Η Ευρώπη αγωνιά πριν την … απασφάλιση του haircut

0

Όσο οι επιπτώσεις ενός πιστωτικού γεγονότος γίνονται πιο ξεκάθαρες στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πανικός επικρατεί στα επιτελεία τους. Τυχόν ενεργοποίηση των CDS, θα απαιτούσε πολλαπλάσια κεφάλαια από αυτά που είχαν υπολογιστεί αρχικά για τις καταρρέουσες τράπεζες, αφού τα εν λόγω παράγωγα έχουν ήδη τζογαριστεί και πολλαπλασιαστεί κατά την πάγια τακτική των τελευταίων ετών.

Η κατάσταση αυτή έχει κάνει την Ελλάδα να μοιάζει σαν μια πυρηνική βόμβα στην οποία έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Και κάποιοι προσπαθούν να την απασφαλίσουν. Η κ. Μέρκελ δήλωσε ευθέως ότι αναζητείται τρόπος να μειωθεί κατά το ήμισυ το ελληνικό χρέος, χωρίς όμως να πτωχεύσει η χώρα μας. Ομολογώ ότι όταν διάβασα την είδηση έμεινα ενεός, στη συνέχεια όμως κατέφυγα στα κιτάπια μου για να την αποκωδικοποιήσω:

Οι Γερμανοί εννοούν ότι όλη η διαδικασία θα πρέπει να γίνει σε ‘’εθελοντική’’ βάση, έτσι ώστε να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός. Με τον τρόπο αυτό ξεκαθαρίζει αρκετά το τοπίο γύρω από την ελληνική χρεοκοπία, η οποία δεν θα ονομαστεί έτσι, για ευνόητους λόγους.

Το σχέδιο θα βασιστεί πάνω στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, η οποία έχει ήδη επικυρωθεί από τα περισσότερα κοινοβούλια και έτσι θα εξασφαλιστεί πολύτιμος χρόνος. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι τράπεζες θα κληθούν να συμμετάσχουν στο διάσημο roll over (ανταλλαγή κακών ομολόγων με νέα, εγγυημένα και μεγαλύτερης διάρκειας), με απομείωση ονομαστικής αξίας όχι πλέον 21% που προέβλεπε η αδικοχαμένη συμφωνία, αλλά σε περίπου 50 – 65% το οποίο υποτίθεται ότι θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος.

Η διαδικασία αυτή η οποία θα αναχαιτίσει τις συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας στις ευρωπαϊκές τράπεζες, θα απαιτήσει μια νέα χρηματοδότηση της χώρας μας, αλλά και περισσότερα κεφάλαια τα οποία θα απαιτηθούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των εγχώριων τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να κρατικοποιηθούν. Το τι θα γίνει με τις ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων είναι κάτι που θα αντιμετωπιστεί όταν έρθει η ώρα.

Είναι προφανές ότι τα ανταλλάγματα τα οποία απαιτούν οι Γερμανοί για να προχωρήσει η νέα συμφωνία υπερβαίνουν την έννοια της εθνικής κυριαρχίας. Κάθε εκποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο είναι επίσης απαιτητό από τους δανειστές. Και αυτό γιατί ακόμα και με την ελάφρυνση του χρέους, αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα θεωρείται βιώσιμο και πάντως δεν θα πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Αγκάθι παραμένει η μόνιμη παραγωγή ελλειμμάτων του ελληνικού προϋπολογισμού. Για αυτό και η δημοσιονομική πολιτική όχι μόνο δεν πρόκειται να χαλαρώσει, αλλά θα γίνει χειρότερη. Προκειμένου η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις αναμενόμενες αντιδράσεις είναι πιθανόν να θέσει το όλο θέμα σε δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφύγει τις εκλογές.

antinews
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top