Έπειτα από πολυετείς και επώδυνες προσπάθειες να γίνουμε γονείς, αποφασίσαμε με το σύζυγό μου να υιοθετήσουμε ένα παιδί: ένα αξιολάτρευτο αγοράκι, που τώρα είναι 15 μηνών και που, εδώ κι ένα χρόνο, αποτελεί “το νόημα της ζωής”! Ανησυχούμε όμως για την αντίδρασή του όταν μάθει την αλήθεια...
Θα μας αγαπά όπως το αγαπάμε εμείς;»
Μαριαλένα Α., Ηράκλειο Αττικής
Το βιβλίο της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου Αλεξάνδρας Α. Καππάτου «Γνωρίστε το παιδί σας» (εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί) αναφέρει σχετικά: «Αρχικά, ο θεσμός της υιοθεσίας είχε σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των ζευγαριών που δεν μπορούσαν να γίνουν γονείς. Με την πάροδο των χρόνων, όμως, και τη διαμόρφωση των ηθών, αναγνωρίζεται πια ως κύριος λόγος το δικαίωμα κάθε παιδιού ν’ αποκτήσει μια οικογένεια που να μοιάζει με τη φυσική, η οποία θα του προσφέρει αγάπη, φροντίδα, ασφάλεια κι όλες τις δυνατότητες να εξελιχθεί!». Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να παρουσιαστούν προβλήματα συμπεριφοράς, ενώ για να επουλωθούν οριστικά όποιες πληγές προκληθούν από την αποκάλυψη της αλήθειας, θα πρέπει να καταβάλετε έξτρα προσπάθεια.
- Η καταλληλότερη ηλικία για να το ενημερώσετε είναι μόλις αρχίσει να ρωτά «πώς γεννιούνται τα μωρά». Θα φτιάξετε μια ιστορία που θα μπορεί να «ακούσει» το παιδί, την οποία θα επαναλαμβάνετε υπό μορφή παραμυθιού και θα εμπλουτίζετε με περισσότερα στοιχεία μέχρι τα 6-7 του χρόνια, οπότε θα μπορεί να κατανοήσει πλήρως τη διαφορά! Να θυμάστε ότι η αποδοχή της αλήθειας γίνεται αργά και σταδιακά…
- Συναισθήματα απώλειας, απόρριψης, ακόμα και ενοχής είναι, δυστυχώς, αναπόφευκτα. Θα τα απαλύνετε δίνοντάς του όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες γέννησής του, χωρίς όμως διάθεση κριτικής ή προσωπικής σας προβολής!
- Η ζεστασιά και η τρυφερότητα που βρίσκει στην αγκαλιά σας αντικαθιστά το ρόλο των πραγματικών γονιών, κι αυτό αναγνωρίζεται από το παιδί. Αν, μάλιστα, δεν το πιέζετε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας, δίνετε έμφαση στις ικανότητές του και το σέβεστε, θα πάψει να νιώθει ότι ίσως μειονεκτεί.
- Η διαμόρφωση της ταυτότητάς του δεν εξαρτάται, ωστόσο, αποκλειστικά από εσάς. Γι’ αυτό, μην κοινοποιείτε με υπερβολική ευκολία το γεγονός της υιοθεσίας, παρά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι είναι εξίσου ευαισθητοποιημένοι με το θέμα οι άλλοι γονείς, οι δάσκαλοι και οι φίλοι σας.
Πηγή
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.