Καλωσορίσατε στην τσακώνικη μελιτζάνα

0

Πένες με μελιτζάνες

Δεν νομίζω να χρειάζεται να το ξαναπούμε πολλές φορές ότι ψωνίζουμε και μαγειρεύουμε προϊόντα στην εποχή τους. Τώρα το Σεπτέμβρη λοιπόν, προτιμήστε τη μελιτζάνα.

Οι μελιτζάνες είναι πολύ νόστιμες αυτή την εποχή σε όλες τις ποικιλίες τους: φλάσκες, τσακώνικες, λευκές τύπου Σαντορίνης και πράσινες νησιώτικες. Θα τις βρείτε στην αγορά από 0,80 έως και 1,30 € το κιλό, τιμή καλή για το μεσημεριανό τραπέζι. 

Η μελιτζάνα έγινε γνωστή στην Ελλάδα τον 11ο αιώνα μέσω των Αράβων. Έξι αιώνες μετά η κατανάλωση της μελιτζάνας ήταν τόσο διαδεδομένη ώστε προκαλούσε την απορία πολλών Ευρωπαίων περιηγητών που δεν ήταν εξοικειωμένοι με τα φαγητά της Μεσογείου. 

Ωστόσο οι πιο αγαπητές σήμερα συνταγές- οι γεμιστές μελιτζάνες, το ιμάμ και ο μουσακάς προέρχονται είτε από την Οθωμανική κουζίνα ή έχουν αραβικές ρίζες. Εγώ απ’ όλες τις ποικιλίες αγαπώ ιδιαιτέρως την τσακώνικη μελιτζάνα για τη γλύκα της. 

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπικού εδάφους και το μικροκλίμα της περιοχής προφανώς ευθύνονται γι’ αυτό. Δεν έχει κυρτότητα, είναι επιμήκης με μήκος 20-25 εκατοστά, διάμετρο 4-6 εκατοστά και λίγο πιο χοντρή στη μέση. Ο φλοιός της είναι λείος και γυαλιστερός, ανοιχτού μωβ χρώματος, με πιο ανοιχτόχρωμες ραβδώσεις. 

Η Τσακώνικη μελιτζάνα συγκαταλέγεται από το 1996 μεταξύ των 317 ευρωπαϊκών προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), κατοχυρώνοντας στους τοπικούς παραγωγούς την αποκλειστικότητα καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας υπό την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών παραγωγής Καούρ εκάνατε τη μελιτζάνα όπως πιθανόν θα έλεγαν στα τσακώνικα (η αρχαιότερη ομιλούμενη γλώσσα του κόσμου λένε οι Τσάκωνες) 

Καούρ εκάνατε και σε μία συνταγή από την πρωτεύουσα της Τσακωνίας, το Λεωνίδιο που μας χάρισαν οι κυρίες Σαραντοπούλου.

Πένες με μελιτζάνες 

Υλικά 

1 πακέτο πέννες 
4 μελιτζάνες τσακώνικες, όχι πολύ μεγάλες 
3 κανονικές ντομάτες 
Μισό φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1 ματσάκι βασιλικό πλατύφυλλο 
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι 
2 σκελίδες σκόρδο 
1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο 
Αλάτι – πιπέρι 

Εκτέλεση 

Βράζουμε τις πέννες σε μπόλικο αλατισμένο νερό μαζί με μια κουταλιά λάδι. Τις στραγγίζουμε και από το νερό φυλάμε 5-6 κουταλιές, που θα τις χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από τα κοτσάνια τους και τις πλένουμε καλά. 

Τις κόβουμε σε ροδέλες, όχι πολύ λεπτές, τις αλευρώνουμε όλες μαζί και τις τηγανίζουμε κανονικά (να ροδίσουν). Τις στραγγίζουμε από το λάδι προσεκτικά. 

Παίρνουμε τις ντομάτες, τις πλένουμε καλά και τις ρίχνουμε για 3 λεπτά σε ζεστό νερό για να ξεφλουδίζονται εύκολα. Τις καθαρίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους τους και τις κόβουμε σε κομματάκια για να φύγει το νερό.

Στο μπλέντερ ρίχνουμε το κουκουνάρι, τα σκόρδα, τις ντομάτες, 1/2 φλιτζάνι λάδι και 5-6 κουταλιές νερό από τις βρασμένες πέννες. 

Τα ανακατεύουμε αρκετά και έτσι γίνεται η σάλτσα. Σε ένα πυρέξ κατάλληλο απλώνουμε τις πέννες που έχουν στραγγίσει και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε με τις μελιτζάνες. 

Είναι ένα ωραίο πιάτο που τρώγεται ευχάριστα χωρίς να είναι πολύ ζεστό.

Κώστας Γασπαρινάτος 
Πρόεδρος Ελληνικής Γαστρονομικής Εταιρείας


Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top