Dexia: To πρώτο θύμα της Ελλάδας

0

Η γαλλοβελγική τράπεζα Dexia αποτελεί και επίσημα το πρώτο θύμα της Ελλάδας αλλά και της ευρωπαϊκής τραπεζικής κρίσης που απειλεί την Ευρωζώνη αυτή την στιγμή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει σχέδιο σωτηρίας για την συγκεκριμένη τράπεζα. Ο όμιλος που έχει έδρα στις Βρυξέλλες, ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές τράπεζες που διασώθηκαν το 2008.

Η τράπεζα έχει έκθεση σε ομόλογα των χωρών που αντιμετωπίζουν τα σημαντικότερα προβλήματα στην Ευρωζώνη.

Όσον αφορά την Ελλάδα , η έκθεση της σε ελληνικά ομόλογα υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 3,462 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 15ετή ομόλογα είναι 2,093 δισ. ευρώ. Επίσης η Dexia έχει στην κατοχή της 1,927 δισ. ευρώ Πορτογαλικά ομόλογα, 1,455 δισ. ευρώ Ισπανικά ομόλογα και 1,672 δισ. ευρώ Ιταλικά ομόλογα.

Η συγκεκριμένη τράπεζα πέρασε μάλιστα τα stress tests πριν από τρεις μήνες με συντελεστή core tier one 10,4%. Όμως τα λειψά εμπράγματα χρεόγραφα, μετά την συρρίκνωση εξαιτίας του μεγάλου ανοίγματος σε ελληνικά και άλλα ριψοκίνδυνα ομόλογα, οδηγούν την Dexia στον κατακερματισμό της και σε ένα νέο σχέδιο σωτηρίας μέσα σε 3 χρόνια.

Συγκεκριμένα η τράπεζα συμφωνήθηκε χθες να κατατμηθεί και να εθνικοποιηθεί εν μέρει μετά την επιδείνωση της κατάστασής της λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Η έκθεσή της σε πιστωτικούς κινδύνους ανέρχεται σε πάνω από 520 δισ. ευρώ.

Βέλγιο

Η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίς σήμερα θα κρατικοποιήσει πλήρως την Dexia Banque Belgique, τη θυγατρική της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia στη χώρα.

Το κόστος της εθνικοποίησης θα ανέλθει στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ (5,4 δισεκατομμύρια δολάρια), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Επιπλέον, το Βέλγιο θα εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της μελλοντικής "κακής τράπεζας" ("bad bank") που θα προκύψει από την διάσπαση του ομίλου Dexia, κατά ποσοστό που θα υπερβαίνει το 60% και ανέρχεται σε 54 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.

Οι εγγυήσεις των τριών κρατών (της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου) όπου βρίσκεται η Dexia αυξάνονται σε 90 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Ρέιντερς σε συνέντευξη Τύπου.

Από το ποσό αυτό, το 60,5% (54 δισεκατομμύρια ευρώ) θα εγγυηθεί το Βέλγιο, το 36,5% η Γαλλία και το 3% το Λουξεμβούργο.

Περίπου 600 εργαζόμενοι της Dexia Banque Belgique θα μπορέσουν να μετακινηθούν σε κάποια άλλη θυγατρική του ομίλου, ανακοίνωσε επίσης το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

"Σύμφωνα με τη γεωγραφική θέση", οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να ενταχθούν στην γαλλική θυγατρική Dexia Credit Local ή στην Dexia BIL του Λουξεμβούργου.

Λουξεμβούργο

Οικογενειακό επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ είναι έτοιμο να αγοράσει πλειοψηφικό ποσοστό στον βραχίονα της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia SA στο Λουξεμβούργο, ενώ το Δημόσιο θα αποκτήσει μειοψηφικό ποσοστό στην τράπεζα, δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Luc Frieden.

Ο Frieden είπε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Dexia BIL, ενώ δεν έχει καθοριστεί ακόμα το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου.

Το εν λόγω fund, το οποίο συνδέεται με την βασιλική οικογένεια Al-Thani του Κατάρ, έχει ήδη εξαγοράσει τον βραχίονα της τράπεζας KBC στο Λουξεμβούργο και τώρα αναμένεται να αγοράσει πλειοψηφικό ποσοστό και στην Dexia BIL, πρόσθεσε ο Frieden.

Δεν κινδυνεύει η αξιολόγηση της Γαλλίας

Η διάσωση της Dexia δεν έχει –προς το παρόν τουλάχιστον- επιπτώσεις στην αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας, της οποίας το outlook παραμένει σταθερό, σύμφωνα με αναλυτή της Moody’s, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο αναλυτής τονίζει παράλληλα ότι η Γαλλία έχει επιδείξει ισχυρή δέσμευση για τήρηση του προγράμματος μείωσης των ελλειμμάτων της.

Αντιθέτως ο οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε την Παρασκευή πως ενδέχεται να υποβαθμίσει το κρατικό χρέος του Βελγίου, που τοποθετεί σήμερα στη βαθμίδα Aa1.

newscode
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top