλά θα πάει κατευθείαν στο 67ο έτος.

2. Άντρες-γυναίκες ασφαλισμένοι-ες στα βαρέα: Για τις μεν γυναίκες ισχύει η κατοχύρωση, ενώ για τους άντρες όχι. Για παράδειγμα: Οι γυναίκες ασφαλισμένες που συνταξιοδοτούνται με 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων τουλάχιστον 3.600 στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα (με τα 1.000 εξ αυτών τα τελευταία 13 χρόνια πριν τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης) δικαιούνται σύνταξης με το όριο ηλικίας που διαμορφώνεται κατά το έτος συμπλήρωσης των 4.500 ημερών ασφάλισης. Αντίθετα, που συνταξιοδοτούνται με επίσης 4.500 ένσημα , μόνο όσοι είναι φέτος 60 μπορούν να πάρουν σύνταξη ειδάλλως θα περιμένουν να γίνουν 62 ετών!

3. Χωρίς κατοχύρωση οι άνδρες που εργάζονται στις υπηρεσίες Καθαριότητας με βαρέα: Άντρες και γυναίκες συνταξιοδοτούνται μεν στα 60 από το 2013 με 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 3.600 στις υπηρεσίες Υγιεινής-Καθαριότητας και από αυτές 1.000 την τελευταία 13ετία. Πλην όμως οι άντρες θα πρέπει φέτος να έχουν και τα ένσημα αλλά και την ηλικία (58), ενώ οι γυναίκες αν έχουν φέτος τα 4.500 ένσημα, κατοχυρώνουν σύνταξη στα 58, ακόμη κι αν τα κλείσουν μετά το 2013 που ο νόμος προβλέπει ηλικία 60 ετών.

4. Άντρες εργαζόμενοι στην επιφάνεια μεταλλείων-λιγνιτωρυχείωνΧωρίς κατοχύρωση είναι και οι άντρες εργαζόμενοι στην επιφάνεια μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων, που συνταξιοδοτούνται με 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 3.600 βαρέα. Τα όρια ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνονται για τους μεν άντρες από το 60ο στο 62ο έτος, για τις δε γυναίκες από το 55ο στο 57ο έτος. Η διαφορά είναι ότι οι μεν γυναίκες κατοχυρώνουν σύνταξη με το όριο ηλικίας που προβλέπει ο νόμος όταν συμπληρώνουν τις 4.500 ημέρες ασφάλισης, ενώ οι άντρες θα [πρέπει να έχουν και την ηλικία, ταυτόχρονα με τα ένσημα.

5. Μητέρες με ανήλικο παιδί: Όσες είναι μέχρι το 1992 ασφαλισμένες κατοχυρώνουν τις ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για αποχώρηση σε ηλικίες 55, 57 και 60 ετών, αρκεί να είχαν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης ή να τις συμπλήρωναν εντός των ετών 2010, 2011 και 2012. Οι εν λόγω ασφαλισμένες «κατοχυρώνονται» και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικίες 55-60 ετών (ή50-55 μειωμένη) ακόμη και μετά το 2013 που το όριο ηλικίας πάει στο 67ο ή 62ο έτος . Αντίθετα, για μια εργαζόμενη που ασφαλίστηκε για πρώτη φορά μετά το 1993 και είναι μητέρα ανήλικου παιδιού, δεν υπάρχει ανάλογη κατοχύρωση.

Ελεύθερος Τύπος
Ετικέτα:
To Top