Τεστοστερόνη : Αλήθειες και μύθοι

0

Η έννοια του ανδρισμού είναι συνυφασμένη με τη γνωστή ορμόνη τεστοστερόνη. Οι πλέον τυπικές ανδρικές συμπεριφορές συνδέονται με την ορμόνη αυτή, ενώ θεωρείται και υπεύθυνη για προβληματικές εκδηλώσεις, όπως η επιθετικότητα.

Ακολουθούν ορισμένες λιγότερο γνωστές πληροφορίες για την τεστοστερόνη, σύμφωνα με το newbeast.gr :

-Οι γυναίκες που είναι ερωτευμένες έχουν μεγαλύτερη τεστοστερόνη σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν σχέση, σύμφωνα με ιταλική μελέτη. Το αντίθετο ισχύει για τους άνδρες. Όσοι βρίσκονται στους πρώτους μήνες μίας σχέσης έχουν χαμηλότερη τεστοστερόνη από εκείνους που είναι ελεύθεροι.

-Υπάρχει μία μείωση της κοιλιακής παχυσαρκίας στα άτομα που δίνεται τεστοστερόνη, σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες. Άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα της ορμόνης, παρουσιάζουν αρκετά συμπτώματα, όπως κούραση, και σεξουαλική δυσλειτουργία.

-Οι νεαροί άνδρες που είναι μελλοντικοί έμποροι, παρουσιάζουν μία αύξηση τεστοστερόνης, τις ημέρες εκείνες που κάνουν μεγάλα κέρδη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει βρετανική έρευνα. Τις πρωινές ώρες μάλιστα, όταν τα επίπεδα της ορμόνης ήταν υψηλότερα από το μέσο όρο, ο μέσος όρος κερδών το απόγευμα ήταν μεγαλύτερος.

-Όσοι άνδρες λαμβάνουν στεροειδείς ορμόνες, όπως τεστοστερόνη, το στήθος τους μεγαλώνει ενώ παρατηρείται συρρίκνωση των όρχεων τους. Οι γυναίκες από την άλλη, αποκτούν μια βαθύτερη φωνή, ενώ παρατηρούν μία μείωση στα μαλλιά τους και έντονη τριχοφυΐα στο υπόλοιπο σώμα τους. Και στα δύο φύλα η λήψη στεροειδών μπορεί να προκαλέσει ακμή, μεταβολές στη διάθεση, επιθετικότητα και άλλα προβλήματα.

-Κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού ή ενός αγώνα τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνονται, σύμφωνα με τις μελέτες. Μετά το παιχνίδι μάλιστα, η τεστοστερόνη του νικητή θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

-Οι παχύσαρκοι άνδρες έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από εκείνους που είναι πιο αδύνατοι.

-Οι άνδρες συχνά διαγιγνώσκονται με χαμηλή τεστοστερόνη, μετά από ένα τεστ. Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα σύμφωνα με τους γιατρούς, αφού η ορμόνη αυτή θα πρέπει να ελέγχεται περισσότερο από μία φορά, αφού το πρωί για παράδειγμα τα επίπεδά της είναι υψηλότερα.

-Οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης αυτής, μπορεί να αυξήσουν τη λιμπιντο τους, την σεξουαλική λειτουργία τους και την οστική μάζα τους, με συμπληρωματικό τεστοστερόνης.

-Εδώ και πολύ καιρό υπάρχει η φημολογία ότι η λήψη τεστοστερόνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Η θεραπεία με την ορμόνη αυτή , μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του ειδικού αντιγόνου για τον προστάτη, η οποία υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε περισσότερες βιοψίες.

-Οι άνδρες με άπνοια ύπνου, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλή τεστοστερόνη. Αλλά εάν ένας άνθρωπος με άπνοια έχει διαγνωστεί με χαμηλή τεστοστερόνη, λαμβάνοντας το συμπλήρωμα ορμόνης, μπορεί να επιδεινωθεί η άπνοιά του.

-Το 2010 οι ερευνητές σταμάτησαν τη θεραπεία με τεστοστερόνη στους ηλικιωμένους άνδρες, λόγω του υψηλού ποσοστού των καρδιαγγειακών προβλημάτων.

-Οι τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι τα νευρικά κύτταρα που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυτοκαταστραφούν. Η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα αντιθέτως, δεν είχε καμία επίδραση σε αυτά.

Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top