Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις όπου η χορήγηση της ουσίας απέβαινε θανατηφόρα
Σίγουρα θα έχεις διαβάσει στην ετικέτα κάποιου τροφίμου τη φράση: «περιέχει φυσικές αρωματικές ουσίες». Και ο νους σου βέβαια πάει σε κάποιο αρωματικό φυτό. Πώς θα σου φαινόταν όμως αν μάθαινες ότι τρόφιμα, ποτά αλλά και πανάκριβα αρώματα παίρνουν τη μυρωδιά βανίλιας από σωματικές εκκρίσεις του κάστορα;
Φερομόνες του κάστορα στο πιάτο μας;
Σύμφωνοι, ο κάστορας δεν είναι το πιο εύοσμο ζώο που σου έρχεται στο μυαλό. Όμως οι τεχνολόγοι τροφίμων και οι αρωματοποιοί έχουν άλλη γνώμη και κάτι περισσότερο ξέρουν από τον… ανίδεο καταναλωτή. Παρέκαμψαν λοιπόν το μυρωδάτο, πολύτιμο μπαχαρικό, τη βανίλια, και στράφηκαν προς εναλλακτική λύση στο συμπαθές τρωκτικό. Ο λόγος;
Εγκεκριμένη ως φυσική ουσία
Η επιστημονική ονομασία της αρωματικής ουσίας του… μυρωδάτου τρωκτικού είναι καστόριο (castoreum). Η κατ’ ευφημισμόν «φυσική» βανίλια έχει εγκριθεί ως πρόσθετο τροφίμων, ασφαλές για την υγεία, από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και την Ένωση Παρασκευαστών Αρωμάτων και Εκχυλισμάτων (Flavor and Extract Manufacturers Association). Χρησιμοποιείται επίσης για να δώσει άρωμα φράουλας ή βατόμουρου σε διάφορα τυποποιημένα τρόφιμα, χωρίς να αναγράφεται η ακριβής προέλευσή της, αφού δεν είναι υποχρεωτικό. Το γεγονός αυτό έχει επισημάνει και ο γνωστός σεφ Jamie Oliver σε εκπομπή του στο CBS.
Σε ακριβά αρώματα
Σε τρόφιμα
Σύμφωνα με την Huffingtonpost οι εκκρίσεις του πρωκτού του κάστορα χρησιμοποιούνται μέσα σε καραμέλες, γλυκά (πουτίγκες) και κάποια κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια, για να ενισχύσουν τη γεύση τους. Πολύ πιο πριν όμως, στις αρχές του 19ου αιώνα, οι Αμερικανοί αρωμάτιζαν με αυτό το ουίσκι τους.
Σε συμπληρώματα διατροφής
Το διαφημίζουν ως εξαιρετική ουσία που συλλέγεται από κάστορες του Καναδά, της Ευρώπης και της Σιβηρίας. Το καστόριο προτείνεται ως συμπλήρωμα διατροφής που ηρεμεί, κατευνάζει το άγχος και την ανησυχία στον ύπνο και θεραπεύει την επώδυνη έμμηνο ρύση στις γυναίκες.
Στην ιατρική
Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι η εισπνοή των αναθυμιάσεων του καστόριου μπορούσε να προκαλέσει αποβολή, ενώ ο Παράκελσος το θεωρούσε φάρμακο για την επιληψία. Οι Άραβες γιατροί συνιστούσαν να ανακατεύεται με μύρο για τη θεραπεία της αμηνόρροιας. Μέχρι τον 18ο αιώνα το έκκριμα του κάστορα χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία του πονοκεφάλου, του πυρετού και της υστερίας. Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις όπου η χορήγηση της ουσίας απέβαινε θανατηφόρα. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι οι κάστορες τρέφονται με τον εσωτερικό φλοιό της ιτιάς, ο οποίος περιέχει σακιλυκό οξύ, συστατικό της ασπιρίνης.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.