Φάτε το σωστά...

0
Τρώτε τις μπανάνες όταν είναι πράσινες και τις πατάτες όταν είναι κρύες! Ο τύπος του φαγητού που βάζουμε στο πιάτο μας δεν είναι το μόνο που θα πρέπει να μας απασχολεί.

Ο τρόπος που το μαγειρεύουμε ή το πότε το τρώμε μπορεί να μεταβάλλει σε εντυπωσιακό βαθμό τη διατροφική του αξία. Αυτό υπογραμμίζει η διαιτολόγος Τζούλιετ Κέλοου, η οποία αποκαλύπτει τον ιδανικό τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να καταναλώνουμε τα διάφορα τρόφιμα.

Μη «σπαταλάτε» στο μαγείρεμα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Αυτό το είδος ελαιόλαδου είναι πλούσιο σε ωμέγα 6 λιπαρά, που μπλοκάρουν την αντίδραση του οργανισμού σε χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η καρδιοπάθεια και η αρθρίτιδα. Επιπλέον, επειδή αυτό το λάδι είναι λιγότερο επεξεργασμένο από τα άλλα, τα θρεπτικά του στοιχεία καταστρέφονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Οπότε, μην το προτιμάτε για μαγείρεμα.

Βράστε τα καρότα σε νερό και όχι στον ατμό: Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τα ωμά και τα μαγειρεμένα στον ατμό καρότα, τα βραστά είχαν υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών, των αντιοξειδωτικών δηλαδή που χρησιμοποιεί το σώμα για να παράξει βιταμίνη Α, που είναι σημαντική για την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, το ανοσοποιητικό, το υγιές δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια.

Γλυκό καλαμπόκι από την κονσέρβα: Ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία στην οποία υποβάλλονται οι κονσέρβες αυτές αυξάνει τα αντιοξειδωτικά του καλαμποκιού κατά 44%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γλυκό καλαμπόκι κονσέρβας ισοδυναμεί με μία από τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά.

Κρυώστε τις πατάτες σας: Οταν οι πατάτες μαγειρεύονται το άμυλό τους διογκώνεται και αρχίζει να διασπάται, γεγονός που βοηθάει στην πιο εύκολη πέψη τους. Οταν όμως οι παατάτες παγώνουν μετά το μαγείρεμα, μέρος του διασπασμένου αμύλου μετατρέπεται σε πιο αποκρυσταλλωμένη μορφή αμύλου που δεν μπορεί να χωνευτεί. Αυτό το «ανθεκτικό άμυλο», όπως ονομάζεται, όπως και οι ίνες, καταλήγει στο παχύ έντερο, όπου και θεωρείται ότι συμβάλλει στην καλύτερη εντερική λειτουργία.

Αφήστε το τσάι στο νερό για τουλάχιστον ένα λεπτό: Το τσάι περιέχει πολυφαινόλες, τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα της καρδιάς. Αυτές απελευθερώνονται μόνο όταν το τσάι θερμαίνεται και μάλιστα όταν μένει στο καυτό νερό από ένα έως τέσσερα λεπτά.

Μακαρόνια al dente: Τα ζυμαρικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι μας προκαλούν αίσθημα κορεσμού που διαρκεί περισσότερο. Για να έχουν όμως αυτή τη δράση πρέπει να μην έχουν βράσει πολύ. Όταν τα ζυμαρικά είναι al dente τα πεπτικά ένζυμα στο έντερο χρειάζονται περισσότερο χρόνο να διασπάσουν το άμυλο σε σάκχαρα, οπότε και απελευθερώνονται πιο αργά στην κυκλοφορία του αίματος.

Λιπαρό ντρέσινγκ στη σαλάτα: Για να απορροφήσει ο οργανισμός σας όσο το δυνατόν περισσότερα συστατικά από τα λαχανικά της σαλάτας σας, χρησιμοποιείστε ντρέσινγκ με λάδι. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο διαπίστωσαν ότι όταν τρώμε τη φρέσκια σαλάτα μας με τη συνοδεία λίπους, τα αντιοξειδωτικά της, όπως το λυκοπένιο από τις ντομάτες και η βήτα καροτίνη από τα καρότα απορροφώνται καλύτερα.

Τρώτε άγουρες μπανάνες: Οσο λιγότερο ώριμες είναι οι μπανάνες, τόσο πιο χαμηλός είναι ο γλυκαιμικός τους δείκτης, οπότε διασπώνται πιο αργά από το πεπτικό μας σύστημα. Αυτό πρακτικά, σημαίνει λιγότερες θερμίδες

Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top