Στα παράλια του Πόντου

0

O Εύξεινος Πόντος ή Μαύρη Θάλασσα συνδέει τη θάλασσα του Μαρμαρά με το Αιγαίο Πέλαγος. Ενα θαλάσσιο ποτάμι που στις όχθες του φιλοξενεί σπουδαίες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Ραιδεστός, η Λάμψακος, η Νικομήδεια και άλλες, ενώ γύρω της, εκτός από την Τουρκία, βρίσκονται η Ρωσία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Ονομάστηκε Εύξεινος Πόντος, δηλαδή φιλόξενη θάλασσα, κατ’ ευφημισμόν, γιατί ήταν πάντα άγριος και τρικυμιώδης. Αρχαιότερα, λεγόταν Πόντος και Αξενος Πόντος, δηλαδή αφιλόξενη θάλασσα. Μεταγενέστερα, τον ονόμασαν και Μαύρη Θάλασσα. Τον διέπλευσαν πρώτοι οι Αργοναύτες με την περίφημη «Αργώ». Τον χαρακτηρίζουν ψηλές και απόκρημνες ακτές, ενώ τον «πνίγουν» τεράστια ποτάμια, όπως ο Δούναβης, ο Δνείστερος, ο Δνείπερος, ο Δον, ο Μπουνγκ, ο Σαγγάριος κ.ά. Ως Πόντος είναι γνωστή στο ελληνικό στοιχείο και η βόρεια ακτή της Μικράς Ασίας. Κατά τους ιστορικούς, ο Πόντος αποικίζεται από τους Ελληνες από τον 8ο π.Χ. αιώνα.

Η πόλη δε της Μιλήτου φέρεται σαν ιδρύτρια πολλών πόλεων τόσο στα δυτικά όσο και στα ανατολικά παράλια του Ευξείνου Πόντου. Η γη στο ανατολικό όριο της Μαύρης Θάλασσας, η Κολχίς (σημερινή Γεωργία), σηματοδοτούσε για τους Ελληνες ένα από τα όρια του αποικιακού τους χώρου.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ
Αξιόλογες πόλεις στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, όπως η Κερασούντα, που σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ξενοφών στο έργο του «Κύρου Ανάβασις» ιδρύθηκε από τους Σινωπείς, η Αμάσεια, πατρίδα του γεωγράφου Στράβωνα, η Τραπεζούντα, η Αμισός ή Σαμψούντα, μαρτυρούν αμέτρητα χρόνια ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού.

Στην Τραπεζούντα δεσπόζουν τα μεσαιωνικά τείχη που τη χωρίζουν σε τρία τμήματα: Ακρόπολη (Ickale), Μέση Πόλη (Orta Hisar) και Κάτω Πόλη. Εδώ θα συναντήσουμε την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας. Χτίστηκε από τονν Μανουήλ Α’ τον Κομνηνό το 1238 μ.Χ. με πρότυπο την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και διακοσμήθηκε με θαυμάσιες τοιχογραφίες και μωσαϊκά, εξαιρετικά δείγματα τέχνης της εποχής της και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι και σήμερα που έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Το Φροντιστήριο Τραπεζούντας, το μεγαλύτερο σχολείο της Ανατολής, την έπαυλη του τραπεζίτη Καπαγιαννίδη, σήμερα Ατατούρκ Κιοσκ, που βρίσκεται στον λόφο Σοούκ Σου (Κρυονέρι). Θα έχετε τη δυνατότητα να ανηφορήσετε προς το Μίθριον όρος, τον λόφο Μπόζτεπε, απ’ όπου θα απολαύσετε την πανοραμική θέα της πόλης αλλά και τη Μονή Θεοσκεπάστου.

Ενας περίπατος στους πεζόδρομους του Ουζούν (Uzun) και του Μάρας θα σας δώσει τη δυνατότητα να δοκιμάσετε τα φημισμένα στους ντόπιους γλυκίσματα του Κιλίτσογλου (Kilicoglou) και τον χαρακτηριστικό «μπετόν χαλβά». Είναι μια όμορφη πόλη με παλιά αρχοντικά κομψοτεχνήματα αλλά και καινούργιες πολυκατοικίες.

Η πόλη Αμάσεια είναι χτισμένη κατά μήκος του ποταμού Ιρη και φιλοξενεί θαυμάσια τζαμιά και μεντρεσέδες, ενώ στους απότομους βράχους κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν οι βασιλικοί τάφοι των Μιθριδατών.

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
Το κορυφαίο αξιοθέατο του Πόντου είναι η μοναδική Μονή Σουμελά. Σκαρφαλωμένη στον απόκρημνο βράχο που ατενίζει τη θάλασσα, συναρπάζει και προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Γύρω της βρίσκονται τα πανέμορφα ποντιακά χωριά της περιοχής Ματσούκα (Σούρμενα, Σέραχο και Τσαϊκάρα).

Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι εκπληκτική, από το φαράγγι, τον ποταμό Πυξίτη, τα πυκνά δάση και την κωμόπολη της Ματσούκας (Macka) μέχρι και τον Εθνικό Δρυμό, που περικλείει μια τεράστια δασική έκταση και συμπεριλαμβάνει και το Μοναστήρι, το οποίο ιδρύθηκε του 4ο μ.Χ. αιώνα από τους Αθηναίους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο.



ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Σαμψούντα: «Samsun Park Otel» (0362 435 0095), «North Point Hotel» (0362 435 9595), «Vidinli Oteli» (0362 431 6050).

Τραπεζούντα: «Usta Park Hotel» (0462 326 5700, www.ustaparkhotel.com), «Οtel Sagi-roglu» (0462 323 2899), «Zorlu Grand Hotel» (0462 326 84000, www.zorlugrand.com).

ΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ
Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας τα φημισμένα τοπικά προϊόντα, όπως μπαχαρικά, λουκούμια, παστουρμά, χαβιάρι, αβγοτάραχο.





Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top