Το πολιτικό αδιέξοδο φέρνει εκλογές

0

Την Κυριακή το βράδυ και ανεξαρτήτως αποτελέσματος της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα σκεφτεί πολύ σοβαρά τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες.

Η μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη διάρκεια της γενικής απεργίας, αλλά και η απείθεια της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου θα πρέπει να έπεισαν και τους πιο δύσπιστους από τους συνεργάτες του, ότι αυτή η στάμνα δεν μπορεί να ξαναπάει στη βρύση. Τα σενάρια της συγκυβέρνησης πάλι εξανεμίστηκαν το απόγευμα της Τρίτης.

Όσοι βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό ξέρουν ότι δεν θέλει να φύγει, και πάντως όχι μέσα σε αυτό το χάος. Ο κ. Τσίπρας, που τον είδε τελευταίος από τους πολιτικούς αρχηγούς αποκόμισε την εντύπωση, ότι η προσφυγή στις κάλπες δεν είναι στις επιλογές του.

Όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν όμως, ανάλογα με το τι θα γίνει σήμερα στη βουλή και την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Τα περισσότερα στελέχη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πιστεύουν, πως αν στις αρνητικές ψήφους που θα βρεθούν στην κάλπη για το άρθρο 37 η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν θα μετράει μόνο εκείνη της κ. Λούκας Κατσέλη, τότε η κυβέρνηση θα έχει εκτίσει το βίο της. Ακόμα και μόνον η κ. Κατσέλη να καταψηφίσει όμως, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει, πως δεν θέλει να κυβερνήσει με 153 βουλευτές και κάτω.

Τα γεγονότα της Πέμπτης θα είναι η αναγκαία, όχι όμως και η ικανή συνθήκη που θα στείλει τον Πρωθυπουργό στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα της Κυριακής θα κρίνει τα πράγματα. Πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν, πως αν η συμφωνία είναι θετική ο κ. Παπανδρέου θα στήσει αμέσως κάλπες. Γνωρίζει και βλέπει πως η κυβέρνηση ούτε τα ψυχικά αποθέματα έχει, ούτε την αποδοχή για να την υλοποιήσει. Και αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολύ αρνητικό για τον ίδιο, ο κ. Παπανδρέου θα αποσυρθεί από την πολιτική. Ένα ενδεχόμενο, που ο ίδιος δεν αποκλείει στις συζητήσεις με τους συνεργάτες του.

Η κατάσταση περιπλέκεται, αν όπως όλα δείχνουν την Κυριακή στις Βρυξέλλες δεν υπάρξει συμφωνία. Η παράταση της αγωνίας είναι το πιο δραματικό σενάριο, πιο δύσκολο στο χειρισμό και από μια κακή συμφωνία. Κορυφαίοι τραπεζίτες με τους οποίους συνομιλεί τον έχουν προειδοποιήσει, ότι αν γίνουν εκλογές με ανοικτό ερωτηματικό το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται η χώρα να καταρρεύσει για τον ίδιο λόγο που «έπεσε» η Αργεντινή: Οι τρομοκρατημένοι πολίτες να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

Πώς όμως θα μπορέσει να αντέξει η κυβέρνηση και η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική ομάδα μια παρατεταμένη κατάσταση αβεβαιότητας χωρίς να επέλθει η κατάρρευση; Στις εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Παπανδρέου υπάρχει το δημοψήφισμα, που δεν θα λειτουργήσει αλλά και ένας ανασχηματισμός - που δεν τον περιμένει κανείς – και που ίσως να ήταν πιο ενδεδειγμένος για να δώσει στο κυβερνητικό σχήμα μια μικρή ανάσα ζωής.


Θέμης Δαγκλής

newpost
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top