Λεό, το πτερό !

0

Κόκκινο φτερό, αέρας Κολωνακίου αλλά και οσμή … ιχθυοπώλη αναβιώνουν για μία ακόμη φορά στο ελληνικό θέατρο.  Σταθερή αξία το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Η Μαντάμ Σουσού» αναβιώνει για άλλη μία φορά από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μία μοναδική σκηνοθεσία από το Γιώργο Αρμένη.

Έχοντας ξεπεράσει κάθε προσδοκία στη Θεσσαλονίκη, με περισσότερους από 25.000 θεατές, από τις 26 Απριλίου φιλοξενείται στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Με τη γνωστή ατάκα «Λεό, το πτερό» να συνεπαίρνει του Αθηναίους της εποχής, η «Μαντάμ Σουσού» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την κυρία Κατερίνα και τον Αιμίλιο Βεάκη εν μέσω της ιταλογερμανικής κατοχής, σημειώνοντας πρωτοφανή θρίαμβο, ενώ το δικό τους στίγμα στο ρόλο έχουν αφήσει η Γεωργία Βασιλειάδου στο ραδιόφωνο, η 'Αννα Παϊταζή στην τηλεόραση και η  'Αννα Παναγιωτοπούλου στην τηλεόραση και το θέατρο. 

Είναι η σειρά της Φωτεινής Μπαξεβάνη να υποδυθεί με μεγάλη επιτυχία τη φαντασμένη Σουσού του Βύθουλα, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Αρμένη, πλαισιωμένη από τον Κώστα Σαντά ως Παναγιωτάκη και 22μελή θίασο.  Ιδιαίτερα θετικά είναι τα σχόλια για τα σκηνικά και τα κοστούμια, που επιμελήθηκε ο  Γιάννης Μετζικώφ.

Με αφορμή τη «Μαντάμ Σουσού» το daypress είχε τη χαρά – ευλογία θα έλεγε κανείς, να μιλήσει με το σκηνοθέτη της παράστασης Γιώργο Αρμένη και να του θέσει πέντε καίρια ερωτήματα.

Ερ. Αν και η «Μαντάμ Σουσού» έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν στο θέατρο αλλά και στην τηλεόραση, στη Θεσσαλονίκη η παράσταση ήταν sold out, φτάνοντας τις 25.000 εισιτήρια εν μέσω οικονομικής κρίσης. Τι το ξεχωριστό έχει αυτή η Μαντάμ Σουσού, ώστε το κοινό κυριολεκτικά να την λατρέψει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

Απ. Την καθαρότητα της παράστασης, την αλήθεια και την κατάθεση ψυχής όλων των συντελεστών, και φυσικά της κας  Φωτεινής Μπαξεβάνη, του κου Κώστα Σαντά, του κου Βασίλη Ευταξόπουλου και όλων των παιδιών που με πίστεψαν.

Ερ. Η «Μαντάμ Σουσού» αντιπροσωπεύει κατά κάποιο τρόπο την ατομική φαντασίωση αρκετών από εμάς για μεγάλη ζωή ή αποτελεί μία μοναδική φιγούρα, αυθεντικά αριστοκρατική;

 Απ. Την ατομική φαντασίωση αρκετών από εμάς για μεγάλη ζωή, που δυστυχώς εκφράζει την πλειονότητα, εξού και φτάσαμε σε αυτήν την κατάντια σαν Έλληνες.
  
Ερ. Τα τελευταία χρόνια κάνετε μία μεγάλη προσπάθεια μέσα από την Ανώτερη Σχολή «Νέο Ελληνικό Θέατρο» για την ανάδειξη «νέου αίματος» στην υποκριτική τέχνη. Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα τις θεατρικές σπουδές τους; 

Απ. Το θέατρο, η δουλειά μας θέλει εσωτερική ένταση και μεγαλείο ψυχής, οι τσιγκούνηδες στα αισθήματα δεν έχουν θέση. Η υποκριτική είναι η πιο όμορφη τέχνη όταν η βάση της είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια. Τίποτα ας μην έχουμε έτοιμο, το έτοιμο είναι ψεύτικο, είναι κακή υποκριτική. Ας κρατηθούμε μακριά απ’ αυτή.

Ερ. Αδιαμφισβήτητα η κρίση έχει αγγίξει και το χώρο του θεάτρου. Ολοένα λιγότερες παραστάσεις παρουσιάζονται στην Αθήνα και αρκετά ιστορικά θέατρα, όπως του Γιώργου Μιχαηλίδη και του Σπύρου Ευαγγελάτου έχουν βάλει λουκέτο. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οδηγούμαστε σε καλλιτεχνική ένδεια. Ασπάζεστε την άποψη αυτή;

Απ. Όχι. Πιστεύω ότι για όλα ισχύει το κλείσιμο του κύκλου. Και στον κύκλο που χάνεται γεννιέται ένα μικρό αστέρι που έχει ανάγκη την αγάπη μας.

Ερ. Κλείνοντας, πείτε μας τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον. Τι να περιμένει ο θεατής από τον Γιώργο Αρμένη την αμέσως επόμενη περίοδο;

Απ. Θα κάνω ότι μπορώ μέσα στην οικονομική μου ανέχεια,  για να δώσω λίγο χαμόγελο στον κόσμο που με συντροφεύει χρόνια τώρα.

Λίγα Λόγια για τον Γιώργο Αρμένη...


Ο Γιώργος Αρμένης γεννήθηκε στην Κληματιά Ιωαννίνων. Ήρθε στην Αθήνα την εποχή του '60. Το '67 μπήκε στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν απ' όπου και αποφοίτησε το '70. Ερμήνευσε πολλά κλασικά και σύγχρονα έργα στα είκοσι δύο χρόνια συνεργασίας με το Θέατρο Τέχνης.

Δίδαξε για σειρά ετών αυτοσχεδιασμό και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Έχει γράψει δεκάδες έργα για το θέατρο και την τηλεόραση και έχει αναδειχθεί ως ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους θεατρικούς σκηνοθέτες.

Είναι και παραμένει ένας από τους κληρονόμους του Θεάτρου Τέχνης, που όρισε ο δάσκαλός του, Κάρολος Κουν. Τιμήθηκε με το Α' βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία του Π. Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος» και με το Α' βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Δράμας για την ταινία του Σάββα Καλύβα «Αμέρικα». Συμμετείχε στην ταινία του Θ. Αγγελόπουλου «Το Λιβάδι που δακρύζει» και στην ταινία «Σκόνη» του Τάσου Ψαρρά.


«ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ»


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συγγραφέας: Δημήτρης Ψαθάς
Σκηνοθεσία: Γιώργος Αρμένης
Σκηνικά- κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Χορογραφία: Αλεξάνδρα Τσοτανίδου
Φωτισμοί: Γιώργος Αρμένης
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Κίτρινη
Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος
Παίζουν: Κατερίνα Γεωργούση (Καμαριέρα), Βασίλης Ευταξόπουλος (Μηνάς Κατακουζηνός), Παντελής Καλπάκογλου (Μάγειρας), Δημήτρης Καρτόκης (Κοκός, Αρχαιολόγος, Ζορζ, Ταχυδρόμος), Ευσταθία Λιάλιου (Αλεπούδη), Λευτέρης Λιθαρής (Σοφέρ, Αρχαιολόγος), Κατερίνα Λύκου (Ζαφειρίου), Φωτεινή Μπαξεβάνη (Μαντάμ Σουσού), Χρήστος Παπαδημητρίου (Αρχαιολόγος, Άλεξ, Τζον), Μαριάννα Παπασάββα (Κιτσομήτρου), Κώστας Σαντάς (Παναγιωτάκης), Δημήτρης Σιακάρας (Λεό), Θάλεια Σκαρλάτου (Κυρα-Κατίνα), Στέργιος Τζαφέρης (Τεό), Χρύσα Τουμανίδου (Σοφούλα), Κώστας Χατζησάββας (Σταθόπουλος).

Συμμετέχουν επίσης οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ:
Δήμητρα Βήττα, Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Χριστίνα Ράπτη, Τάσος Ροδοβίτης, Δήμητρα Τσισμαλίδου.
Έναρξη παραστάσεων: Πέμπτη 26 Απριλίου 2012
Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Ημέρες παραστάσεων:
Τρίτη: 19:30
Τετάρτη: 18.00 & 21.00
Πέμπτη: 21.00
Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 18.00 & 21.00
Κυριακή: 19:30

Με αφορμή  τη συμπλήρωση 33 χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα, στο φουαγιέ του θεάτρου θα λειτουργεί  έκθεση φωτογραφίας με ανέκδοτο υλικό  από την ιστορία της «Μαντάμ Σουσούς», όπως και τη ζωή και το έργο του Δημήτρη Ψαθά.

«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος, Αίθουσα Αντιγόνη
Τηλ. 212 254 0300

Tιμές Εισιτηρίων:
Πλατεία - Ζώνη Α: 24 ευρώ
Πλατεία - Ζώνη B: 21 ευρώ
Θεωρείο: 18 ευρώ
Μειωμένο/Νεανικό (κάτω των 26 ετών): 15 ευρώ στην πλατεία και 12 ευρώ στο θεωρείο
Λαϊκή απογευματινή: 15 ευρώ στην πλατεία και 12 ευρώ στο θεωρείο  

Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top