Οι ψαράδες τα αποκαλούν "συνεταιράκια" γιατί μοιράζονται μαζί τους τα ψάρια της λίμνης Βιστωνίδας. Οι κορμοράνοι, αν και είναι από τους πλέον τακτικούς θαμώνες της περιοχής, κατά τους χειμερινούς μήνες αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους, καθώς τα δίχτυα που χρησιμοποιούνται για την προστασία των αλιευμάτων από τα πουλιά, μετατρέπονται σε παγίδες θανάτου.
Η αντικατάστασή τους εξαγγέλθηκε μεν από τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Άρη Γιαννακίδη, ύστερα και από πιέσεις αλιέων και ανθρώπων του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας, αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει, ελλείψει κονδυλίων.
Πρόκειται για δίχτυα που βρίσκονται τοποθετημένα πάνω στο νερό, στις λεκάνες διαχείμασης, όπου οι αλιείς προφυλάσσουν τα νεαρά ψάρια τους χειμερινούς μήνες από τον παγετό.
"Είναι πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις λεκάνες διαχείμασης των λιμνοθαλασσών, με τους αλιείς να κρατάνε στα τεχνητά κανάλια τα μικρά ψάρια, κυρίως κέφαλους, λαυράκια και τσιπούρες, να τα σκεπάζουν με δίχτυα για να τα προφυλάξουν και να τα απελευθερώνουν την άνοιξη στις λιμνοθάλασσες" εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Μάνος Κουτράκης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης.
Με το πέρασμα, όμως, των χρόνων προκαλούνται φθορές στα δίχτυα και οι τρύπες που δημιουργούνται σε διάφορα σημεία επιτρέπουν στα πουλιά να εισέρχονται στις λεκάνες σε αναζήτηση τροφής, αλλά δεν μπορούν να ξαναβγούν, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται και να πεθαίνουν.
"Η κατάσταση επιβαρύνθηκε με τον παγετό και τις πλημμύρες που κατέστρεψαν τις υποδομές" συμπληρώνει ο κ.Κουτράκης.
Πάντως, για τη Μαρία Παναγιωτοπούλου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στις λεκάνες διαχείμασης των αλιέων, ο αριθμός των ψαριών είναι τόσο μεγάλος, που είναι λογικό να λειτουργούν ως "εστιατόρια" για τους κορμοράνους.
"Επιπλέον, στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση του πληθυσμού τους, όχι όμως με τον ίδιο ρυθμό που παρατηρείται σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας ή στη βορειοδυτική Ευρώπη" αναφέρει η κ.Παναγιωτοπούλου, διευκρινίζοντας ότι η χώρα μας είναι μακρινός μεταναστευτικός σταθμός για τα πουλιά αυτά.
Όταν, όμως, βρεθούν σε μια περιοχή, χρειάζονται περίπου μισό κιλό ψάρια τη μέρα, γι' αυτό, δικαίως, οι ψαράδες τους αποκαλούν "συνεταιράκια", αφού όσα ψάρια βγάζουν, άλλα τόσα τρώνε και τα πουλιά, αναφέρει, χαριτολογώντας, ο κ.Κουτράκης.
Επιχορήγηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013 (ΕΠΑΛ)
Σε συνάντηση που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στο Κέντρο πληροφόρησης λιμνών Βιστωνίδας- Ισμαρίδας του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας και Ισμαρίδας με τον περιφερειάρχη κ.Γιαννακίδη και με μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας, αποφασίστηκε η σύνταξη μελέτης για τη χρηματοδότηση των διχτυών κάλυψης, όπως και για τη διεκδίκηση αποζημίωσης για τις καταστροφές που προκαλούνται στα αλιεύματα.
Έκτοτε, όμως, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Γιώργος Ούστογλου, αν και έχει ήδη γίνει η απαιτούμενη προεργασία, τηρείται στάση αναμονής μέχρι να βγει η ανάλογη προκήρυξη από το ΕΠΑΛ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο.
Υγρότοπος που προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ραμσάρ
Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, περιλαμβάνει τις προστατευόμενες περιοχές των υγροτόπων Δέλτα Νέστου, Λίμνης Βιστωνίδας, Λίμνης Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους, με χερσαία και υδάτινη έκταση περίπου 726.000 στρ.συνολικά.
Το υγροτοπικό σύμπλεγμα του Εθνικού Πάρκου είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας , λόγω της μεγάλης έκτασής του και της μεγάλης βιολογικής, αισθητικής και επιστημονικής του αξίας.
Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και συστάθηκε τον Απρίλιο του 2003 ως θεσμοθετημένο όργανο διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το Δέλτα Νέστου, με συνολική έκταση περίπου 500.000 στρέμματα, είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας, αλλά και της Ευρώπης, λόγω της έκτασης και της ποικιλίας των βιοτόπων του.
Η λίμνη Βιστωνίδα είναι ένας από τους ομορφότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, με λιμνοθαλάσσια και λιμναία χαρακτηριστικά. Εκτείνεται στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, με έκταση 42.400 στρ. και μέσο βάθος 2,5 μ.. Η λίμνη Ισμαρίδα ή αλλιώς λίμνη Μητρικού είναι η μοναδική λίμνη γλυκού νερού στη Θράκη, με έκταση περίπου 3200 στρ., μέσο βάθος 1,5 μ. και αποτελεί έναν από τους σημαντικούς τακτικούς σταθμούς στην Ελλάδα για διάφορα είδη πτηνών.
Πηγή
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.