Ο Τσαρλς Μπόικοτ (Charles Boycott,1832-1987) έμελλε άθελά του να δώσει το όνομά του σε ένα συγκεκριμένο τρόπο αντίδρασης, το μποϊκοτάζ, δηλαδή την άρνηση συνδιαλλαγής με κάποιον ή την αποχή, ως έκφραση δυσαρέσκειας και αποδοκιμασίας, από την αγορά ορισμένων προϊόντων ή υπηρεσιών.
Όλα ξεκίνησαν κάπου στη δεκαετία του 1880, όταν ο Άγγλος απόστρατος λοχαγός Τσαρλς Μπόικοτ ανέλαβε τη διεύθυνση των κτημάτων του κόμη Ερν, του μεγαλύτερου γαιοκτήμονα της Ιρλανδίας. Την εποχή εκείνη η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, σε μια προσπάθεια να μεταβάλλει τους όρους εκμετάλλευσης της γης, απόρροια μιας φτωχής σοδιάς που ενέτεινε τους φόβους εμφάνισης λιμού, απαίτησε τη μείωση του μισθώματος κατά 25%, δηλώνοντας μάλιστα ότι όσοι γαιοκτήμονες δεν συμμορφωθούν θα υποπέσουν σε κοινωνική δυσμένεια.
Καρικατούρα του Boycott από τον Leslie Ward 1881 wikipedia
Εν ριπή οφθαλμού, οι εργάτες του Μπόικοτ αναγκάστηκαν να τον εγκαταλείψουν, οι προμηθευτές του αρνήθηκαν να τον προμηθεύσουν με εμπορεύματα, τα καταστήματα δεν δέχτηκαν να τον εξυπηρετήσουν, οι γείτονες δεν του μιλούσαν, ο ταχυδρόμος δεν του παρέδιδε την αλληλογραφία του, ενώ ακόμη και η σύζυγός του δέχτηκε απειλές. Απομονωμένος πια, χωρίς υπηρέτες και εργάτες, ο Τσαρλς Μπόικοτ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα ταπεινωμένος.
Πηγή
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.