Μαζικές διαδηλώσεις κατά ΑCTA

0

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας κατά της διεθνούς Εμπορικής Συμφωνίας Καταπολέμησης της Παραποίησης (ACTA), ενώ σε 3.000 υπολογίζονται αυτοί που διαδήλωσαν στη Σόφια στη Βουλγαρία και εκατοντάδες διαδήλωσαν στο Παρίσι στη Γαλλία, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευε στο Ίντερνετ κείμενο για να αντικρούσει τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον της για έλλειψη διαφάνειας.

Τον μεγαλύτερο αριθμό διαδηλωτών κατά της ACTA σε ολόκληρη τη Γερμανία συγκέντρωσε το Μόναχο, πρωτεύουσα της Βαυαρίας: Περίπου 16.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία.

Παρά το κρύο που κυμαινόταν από τους 0 βαθμούς έως τους -20 στις διάφορες πόλεις της Γερμανίας, στο Βερολίνο διαμαρτυρήθηκαν κατά της συμφωνίας περίπου 10.000 άνθρωποι, στο Αμβούργο 5.000, στο Ντόρτμουντ 4.000, στη Φρανκφούρτη 3.000 και ο ίδιος αριθμός στη Δρέσδη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Η ACTA, η οποία υπεγράφη από 22 χώρες της ΕΕ τον Ιανουάριο, έχει στόχο να προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα "συμπεριλαμβανομένης και της καταστρατήγησης που γίνεται στο ψηφιακό περιβάλλον".

Οι επικριτές της περιγράφουν τη συμφωνία αυτή ως μια εν δυνάμει σοβαρή επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και στα δικαιώματα των χρηστών του Διαδικτύου. Από τον Ιανουάριο έχουν ενταθεί οι διαμαρτυρίες, κυρίως από χρήστες του Ίντερνετ που υποστηρίζουν ότι όσες χώρες την υπογράψουν θα επιβάλουν ποινές φυλάκισης ακόμη και όταν παραβιάζεται το κοπιράιτ για μη εμπορικούς σκοπούς.

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προς το παρόν την επικύρωση της συμφωνίας. Ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί προς το παρόν.

Την ίδια ώρα κατά της συμφωνίας αυτής διαδήλωσαν 3.000 άνθρωποι στη Σόφια.

Οι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, η οποία έχει υπογράψει την ACTA, πραγματοποίησαν πορεία γύρω από το κοινοβούλιο, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Όχι στην ACTA" και "Μαφία", προσάπτοντας στην κυβέρνησή τους ότι υπέγραψε "μυστικά" τη συμφωνία, χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση.

Παράλληλα πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο Παρίσι κατά της συμφωνίας αυτής.

"Υπό συνθήκες ανωνυμίας γεννήθηκε η επανάσταση", αναφερόταν σε πανό των διαδηλωτών, στο οποίο γινόταν υπαινιγμός για τη δράση των κυβερνοπειρατών "Anonymous", η οποία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλές χώρες.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στο Ίντερνετ ένα μακροσκελές κείμενο στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς οι συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ACTA, σε μία προσπάθεια να αντικρούσει τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον της από τους αντιτιθέμενους στη συμφωνία για έλλειψη διαφάνειας.

Η δημοσίευση αυτού του κειμένου συμπίπτει με τη διεθνή ημέρα διαδηλώσεων κατά της συμφωνίας.

Οι διαπραγματεύσεις για την ACTA έγιναν από τον Ιούνιο του 2008 ως τον Οκτώβριο του 2010 με τη συμμετοχή εκπροσώπων των διαπραγματευόμενων χωρών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερώθηκε δεόντως για την εξέλιξή τους, διαβεβαιώνει η Επιτροπή στο έγγραφό της.

"Η ΕΕ αρνείται κατηγορηματικά ότι παραχώρησε μια προνομιακή πρόσβαση σε πληροφορίες σε οποιαδήποτε ομάδα", επισημαίνει η Κομισιόν στο κείμενο αυτό, το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, υπογραμμίζοντας επίσης ότι δεν υπάρχουν "μυστικά πρωτόκολλα συμφωνίας".

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, "εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των διαπραγματευόμενων χωρών ήταν παρόντες στην αίθουσα", καταλήγει η Επιτροπή.

Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top