Συντήρηση γκαζόν

0

Συμβουλές ποτίσματος και περιποίησης για γκαζόν στην πένα... Κράτα το πράσινο και χορταστικό!

Το σωστό πότισμα του γκαζόν δεν είναι απλώς «πνίξιμο» του γκαζόν με νερό: πρόκειται για μια διαδικασία πολύ πιο ραφινάτη, που λαμβάνει υπόψη της τόσο τις ποτιστικές ανάγκες του φυτού, όσο και τη μη κατασπατάληση των φυσικών πόρων...

Συνεπάγεται το να ξέρουμε πότε το φυτό χρειάζεται πότισμα αλλά και πόσο νερό απαιτείται για τη διατήρησή του σε καλά επίπεδα, ώστε και το γκαζόν να αποκομίζει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από το πότισμά του, αλλά και το νερό που δαπανάται στη διαδικασία να είναι το λιγότερο δυνατό.

Χρόνος. Καταλαβαίνουμε ότι το γκαζόν χρειάζεται πότισμα από τα επίπεδα στρεσαρίσματος που εμφανίζει (ναι, και στη φύση υπάρχει στρες!): όταν η απόχρωση της χλόης γίνεται γαλαζωπή και υπάρχουν σημάδια μαρασμού ή πτυχώσεις στο γκαζόν, τότε έχει έρθει η ώρα για πότισμα. Επιπλέον, όταν περπατάμε απογευματάκι πάνω στο γκαζόν και στα σημεία που πατάμε η χλόη δεν επανέρχεται στη θέση της, αλλά παραμένει κάτω, τότε είναι καλή στιγμή για λίγο νεράκι. Μια ακόμα μέθοδος για να καθορίσουμε αν το γκαζόν χρειάζεται πότισμα, είναι η μέθοδος του κατσαβιδιού: ανοίγουμε με ένα κατσαβίδι μια τρύπα στο χώμα βάθους γύρω στα 7 εκατοστά. Αν το χώμα είναι υγρό σε αυτό το βάθος, τότε δεν υπάρχει ακόμα ανάγκη για νερό.

Ποσότητα. Το τυπικό γκαζόν χρειάζεται περίπου 2,5 εκατοστά νερού την εβδομάδα, ενώ άλλες ποικιλίες τα καταφέρνουν και με τη μισή ποσότητα. Ακολούθησε την εξής μέθοδο για να δεις πόσο νερό παρέχει το ποτιστικό σου σύστημα: τοποθέτησε 5 με 10 δοχεία (χρησιμοποίησε ακόμα και ανοιγμένες κονσέρβες) κατά μήκος του βεληνεκούς του ψεκαστήρα και άφησέ τον να δουλέψει για 15 λεπτά. Σύλλεξε κατόπιν το νερό που έχει μαζευτεί στα δοχειάκια και άδειασέ το σε ένα μεγαλύτερο. Μέτρησε το βάθος του νερού σε εκατοστά και διαίρεσέ το με τον αριθμό των αρχικών δοχείων συλλογής. Το αποτέλεσμα δείχνει πόσο νερό παρέχει το ποτιστικό σου σύστημα σε διάρκεια 15 λεπτών. Πολλαπλασίασε το αποτέλεσμα επί 4 και έχεις εύκολα τη συνολική παροχή νερού του συστήματός σου ανά ώρα.

Ξεχορτάριασμα. Το πυκνό γκαζόν έχει την τάση να δημιουργεί θυσάνους: «κουβάρια» από χόρτα δηλαδή που απορροφούν το νερό και εμποδίζουν το σωστό πότισμα του γκαζόν. Ξεχορταριάζουμε το γκαζόν όταν είναι περισσότερο από 1,5 εκατοστό πυκνό. Η καταλληλότερη εποχή γι’ αυτό είναι κατά τις αρχές της άνοιξης ή περί τα τέλη του καλοκαιριού. Έχε υπόψη σου ότι το σωστό πότισμα, το κούρεμα και η λίπανση του γκαζόν περιορίζει τη δημιουργία θυσάνων.

Προγραμματισμός. Η καταλληλότερη ώρα για πότισμα είναι νωρίς το πρωί, όπου το γκαζόν καλύπτεται συνήθως από ένα στρώμα δροσιάς. Όταν ποτίζουμε το μεσημέρι, ένα ποσοστό του νερού χάνεται γιατί εξατμίζεται. Το πότισμα στο τέλος της μέρας αντενδείκνυται επίσης, καθώς το γκαζόν δεν προλαβαίνει να στεγνώσει πριν πέσει η νύχτα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παθογένειες στη χλόη.

Αερισμός. Το νερό δεν διαπερνά εύκολα συμπαγή κομμάτια χώματος, με αποτέλεσμα την περιορισμένη αποτελεσματικότητα του ποτίσματος. Γι’ αυτό και ο αερισμός είναι πολύ σημαντικός για την υγεία του γκαζόν μας. Σε μικρές περιοχές, «χαλάρωσε» το χώμα με ένα φτυαράκι ή μια αξίνα, δημιουργώντας μικρές τρύπες στο χώμα. Σε μεγάλες περιοχές, χρησιμοποίησε αναγκαστικά τις ειδικές μηχανές για τον σκοπό αυτό. Οι τρυπούλες που δημιουργούμε επιτρέπουν στο νερό να εισχωρήσει στο χώμα και λειτουργούν ως ταμιευτήρες νερού για κατοπινή χρήση. Η καταλληλότερη περίοδος του χρόνου για τον αερισμό του γκαζόν είναι είτε το καλοκαίρι είτε το φθινόπωρο, ανάλογα με τον τύπο του γκαζόν μας.

Πηγή
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top