
Η τεχνολογία της… αυτο-ίασης των πλαστικών μερών των ηλεκτρονικών ειδών, των καλωδίων, των βαφών των αυτοκινήτων και πολλών άλλων υλικών από γδαρσίματα, ρωγμές και φθορές είναι προ των πυλών. Εν ολίγοις βρισκόμαστε λίγο πριν από την εποχή όπου τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές, τα αυτοκίνητα και άλλα σύγχρονα προϊόντα θα αυτοεπισκευάζονται αποκτώντας περισσότερη αντοχή και διάρκεια ζωής.
Αυτή η τεχνολογική εξέλιξη υπόσχεται ότι τα νέα βιομηχανικά υλικά θα μιμούνται την ικανότητα του ανθρώπινου δέρματος να επουλώνει τις γρατζουνιές, τα κοψίματα και τις πληγές του χάρη σε ένα είδος τεχνητής αιμορραγίας. Υπεύθυνη για την πρωτοποριακή έρευνα είναι η Αμερικανίδα καθηγήτρια μηχανικής στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις Nancy Sottos.
Με επουλωτικό υγρό
Τουλάχιστον εδώ και μια 12ετία οι επιστήμονες προσπαθούν να αντιγράψουν και να εφαρμόσουν τη βιολογία των έμψυχων οργανισμών στα άψυχα υλικά. Ο τρόπος που βρήκαν είναι να ενσωματώσουν στα υλικά ένα είδος επουλωτικού υγρού. Το χημικό αυτό υγρό θα κυκλοφορεί μέσα στο υλικό και θα απελευθερώνεται στο «τραυματισμένο» σημείο, όπως ακριβώς κάνει και το αίμα ενός ανθρώπου ή ζώου. Το επουλωτικό υγρό στη συνέχεια θα σκληραίνει (όπως πήζει το αίμα) γεμίζοντας τη ρωγμή. Οι ερευνητές δηλαδή θέλησαν στην κυριολεξία να μιμηθούν το ζωικό αγγειακό σύστημα.
Η πρώτη εφαρμογή που θα κυκλοφορήσει λέγεται ότι θα εξασφαλίζει την αυτοεπισκευή των χρωμάτων των αυτοκινήτων από γδαρσίματα. Τέλος εποχής για τις μικροδουλειές στα φαναρτζίδικα;
Πηγή
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.