Καιρός για αποξήρανση και αρωματικό παγωτό
Θεωρείται ένα από τα πιο ευγενή φυτά – πραγματικό διαμάντι της φύσης. Είναι αρωματική, αντισηπτική, θεραπευτική, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στο μεγάλωμά της. Το καλοκαίρι δίνει υπέροχα μπλε-μoβ λουλούδια, που ξεπετάγονται δίπλα σε ασημοπράσινα λογχοειδή φύλλα.
Όπου φυτρώνει, ευωδιάζει ο τόπος. Πρόκειται για την εύοσμη λεβάντα, τον θάμνο που, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, δίνει χαρά με το άρωμά της καταπολεμώντας την κατάθλιψη.
Τώρα που είναι η εποχή της ανθοφορίας της (Ιούλιος – Αύγουστος) μπορείς να τη μαζέψεις, να την ξεράνεις και να τη φυλάξεις σε σακουλάκια για τα συρτάρια, τις ντουλάπες, τις παλιές βιβλιοθήκες. Ή να ράψεις ένα κλωναράκι της μέσα στη φόδρα ενός ρούχου ή μιας τσάντας, για να μοσχοβολούν. Όπως επίσης να τη χρησιμοποιήσεις φρέσκια για να φτιάξεις παγωτό.
Άμεση βοήθεια σε κρίσεις πανικού
Το όνομα της λεβάντας προέρχεται από το λατινικό lavare, που σημαίνει πλένω. Από αρχαιοτάτων χρόνων τη χρησιμοποιούσαν τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι για να αρωματίζουν το μπάνιο τους.
Είναι αειθαλής (δε ρίχνει τα φύλλα της τον χειμώνα) και αναπτύσσεται κάλλιστα μέσα σε γλάστρα μπαλκονιού, σε μέρος ηλιόλουστο και προστατευμένο από τον αέρα.
Είναι επίσης ιδανικό φυτό για φράκτες. Το γλυκό άρωμά της απομακρύνει δυσάρεστα έντομα όπως οι σφήκες και καταπραΰνει τα συμπτώματα του άγχους χαρίζοντας ηρεμία και γαλήνη.
Ένα μαντηλάκι με λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιό της συνιστάται ως μέσο πρώτης ανάγκης σε κρίσεις πανικού ή κάποιας φοβίας. Καθόλου παράξενο βέβαια, αφού έχει αποδειχτεί ότι η όσφρηση επηρεάζει το 75% των συναισθημάτων μας.
Ισχύει βέβαια και εδώ ο νόμος της αποφυγής κάθε υπερβολής, αφού σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα μπορεί να δράσει ως υπνωτικό και ναρκωτικό.
Είναι όλες οι λεβάντες ίδιες;
Υπάρχουν περίπου 48 διαφορετικές ποικιλίες λεβάντας, ένα υβρίδιο (λεβαντίνη) καθώς και εκατοντάδες κλώνοι της. Αυτό σημαίνει ότι συναντάμε διάφορες ποιότητες του βοτάνου. Πασίγνωστη είναι η γαλλική λεβάντα Προβηγκίας για το εξαίρετο άρωμά της, ενώ και η ελληνική δεν πάει πίσω.
Λέγεται ότι το καλύτερης ποιότητας αιθέριο έλαιο λεβάντας παράγεται από γνήσιο φυτό που φυτρώνει σε ξερές περιοχές με υψόμετρο 600-1.200 μέτρα, οι οποίες έχουν άπλετο ήλιο, κρύο χειμώνα, άνοιξη χωρίς παγετούς και καλοκαίρι χωρίς καύσωνες.
Πώς να μαζέψεις και να αποξηράνεις τη λεβάντα
Τα κλαδάκια με τα λουλούδια της λεβάντας συλλέγονται όταν το φυτό είναι σε πλήρη άνθηση, όταν δηλαδή τα κεφάλια των λουλουδιών έχουν ανοίξει και έχουν αποκτήσει το πιο έντονο χρώμα τους. Καλό είναι να μην τα κόψεις σε ημέρα μεγάλου καύσωνα ή δυνατού αέρα, γιατί τότε τα αιθέρια έλαιά της εξατμίζονται πιο γρήγορα.
Αφαίρεσε τα φύλλα από τα κλωνάρια της, χώρισέ τα σε ματσάκια και δέσε τα με ελαστικές ταινίες (όχι πολύ σφιχτά). Κρέμασε τα ματσάκια με τα λουλούδια προς τα κάτω σε ένα καλά αεριζόμενο μέρος, μακριά από ήλιο και υγρασία. Μόλις ξεραθούν καλά, μπορείς είτε να τα κόψεις σε κομματάκια είτε να τα τρίψεις και να μαζέψεις μόνο τα λουλούδια πετώντας τα κλαράκια. Φύλαξε κατόπιν τη λεβάντα σε σακουλάκια από τούλι με πολύ μικρές τρύπες και δέσε τα σαν πουγκάκια με χρωματιστή κορδέλα.
Αν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσεις αμέσως, βάλε όλα τα σακουλάκια μέσα σε μια βαμβακερή μαξιλαροθήκη, δίπλωσέ τη καλά και φύλαξέ τη μέσα σε ένα συρτάρι. Από εκεί θα τα παίρνεις ένα-ένα, όποτε θέλεις να κάνεις έναν χώρο να ευωδιάσει. Μια άλλη λύση είναι να κλείσεις τα αποξηραμένα λουλούδια μέσα σε ένα αεροστεγές γυάλινο βάζο, ώστε να τα έχεις διαθέσιμα για κάθε μελλοντική χρήση.
Παγωτό με άνθη λεβάντας
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι κρέμα σαντιγί
- 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη και λίγα φρέσκα λουλούδια λεβάντας
- 1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι γλυκού βανίλια
Ζεσταίνεις το γάλα, την κρέμα, τη ζάχαρη και τη λεβάντα, χωρίς να τα βράσεις. Όταν η ζάχαρη λιώσει και τα άνθη λεβάντας μουλιάσουν, δοκιμάζεις τη γεύση πριν προσθέσεις τη βανίλια. Μπορεί να είναι ήδη αρκετά έντονη, με δυνατό άρωμα λεβάντας. Αφαιρείς τα άνθη. Προσθέτεις το αλάτι και, αν χρειάζεται, τη βανίλια. Βάζεις το μείγμα στην κατάψυξη και ανακατεύεις μια-δυο φορές κατά διαστήματα. Το σερβίρεις όταν παγώσει διακοσμώντας με ένα – δύο φύλλα ή πέταλα λεβάντας.
Πηγή
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.