Τα μυστικά της σοκολάτας

0
Πάσχα ήρθε κι' έφυγε και η σοκολάτα είναι παντού, σαν αβγουλάκι, κουνελάκι και όποιο άλλο ζωάκι παραπέμπει στη μεγάλη γιορτή. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού η σοκολάτα είναι ένα τρόφιμο με πολλές θετικές πτυχές, δεδομένου βέβαια ότι καταναλώνεται με φειδώ. Με αφορμή λοιπόν ότι είναι η πρωταγωνίστρια των ημερών καλό είναι να μάθουμε τα πάντα γι’ αυτήν.
  
Η θερμιδική
Τα 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας έχουν 498 θερμίδες, τα 100 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος 547 θερμίδες, ενώ η λευκή 545 θερμίδες, στην ίδια ποσότητα. Αυτό σημαίνει ότι μια κανονική σοκολάτα ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο του συνόλου των θερμίδων που πρέπει να καταναλώνει καθημερινά ένας «μέσος» ενήλικας.

Λιπαρή και ζαχαρένια
Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά της είναι που την κάνουν ιδιαίτερα θερμιδική. Η λευκή και η γάλακτος περιέχουν κατά μέσο όρο 56,5 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια, ενώ η μαύρη 44,9 γραμμάρια. Σε επίπεδο λιπιδίων, κατά μέσο όρο η σοκολάτα περιέχει 30 γραμμάρια.

Πηγή μαγνησίου
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει 92 μιλιγκράμ μαγνησίου ανά 100 γραμμάρια. Μικρή συνεισφορά αν σκεφτεί κανείς ότι καθημερινά ένας άνδρας πρέπει να παίρνει 420 μιλιγκράμ μαγνησίου, ενώ μια γυναίκα 360 μιλιγκράμ.

Για την καρδιά
Πρόσφατη επανεξέταση παλιότερων ερευνών στην οποία παρακολουθήθηκαν συνολικά 114.009 άνθρωποι, έδειξε σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών χάρη στην κατανάλωση σοκολάτας. Συγκεκριμένα, όσοι έτρωγαν τακτικά σοκολάτα εμφάνισαν 37% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, 29% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και κατά 31% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη. Αυτή η δράση αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητα της σοκολάτας σε πολυφαινόλες, τα αντιοξειδωτικά που προστατεύον τα κύτταρα από τη γήρανση.

Αντικαταθλιπτικό
Η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε σεροτονίνη, θεοβρωμίνη, καφεΐνη και φενυλεθυλαμίνη είναι που την κάνει τόσο ευεργετική για τη διάθεση. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που είναι σε καταθλιπτική κατάσταση κατανάλωναν περισσότερη σοκολάτα, προφανώς στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αυτοΐασης.

Αδυνατίζει…
Ερευνα που δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου στην επιθεώρηση «Archive of Internal Medicine» έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα έχουν δείκτη μάζας σώματος πιο χαμηλό από εκείνους που την καταναλώνουν πιο σπάνια. Η έρευνα που έγινε σε 975 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 20 έως 85 ετών είχε ως αρχικό στόχο την αξιολόγηση της επίδρασης των στατίνων και το συμπέρασμα για τη σοκολάτα προέκυψε τυχαία.

Πριν βιαστείτε να σπεύσετε στο πλησιέστερο περίπτερο για να πάρετε μια σοκολάτα θα πρέπει να ξέρετε ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν απολύτως υγιείς και ασκούνταν συχνά, ενώ ο δείκτης σώματος ήταν στον μέσο όρο από 18,5 έως 25, δηλαδή ούτε παχύσαρκοι ούτε αδύνατοι. Τέλος, οι επιστήμονες θεωρούν κατάλληλη για συχνή κατανάλωση ποσότητα που δεν ξεπερνά τα 30 γραμμάρια την ημέρα.

Συμπέρασμα
Δύο με τρία κομματάκια σοκολάτας την ημέρα θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη και για την υγεία και για τη διάθεσή μας, ειδικά αν προτιμάμε τη μαύρη επειδή περιέχει λιγότερη ζάχαρη και περισσότερο μαγνήσιο. Επειδή όμως αυτές τις ημέρες μάλλον δεν θα αρκεστείτε σε αυτήν την ποσότητα, φροντίστε να κάψετε τις θερμίδες που θα σας αποφέρει με περισσότερη κίνηση. Η πασχαλινή έξοδος στη φύση προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ευχάριστη άσκηση. 

Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top