Νομοθετική ρύθμιση για 30% μείωση των υπαλλήλων στα υπουργεία

0

Στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης του κράτους εντάσσει η κυβέρνηση την εφεδρεία στο στενό, κυρίως, δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να «ευθυγραμμιστεί» και με τις απαιτήσεις της Τρόϊκας που πιέζει για αποχώρηση ως το τέλος του έτους 30.000 υπαλλήλων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας, αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα υποχρεούνται όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία να μειώσουν κατά 30% τις δομές τους.

Η μείωση αυτή, την οποία είχε ζητήσει ο κ. Ρέππας και από τα μέλη της κυβέρνησης με σχετική επιστολή την οποία τους είχε αποστείλει, αλλά χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση (ελάχιστοι υπουργοί καταδέχθηκαν να απαντήσουν), περιλαμβάνει την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, τη σύγχωνευση «περιττών», όπως ονομάζονται, υπηρεσιών, τη μείωση των τμημάτων που έχουν πληθώρα ή καθόλου υπαλλήλους και την κατάργηση οργανισμών.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η μείωση των δομών του κράτους κατά 30% δεν σημαίνει, κατ΄ανάγκην, και απολύσεις προσωπικού. Γεγονός είναι πάντως ότι η πλειοψηφία του προσωπικού που υπηρετεί στους υπό κατάργηση φορείς θα μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου στο πλαίσιο και της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ένα τμήμα του ωστόσο, στην περίπτωση, βεβαίως που πληροί τα κριτήρια που τίθενται, να του απομένουν δηλαδή δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί, τότε θα τίθεται σε καθεστώς εφεδρείας.

Η αξιολόγηση του προσωπικού του Δημοσίου, από την άλλη πλευρά, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την κατάργηση ή τη συγχώνευση των δομών του κράτους, θα είναι μία συνεχής διαδικασία. Γι ΄αυτό το λόγο συνιστάται και ειδικό συμβούλιο, στο οποίο εκτός από υπηρεσιακούς πράγοντες, θα μετέχουν και εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ, το οποίο θα εκτιμά τις υπηρεσιακές ανάγκες όλων του φορέων του Δημοσίου.

Τυχόν ελλείψεις σε προσωπικό που διαπιστώνονται θα καλύπτονται με μετακινήσεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες με βάση και τις ειδικότητές τους -μία διαδικασία η οποία θα υλοποιείται από τη Διεθυνση Προσωπικού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η οποία θα έχει και την αρμοδιότητα για την διαχείριση του προσωπικού σ΄ολόκληρο το δημόσιο τομεά.

Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι οι μετακινήσεις προσωπικού από τη μία υπηρεσία στην άλλη να καλύπτουν τις ανάγκες οι οποίες θα προκύπτουν:

-Πρώτον, από το κλείσιμο της στρόφιγγας των προσλήψεων, καθώς, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «ο κανόνας 1 προς 10 που ισχύει και τηρείται φέτος για τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού είναι πιθανόν να γίνει ακόμη αυστηρότερος το 2012».

Ο κ. Ρέππας μάλιστα επισήμανε ότι το ίδιο θα συμβεί και με τις προσλήψεις συμβασιούχων, «όπου η δέσμευση για μείωση κατά ένα ακόμη 10% σε σχέση με φέτος μέσα στο 2012, μπορεί τελικώς να μετατραπεί σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό προσλήψεων για το απολύτως αναγκαίο προσωπικό ή και μηδενισμό προσλήψεων».

-Δεύτερον, από τη συνέχιση του καθεστώτος της εφεδρείας και κατά τη διάρκεια του 2012, με δεδομένο μάλιστα ότι η Τρόικα πιέζει για απολύσεις περίπου 100.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015. Αυτό σημείνει ότι η εφεδρεία για 30.000 υπαλλήλους ως το τέλος του έτους αποτελεί μόνον την αρχή.

newpost
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top