Δισκογραφική δουλειά για τους Ρομά

0

Με σύνθημά της «Άκουσε τα δικαιώματα των Ρομά» η Διεθνής Αμνηστία επιχειρεί μέσα από μία δισκογραφική δουλειά να συμβάλει στην καταπολέμηση των διακρίσεων εναντίον των Ρομά.

Η μουσική αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας των Ρομά, για το λόγο αυτό η Διεθνής Αμνηστία αποφάσισε να επικοινωνήσει τις διακρίσεις που υφίστανται με τη βοήθεια της μουσικής.

Έτσι, ζήτησε από μουσικούς Ρομά από την Ευρώπη (Σερβία, Αυστρία, ΠΓΔΜ, Ολλανδία, Ελλάδα, Τουρκία, Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Βρετανία, Ουγγαρία, Σλοβακία) και τις ΗΠΑ να γράψουν ή να δωρίσουν ένα τραγούδι για να συμπεριληφθεί στη δισκογραφική δουλειά.

Προέκυψε ένα διπλό άλμπουμ με τίτλο «Listen to Roma rights», στο οποίο συμμετέχει και ο Έλληνας καλλιτέχνης, Αλέξανδρος Χατζής με το ανέκδοτο τραγούδι του «Ρομά».

«Η κραυγή σε οποιαδήποτε μορφή της βγει στον αέρα, συντελεί στην αφύπνιση του κόσμου. Οι καλλιτέχνες έχουμε χρέος απέναντι στο ταλέντο που μας έδωσε ο Θεός να ενισχύουμε τις προσπάθειες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να χτυπάμε το καμπανάκι εκεί που πρέπει», δήλωσε ο Αλέξανδρος Χατζής.

«Γιατί ο καλλιτέχνης ασκεί λειτούργημα και πρέπει να το κάνει με συναίσθηση και ευθύνη και όχι να το κοστολογεί» εξήγησε ο Έλληνας τραγουδοποιός.

Κάνει έκκληση προς όλους τους ανθρώπους να βγουν από την απομόνωση και να νοιαστούν για τον συνάνθρωπό τους.

«Οι άνθρωποι κλείστηκαν στις τηλεοράσεις τους, αποξενώθηκαν και σταμάτησαν να καλλιεργούν την ουσιαστική επικοινωνία. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να ενωθούμε και πάλι» λέει.

Στο άλμπουμ της Διεθνούς Αμνηστίας οι μουσικοί απ' όλο τον κόσμο αξιοποιούν ήχους της τζαζ, της ρέγκε, της όπερας, της ροκ, της ραπ, της ηλεκτρονικής και της παραδοσιακής μουσικής, προκειμένου να δημιουργήσουν τις δικές τους μουσικές ιστορίες.

Στόχος της Διεθνούς Αμνηστίας είναι να κάνει τις φωνές των Ρομά να ακουστούν και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των διακρίσεων και του στιγματισμού που υφίστανται.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του cd θα διατεθούν για την ενίσχυση των δράσεων της Διεθνούς Αμνηστίας ενάντια στις διακρίσεις των Ρομά.

Η δισκογραφική δουλειά δημιουργήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά στις 8 Απριλίου.

Όπως επισημαίνεται από τη Διεθνή Αμνηστία, αριθμώντας μεταξύ 10 και 12 εκατομμύρια ανθρώπους, οι Ρομά «αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες και λιγότερο ευνοημένες μειονότητες της Ευρώπης. Κατά μέσο όρο, έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, χειρότερη υγεία, ανεπαρκέστερη στέγαση, μεγαλύτερο ποσοστό αναλφαβητισμού και υψηλότερα επίπεδα ανεργίας από τον υπόλοιπο πληθυσμό».

Αυτά δεν είναι απλώς συνέπειες φτώχειας, είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένων, συχνά συστηματικών, διακρίσεων και άλλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Διεθνής Αμνηστία:

*Ένας στους πέντε Ρομά που εξετάστηκαν το 2008 υπήρξε θύμα ρατσιστικά υποκινούμενων προσωπικών εγκλημάτων, όπως επιθέσεις, απειλές και σοβαρή παρενόχληση, τουλάχιστον μία φορά τους τελευταίους 12 μήνες.

*Μόνο το 38% των 400 ερωτηθέντων Ρομά σε πέντε χώρες βρίσκονταν σε αμειβόμενη απασχόληση.

*Το 15% των 3.500 ερωτηθέντων Ρομά σε επτά χώρες (Βουλγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία) ήταν αναλφάβητοι, και το 31% είχε παρακολουθήσει λιγότερα από έξι έτη επίσημης εκπαίδευσης.

*Στην Ελλάδα το 54,7% των Ρομά δεν πήγε σχολείο το 2008.

*Η παιδική θνησιμότητα των Ρομά στην Ελλάδα ανέρχεται σε 11,6%.

*Το 2010 η Ελλάδα κρίθηκε ένοχη δύο φορές για παραβίαση διεθνών συνθηκών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με περιπτώσεις εξαναγκαστικών εξώσεων και τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά.

Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top