Όσοι κάνουν νηστεία πρέπει να προσέξουν κάποια πράγματα, όπως το θέμα της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης. Η φυτική πρωτεΐνη, των οσπρίων και των δημητριακών είναι χαμηλής βιολογικής αξίας συγκριτικά με την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεΐνη των οσπρίων και των δημητριακών δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σε αντίθεση με την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης.
Η πρωτεΐνη των όσπριων δεν περιέχει κάποια αμινοξέα που περιέχονται στην πρωτεΐνη των δημητριακών και το αντίστροφο. Έτσι είναι απαραίτητος ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών, για να αυξηθεί η βιολογική αξία της πρωτεΐνης και την κάνει ισάξια με τη ζωική.
Επίσης ο οργανισμός στερείται πρωτεϊνών και σιδήρου λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος. Η πλήρης απουσία κρέατος από τη διατροφή έχει ως αποτέλεσμα την απουσία βιταμίνης Β-12 και του φυλλικού οξέος, που επίσης ανιχνεύονται στο κρέας και που η ύπαρξή τους συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων.
Την κατάσταση σώζει η συνήθως μικρή διάρκεια της νηστείας -40 ημέρες το ανώτερο- που όπως έχει αποδειχθεί, δεν επηρεάζει σημαντικά τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού δημιουργώντας προβλήματα. Παρ' όλα αυτά, μερικές φορές είναι συχνή η εμφάνιση φαινομένων όπως : ζαλάδες, αίσθημα κόπωσης και αδυναμία συγκέντρωσης λόγω της έλλειψης βασικών διατροφικών συστατικών.
Πηγή
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.